Visa varukorgen
Design & Illustration

Black Pearl - Annie Juhl

Sjösättning

Ett mail från Danmark med några bilder på ett mycket snyggt bygge - Annie Juhls Black Pearl, sjösatt för första gången den 6 juli på södra Fyn. Bilder: Nicolai Ilcus.

”Hej Björn.

Så er min Black Pearl blevet søsat. Og den er som en drøm. Jeg glæder mig helt utroligt til at lære den at kende. Den føltes rigtig rar at være i, som om den hilste mig velkommen. Jeg er sikker på at der venter mange sjove timer forude.

Tusind tak for din hjælp med gode råd o.s.v

Närbild av däck och sittbrunn

Jeg sender dig lige en stak billeder, som en god ven tog igår da den kom i vandet første gang.

Manövrering

Vi ses på sommertræffet i Limfjorden. Jeg har meldt mig på dine kurser, og har været heldig at komme med.

Mange venlige hilsner.
Annie Juhl”

Kommentarer

Hej Annie.

Et stort tillykke med din perle.

Den er blevet utroligt flot, og jeg glæder mig meget til at se den på vandet i det sydfynske.

Vh. Peter

Flot flot kajak.

Hvordan er den at ro, du ser lidt anspændt ud ?

Jeg glæder mig til at jeg skal igang med min "perle"

Jens,

Måhända ett otaktiskt val av bild - på de flesta bilderna ser Annie avspänt belåten ut. Denna är vald för att kajaken syns så bra.

Men den som girar sin nya pärla med paddeln i ett elegant pincettgrepp á la Nigel Foster, är nog knappast i någon större anspänning ;-)

Hej Peter.

Tak skal du ha'.

Hvordan er den at ro? Hmm, hvis jeg så lidt anspændt ud de første minutter Jens, kan jeg fortælle dig at det tog lidt tid at få tørret smilet af efter min tur idag. Hvis en kajak ku' snak', ville den her sige " hva' ska' vi lege". Den reagerer på det mindste vink. Det der overrasker mig mest, er hvor hurtigt den accelererer. Så ja, du kan roligt gælde dig. Kunne være sjovt med et "Perle" træf i Danmark en dag.

En träff kunde väl vara trevligt - jag har sålt 10 ritningar till Danmark. Som jämförelse har det gått 17 till Norge, 8 till USA, 6 till Finland, 4 till Tyskland, 3 till Holland, och en eller två till Estland, Israel, Grönland, Frankrike, Italien, Kanada och Schweiz. Resten, 84 st, finns i Sverige.

Förra söndagen en kamrattur ut till Landön. Mkt vågor, trevligt möte med seglare. Allt värre vind fick oss att ta in till närmsta hamn vid hemgången.

För mig fortsatte turen på Helge ås lugna vatten. Det var fåglarna som lockade, såg några rovfåglar på spända vingar men kunde inte se av vad för sort. Jag lägger ned paddeln och anar en sävsångare med sin ljuvliga sång.

Sen händer någonting annat - en sån där jetski-åkare borrar sig genom tystnaden. Vansinnig fart, vansinnigt ljud och naturligtvis ingen som helst hänsyn till mig. Jag ser det oroliga vattnet slå mot strandkanten och jord lossnar. Inga fåglar hörs längre. En stund senare kommer en "raseri"-båt farande. Samma ohyggliga ljud, samma infernaliska brådska där vattnet inte är någonting annat än en autostrada för flytetyget.

Några andra mindre motorbåtar far förbi - och här dämpar man sig när man upptäcker min farkost. Vi vinkar till varandra.

Det är precis som om motorer genom sin sant infernaliska natur helt enkelt påverkar naturen genom att tysta den. Jag kan naturligtvis inte få människor att börja ro istället för att använda motorer. Men inte så långt ifrån mig en gång mötte jag en man med elektrisk motor häftad till båten. Ett mycket tyst, sjungande ljud. Motorn drevs av ett bilbatteri och räcker 6 timmar på en uppladdning.

Fiskarna häromkring har motorer som är lågvarviga och inte ger så mycket oljud.

Kan man möjligen få be om störssssta möjliga tysssssstnad? Eller är det för mycket begärt? Hoppas oljan tar slut snart...

Henri,

Helt off topic, men jag är mitt uppe i ett bygge och behöver hjälp. Man får väl passa på när björnen är borta... Saken är den att jag håller på att sätta ihop ett SOF-bygge och du har redan hjälpt mig med att hitta duk. Nu har jag börjat surra ihop ramen, men det snöre jag använt verkar inte hålla måttet( hushållssnöre från min lokala ICA-handlare). Därför undrar jag nu vad du använt i dina byggen och var du fått tag i det? Tacksam för all hjälp!

Peter!

Du ringde visst, men jag var upptagen och missade hustruns hojtande - livligt samtal med besökare i antikvariatet.

Jag har använt hampasnöre som köpts hos Leif på Skillinge Skeppshandel. Ett alternativ - istället för konstgjord sena - har varit en variant, en slags kinesisk variant, lika stark, hemska färger (spygrönt, stryprött men också en sorgsen grå variant) som legat i nystan i små plastpåsar hos min handlare i Vitabys utförsäljningslager. Den tråden är tun och smidig och ursinnigt stark och bäst av allt - tre nystan för 10 kronor.

Jag vet vilken tråd du talar om och den blir - tror jag - starkare när den blir våt. Men fisklina kanske går bra också?

Nu fick vi precis telefonkontakt Peter och som jag sa - Leif/Skillinge Skeppshandels väv är som pansar och i strukturen sandpapper. Nästan omöjlig att hantera om man inte tar bort appreturen. Alltså hett vatten i badkaret, litet tvättmedel, låt ligga tills vattnet är kallt, skölj av och låt torka. Duken blir smidig och mjuk och är lika stark som förut.

Visa upp ditt slutliga verk så vi alla får njuta av resultatet. Och lycka till!

Hej Byggare!

Annie Juhls Black Pearl!!! Otroligt stilig kajak! Vad tror du Björn, snidar jag ihop en sådan på ett par tre veckor i hemska november? Tror helt enkelt att jag inte kan låta bli. Kajaker kan man ha flera av. Är den väldigt rank? Bör vara ganska snabb?

Med vänliga hälsningar

Pelle Angvert

Inte omöjligt alls Per. Erfarna återfallsbyggare brukar kunna vara ganska effektive, och med Black Pearl finns ytterligare bonus i enkla linjer, små ytor och minimal utrustning.

Rank är den, men inte värre än att fullständiga nybörjare sitter tämligen tryggt på plattvatten. Med tid och vana blir den trygg i grov sjö också, genom sin följsamhet och"samarbetsvilja". Snabb är den om man menar lättaccelererad och bra marschfart med väldig lite jobb. Däremot är toppfarten inte hög - den är offrad för manöver-, hanter- och rollbarhet.

Men framför allt är det en rolig kajak att paddla - så rolig att det kan finnas anledning att utfärda dammvarning för övriga kajaker i armadan.

Skriv en kommentar