Visa varukorgen
Design & Illustration

Black Pearl – en sorts recension...

Seabird Black Pearl LV i Vikhög

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

Det låter kanske underligt och inte så lite egocentriskt att recensera en kajak jag själv ritat. Modellen som sådan behöver jag inte skriva något mer om – den har varit ämnet för dussintals notiser om paddling här och där. Men finns det någon nytillkommen eller sporadisk läsare som missat det: jag är rätt nöjd med min pärla om jag får säga det själv ;-)

Men anledningen till denna senkomna recension är att jag för första gången (!) i lugn och ro kunnat testa en kinesisk Black Pearl LV. Tidigare tillfällen har inskränkt sig till ett par minuter då och då mellan undervisnings- eller pratuppdrag. Men i fredags hade jag med mig en ny kajak från Kano og kajakværkstedet och idag har jag tillbringat flera timmar i och runt Salviken.

Fantastisk finish!
Otroligt bra finish för pengarna i både skrov och detaljer! Kul med riktig grönländsk däcksriggning. Passande paddel, eller hur?

Vad jag var ute efter var att stämma av hur nära Seabirds version kommit min egen prototyp och hur väl den passar för mig och mina 185/85.

För att börja någonstans: känslan och egenskaperna (fart, manövrering, roll) är desamma. Jag kände mig helt hemma direkt – bortsett från att plast låter annorlunda i vattnet än trä (gäller både paddeln och kajaken – lite plastigare ;-)

På stranden i Vikhög
Minst lika snygg som prototypen (ähum...)

Vissa saker är klart bättre: finishen på sargen innebär att sittbrunnen är helt torr – på min träkajak gör små ojämnheter under sargkanten att det kommer in en droppe då och då och blir till en liten pöl efter flitigt rollande.

Finishen som helhet är mångdubbelt bättre, den är helt i klass med de bästa (och dyraste!) kajaker jag sett. Titta på skarven mellan skrov och däck – helt osynlig, som om hela kajaken vore gjord i ett stycke!

Osynlig sidoskarv!
Osynlig sidoskarv!

Sitsen är bekvämare än min: lagom polstrad utan att bli för hög. Insidan i sittbrunnen är helt slät – inga skruvar eller muttrar som man kan skrapa sig på. Fotstöden är stora och bekväma – lite svåra att justera där långt framme under det låga däcket, men när man väl hittat spaken med tårna går det ganska lätt.

Skäddan innebär att det går att hålla full fart i sidvind (min prototyp är utan skädda – en eftergift åt enkelhet) och ökar dessutom initialstabiliteten i fart (för den som tycker det behövs).

Kajaken är aningen mera initialstabil än min prototyp (50 cm istället för 49 cm). Det påverkar inte rollbarheten, men kan innebära att paddlare, ovana vid smala kajaker, snabbare hittar tryggheten.

Jag fixade de rollar jag normalt klarar i min BP, och misslyckades helt följdriktigt med de som jag inte klarar i min – men sargkanten var ungefär 1 cm högre i höjd med höften, så jag fick ta i en aning mer med handrollarna. Men det handlar mest om vana. Fördelen med den rakare sargen är att det är lättare att ta på kapellet och lättare att få det tätt. 

Ett spegelblankt försäck
Ett fördäck att spegla sig i...

Så till det jag inte var helt tillfreds med. Jag hade väntat mig en hel del småjusteringar – det tycks ta ett tag innan allt är riktigt på plats när tillverkningen sker på andra sidan jorden. Men det var faktiskt bara ett par småsaker. I stort har Seabird följt alla mina detaljer – inklusive de försänkta däcksbeslagen och den riktiga riggningen av linor på däck. Hatten av för det!

En viktigt invändning jag har, och som jag vidarebefordrat till Seabird, är att aktra skottet sitter några centimeter bakom sargkanten istället för att ansluta till den, vilket innebär att det finns någon liter vatten kvar när kajaken tömts, och som alltså får svampas upp. Jag antar att den kinesiske montören inte insett vikten av att följa ritningen i den detaljen, utan valt en enklare standardlösning. Nåja, man kan väl svampa upp en liter vatten rätt många gånger för de tio tusenlappar som kajaken hade blivit dyrare om den byggts på hemmaplan.

Vidare är jag inte förtjust i skruvluckor. De måste hållas rena från sand och smuts, annars kan de kärva. Många av dem som byggt egna BP och monterat dessa luckor, har fått tillverka ett verktyg i trä med klackar (utsågat i plywood) för att få bättre grepp. Dessa kommer att bytas till pry-out-luckor i kommande kajaker (ganska lätt gjort för den som vill). Tills dess kan lite vaselin eller silikon på gängorna göra underverk.

Sedan ett par tips till nyblivna ägare: byt den främre däckslinan (den med träkulorna) mot gummikord. Den fasta linan är oanvändbar – en miss av montören, och förhoppningsvis åtgärdat på de kajaker som kommer i nästa sändning.

Skön sits
Lite pyssel...

Ta ett par tag med ett sandpapper på underkanten av sargen längs fram – så slipper du få benen rakade när du glider ner (gäller förmodligen bara dem som, likom jag, är nära övre gränsen av passformen). Ta också ett par tag på främre hörnet av flänsarna som sitsen hänger i – de kan skava lite när man rollar eller balance-bracar...

Men för övrigt var det en mycket positiv upplevelse, och jag är imponerad av att Seabird dels gått med på att bygga en riktig grönlandskajak med ytterst lite kommersiella kompromisser och dels nått en finish – funktionellt och visuellt – och kvalitet som är häpnadsväckande i förhållande till priset.

