Visa varukorgen
Design & Illustration

Black Pearl i Åsa

Black Pearl

Hej Björn,

Efter en vinter av byggande enligt principen "slow and dirty" har ännu en pärla sjösatts. Döpt i Champagne till "Ålakråkan", efter skarvens karakteristiskt låga vattenlinje. (Ålakråka är bohuslänska för just Skarv). Riskfyllt namn kanske med tanke på fågelns impopularitet bland fiskarbefolkningen.

Efter detta första stripbygge är största lärdomen ffa att inte ha för bråttom och tänka att "det där fixar jag sen". Detta har kostat åtskilligt i onödig arbetstid.

På bilden syns också "HIV (High Visibility)-hatten, som med fördel utrustas med en bucklig Trangiagryta på toppen för optimal radarreflektoreffekt.

Svart med lackat däck

Nu ser jag mycket fram emot en sommar med mycket rollande och paddlande. Tack för supporten.

MVH
Peter Bengtsson, Åsa

Kommentarer

Åh vad skönt för min sköra självkänsla att jag inte är den ende som bygger enligt 'slow and dirty'. Jag är visserligen inte känd för att vara fåfäng - men den där livräddningshatten vete tusan.....

Elegant!

Men är det inte svårt att rolla med den hatten?

Ja, lite extra bonuspoäng borde det allt ge i en rolltävling.

Fast jag kan se fördelar också - flottör bör väl vara en onödig investering...

Men för att avsluta lite mera allvarsamt: den nämnda trangiagrytan är tämligen verkningslös som radarreflektor - den reflekterar så lite energi att den knappt går att skilja från vågekon. En korrekt konstruerad reflektor instoppad i struten däremot...

Jäkligt stiligt med svart skrov och träfärgat(?) däck! Lite annorlunda må jag säga, det satte ju lite grillor i ens huvud för kommande farkost...

/Robert

Ja, det är riktigt elegant – samma tanke som den här: http://www.thomassondesign.com/nyheter/dansk-hunter

Jag la in en bild till så man ser däcket lite tydligare.

Hej, Hur är sittbrunnen dimensionerad? Ser liten ut..

Sittbrunnen på Black Pearl är dimensionerad efter kajakens användning - dvs så liten som det går att komma i utan alltför stort besvär men mycket bekväm när man är på plats. För de flesta byggare hamnar detta någonstan kring 52x38 plus/minus - men eftersom man bygger kajaken själv dimensionerar man efter egen anatomi.

Björn

Ja, sittbrunnen ja... Av alla de misstag jag begått under bygget var detta det som oroade mig i det sista. Avsikten var att hamna nånstans kring 51-52 cm i längd, men då jag la hela däcket och sedan sågade upp sittbrunnen efteråt, så blev diametern förminskad med lite drygt två ribbtjocklekar. I slutändan blev den ca 48 cm lång. Har testat att ta mig ur hängande upp och ner och det var faktiskt lättare än upprätt. Lite får man ju böja knäna bakåt förstås:)

Jaså, du krympte den lite till - om än oavsiktligt? Egentligen bara bra. Jag har ofta onödigt mycket marginal, eftersom jag inte vet riktigt hur böjliga mina ritningskunder är. Men har man minst 10 cm marginal framför magen respektive bakom ryggen fungerar det bra. Viktigt är också att ha bra marginal i sidled för att kunna röra sig ordentligt vid höga stöd, balance brace och rollar.

Det är också normalt att det är lättare att ta sig ur uppochnervänd än på rätt köl. Slappnar man bara av i benen glider man ur lätt, även om fått jobba för att komma i.

Det där med knäna är väldigt olika. Somliga kan böja knäleden flera grader åt fel håll - eskimåer brukar enligt uppgift vara bra på det och kommer därför i otroligt trånga kajaker. Mina knän vägrar böja sig ens bråkdelen av en grad åt fel håll, så jag behöver lite extra marginal i framkanten av sittbrunnen.

Bengt, hur högvuxen är du? :)

Hej du,

Jag reser mig 176 cm över ytan, med normallånga ben. Inga extra konstigheter i knäleder eller annat och har nu hunnit ta mig ur sittbrunnen både i övningssyfte och "skarpt" ett flertal gånger. Skulle dock inte vilja krympa sittbrunnen mer.

Skriv en kommentar