Visa varukorgen
Design & Illustration

Black Pearl – Ola S Kristensson

Nöjd Ola med Spackla i Lomma

Halloj Björn!

Vill bara berätta den goda nyheten att det paddlas med mitt BP-bygge sedan en tid tillbaka!

Den 14 september vart det jungfrufärd i Lommabukten med en ständigt leende och något mallig byggare i sittbrunnen. Inspirerad av förfarandet vid indiansk namngivning, där händelser under födseln spelar in, så döptes hon (kajaken alltså) till Spackla!

Hon kändes "ostabilare" än min gamla skärgårdskajak, en runt 15 år gammal Otter Sport, men det vande man sig snabbt vid och jag lyckades rolla med henne efter en kvart eller så. Min gamla kajak har jag inte rollat med och den har inte inbjudit till övning heller ... Under premiären så hittade jag några svagheter som jag sedan har fixat till: läckande och trög skäddareglering, en miss vid tätningen av ryggskottet :-) samt läckage vid lucktätningen!

Sedan jungfrufärden har jag varit ute några fler gånger. Bland annat en tur förra helgen från Mölle en bit längs Kullen i underbart väder och senast i Lomma under ganska vågade förhållanden då en Chillcheater Tuiliq testades för första gången. Det var riktigt kul att leka bland vågorna, surfa och "tvingas" öva rollar då saker o ting inte riktigt gick som planerat ... Förhoppningsvis blir det mycket mer av sådant i framtiden. !

Vill bara avsluta med att tacka för din hjälp med att svara på alla de frågor som jag ställt under bygget!

Vänliga hälsningar
Ola


"Spackla" vid Mölle, efter paddling

131026: Nytt mail från Ola med svar på mina och andras frågor:

"Hej Björn,
Här kommer några bilder på luckkonstruktionen. Kom på att jag förmodligen skrev fel gällande materialet för sargen, Bonocel heter väl den ljusa 10 mm tjocka plattan som man kan köpa hos BeHåPe?
Mvh,
Ola"

Kommentarer

Tjusigt bygge och fin färg!

Luckorna ser onekligen spännande ut, hur fungerar dom?

Tack för det David!

Jag bestämde mig för att jag ville ha nån slags mörkröd variant på färg. Från början hade jag tänkt mig ännu något mörkare än det blev, men när jag laborerade lite med blandningen så fastnade jag för denna kulör. Receptet är 4 delar röd med 1 del svart av Biltemas tvåkomponents båtfärg.

Eftersom jag ville ha lätta, relativt stora, flushade luckor med en enkel tillslutning, så är lucklåsningen något jag har funderat en del över. Det verkar ju som om många har problem med egentillverkade luckor. Min variant är att "sy fast" luckorna i sargen med ett rep som löper i U-genomföringar genom sargen och i matchande spår genom luckan. Tätningslisten ligger på sargen innanför U-genomföringarna och tätar mot luckan innanför spåren.

Eftersom luckorna har spår ut till ytterkanten behöver man alltså inte "sy och sprätta" vareviga gång man skall öppna luckorna. Skall man öppna luckan räcker det med att lossa på repspänningen och dra repet ur några av spåren för att få bort luckan. När luckan skall tillbaka riktas spåren i luckan in mot repet som tittar upp ur genomförningarna och sedan får man dra in repöglorna över luckan så att repet går in i spåren på luckan. Jag påstår inte att det är lätt som att stänga och öppna en dörr precis, men det verkar funka helt okej hittills och så värst besvärligt tycker jag inte att det är. Fast jag är ju inte direkt objektiv i frågan kanske. :-)

Konstruktionen bygger på en lätt och styv lucksarg med en kärna av 1 cm Divinycell omgiven av glasfiber (kommer tyvärr inte ihåg hur många lager). Lucksargen är försedd med sex "U-genomföringar" (precis som gjutna däcksbeslag) placerade med jämn delning längs omkretsen och något längre in mot centrum än luckans ytterradie. På luckorna har jag tagit upp spår radiellt från ytterkanten in till genomföringarnas placering. Har för mig att jag helt enkelt borrade hål i luckorna och filade upp spår. Tror att tätningslisten är en fönstertätningslist av poröst gummimaterial i fyrkantsprofil med längsgående ryggar. Den ligger limmad med nåt slags silikonlim innanför U-genomföringarna i ett spår i lucksargen.

Värt att nämna är väl också att jag dubblade bordläggningen vid lucköppningarna för att luckorna och öppningarna skulle vara styva utan att behöva använda mer glas- eller kolfiber.

Ursnygg!

Snygg!

Kul att se ytterligare en lösning på luckor och lucklåsning. Har du fler bilder att visa på det?

Tack för det Eva och Mikael!

Jag har inga bra bilder på luckorna för tillfället, men jag tänkte ta några bilder och skicka in till Björn så kanske han lägger in dem under "Tips från byggare".

Skriv en kommentar