Kommentarer

Nu blev jag sugen på riktigt. Vilken variant skulle du valt. 17, 18 eller 20kg? Skiljer ju en hel del på priset

En svår fråga. Jag gillar lätta kajaker och den jag provade är 17 kg-versionen (som ändå väger 3,5 kg mer än min träkajak). Men hur mycket ett eller ett par kilo är värda i kronor är en smaksak...

Jag är mer och mer övertygad om att BP blir min nästa kajak. Men frågan är vilken variant? Jag antar att måtten på de kommersiella BP är anpassade till någon sorts "normalkropp" - men hur stor blir skillnaden i passform jämfört med en måttbeställd stripkajak för oss som har lite ovanligare proportioner? Jag är exempelvis 183 cm lång, men ganska smal (skulle bli en 47 cm bred BP, har jag läst mig till) och väger bara 63 kg...

Jag har provat Petrus plywoodvariant och känt mig ganska hemma i S-varianten. Jag kanske inte är så avvikande trots allt? Skulle det bli någon märkbar skillnad med en stripvairant (utöver de övriga fördelarna med att kunna göra fler egna tekniska lösningar etc.)?

Det finns ingen pålitlig måttstock för att kvantifiera sådana skillnader, men jag skulle nog vilja hävda att skillnaden är inte oväsentlig. Dels får du ner vikten med 3-6 kilo, beroende på vilket material du kikar på. Motsvarande kostar en bra slant kommersiellt – även från Kina. Och så får du lite bättre passform: Petrus har fem storlekar att välja på mot två från Seabird. Men ser du till passform är en stripkajak ännu bättre – den finns i tusentals storlekar (längd, bredd, däckshöjd bak och fram individuellt anpassat i centimetersteg).

Som framgår ovan trivdes jag med mina 185/82 (dagsnoteringen;-) utmärkt i Seabird BP LV. Men det beror förstås delvis på att LV-modellen är nästan identisk med min egen BP i storlek.

Helst skall du prova en LV för att kunna jämföra med Petrus S-modell. En tripp till Danmark kanske? Mats rundtur lät trevlig...

Ja, det är väl bara att fortsätta prova - som vanligt. :-) Mats danska runda verkade ju riktigt trevlig! Men ska nog kolla på Escape först, de ligger bättre till för en göteborgare som mig...

Hej, vilken fantastisk hemsida! har lärt mig så otroligt mycket från dina fascinerande och lärorika sidor. Har nyligen blivit "frälst" i kajak upplevelsen i Tranås i sommar men ha ha tyvärr inte möjlighet att bygga själv och funderar därför på att investera i en Black Pearl (Seabird) eller en Frej av (Struer boat). Kostnaderna skiljer rätt rejält mellan valen (26.000 kr Frej vs 15.000 kr BP) och undrar om det är stor skillnad i kvalité mellan båtarna?

Tack Michael

Ja, kvaliteten skiljer sig – mer eller mindre. Seabird har svajat rejält de senaste åren, från riktigt bra och prisvärd till ett besvärande antal måndagsexemplar, medan Frej håller en jämn och hög kvalitet. Men priset på Frej är ca 23000:- hos Petruskajak (åtminstone tills den danska kronans uppgång slår igenom fullt ut).

Men valet handlar också om hur du kommer att använda kajaken.

Båda är lätthanterade, extremt manöverbara och lättrollade lekkajaker – men därutöver är Frej också en långfärdskajak med utrymme/kapacitet för veckoturer, och som rör sig tryggt, mjukt och lättparerat och därför kan hålla god fart med liten ansträngning även i besvärliga förhållanden.

Hej Michael

Vi har tagit 23.000 för Frej och kommer inte justera priset denna säsong även om vi fått en ganska kraftig valuta förändring. Önskar du köpa en Frej så hör av dig så tar jag hem nya eftersom våra försäljningskajaker är slut för tillfället.

/Petrus Petruskajak

Hej, jag har en BP från Seabird som jag i stort sett är nöjd med förutom att aktre luckan läcker när jag rollar. Ett litet annat problem är att det är svårt att tömma den, som du skriver om ovan på denna sida. Jag funderar på om jag kan skära till en bit av någon typ av cellplast och sätta under kanten så att det är enklare att tömma. Har du något tips på vilken typ av material som skulle funka för detta ändamål?

Mvh Hans

Hej Hans

Din idé med skum för att fylla ut är utmärkt. Det innebär också mindre fri volym i sittbrunnen, vilket underlättar balansen om du mot förmodan skulle få vatten i sittbrunnen. Bästa skummaterialet är minicell, ett mörkgrått porföslutet skum som du kan köpa av t ex petruskajak. Näst bäst är markplattor från bygghandeln, också porförslutet men vita eller ljusblå och grövre i strukturen än minicell. Undvik "popcornplast" (frigolit), som suger vatten ocvh möglar inifrån.

Du kan kolla otätheten om du kyler ner kajakaktern med kallt vatten och sedan lägger den i solen (eller värmer upp den med en kupévärmare) och penslar den med såpvatten. Då kommer den expanderand luften att bubbla ut där läckan finns. Du kan också trycka ner aktern under vatten och se var det eventuellt kommer ut luftbubblor.

Sedan kan du, om det är själva luckmontaget som läcker behöva ta loss lucksargen och montera om den, om luckan i sig läcker byta ut packningen, och läckan finns i skrovdäcksfogen eller i skäddboxen pensla på epoxy (eller täta med lämplig tätmassa).

Skriv en kommentar