Visa varukorgen
Design & Illustration

Blågul Njord i Gausdal, Norge.

Super-light Njord – 13,3 kg! Foto: Gullbjørg Skjeggestad

En norsk Njord som nog har tagit ledningen i viktligan! 13,3 kg för en Njord med skott luckor och justerbar skädda är en imponerande prestation. (Foto: Gullbjørg Skjeggestad)

"Min Njord er limt i hop av sjøllagde granlister. Den har liten sarg, lengde 559 cm og tyngde 13,3 kg, inkl. skott, luker og finne. Kajakken ser krevende ut, men er svært medgjørlig. Den slår min Nomad i sluttstivhet, er lettdreven og lettmanøvrert, og kløyver bølgene uten generende klask og sprut. Min nye favoritt kalles Blågulen etter sitt blå og gyllenstripa dekk. Den imponerer svensker på norgesferie. Egga på stevnene er bordtennisballer. De er festa med snorer, støtta av elastikk og tåler både tunge løft og fugleangrep. Staffasjen er av eigen idé og gjør Njorden unik. (Hvilken trivelig tanke.) Den har ei gjennomgående og sjølsynkende finne av akrylglass, som heves via line på dekk. Kajakken og finna fungerer perfekt, men trenger jeg egentlig finna?

Hurtig, uten finnehjelp
den krysser opprørt vann.
Stolt bærende på tvillingegg
den ormer leden fram,
svarer lydig på mi krengning,
følger villig åras vending,
ruller ned i dillens stil
og opp igjen - om Herren vil.
Blågulen - mitt reptil.

Takk for fremragende design
Mvh. Knut Skjeggestad."

Jag mailade lite frågor till Knut om vikten, och fick följande svar:

"Takk for tilbakemelding. Vekta på min Njord ble bare sånn, men den har si forklaring. 

Glassfiberduken er enkeltvevd og veier 135 gr/m2. Listene er 5 mm tjukke, men blir slipt ned til ca.  4 mm, mest vha. sikling (stanleyknivblad festa på et skaft av hardved) og ellers med sandpapir. Listene, som er frest med kuv og kil, er limt med kvitlim. Jeg grunner og sparkler med epoksy i samme operasjon vha. japansparkel. Japanstålet brukes også til å presse epoksyen kraftfullt inn i duken. Jeg holder temperaturen på ca. 18 grader under liminga. Limforbruket er ikke nøyaktig målt, men lamineringsmetoden reduserer det automatisk ned til ca. 1/3 av ditt anslåtte behov. Noen lettvektsrekord har ikke vært drivkraften, men jeg liker letthåndterlige kajakker. Min Njord, Blågulen, egner seg godt for enhåndsbæring etter sargen. Metoden er utførlig beskrevet i fjorårets omfattende rapport. De to første båtbygga, en Frej og en Nomad, hadde normal tyngde. I fjor begynte jeg å eksperimentert med forskjellig verktøy, mest for å rasjonalisere bygginga. Vektreduksjonen var ren bonus og en stor overraskelse. 

God kajakksommer!
Knut Skjeggestad"

Kommentarer

Grattis Knut, till ett fantastiskt bygge. Jag skall bygga en Njord till vintern, och med Thomasson’s design vet jag att det kommer att bli en kanon kajak. Alla talar om vad dom gillar med sina kajaker, men för att få lite mer info om modeller som man inte har paddlat tiotal mil, så tycker jag det är intressant att höra ( även om det är från person till person) om vad folk inte är så nöjda med. Så om du har lite info om det hade jag varit tacksam. Mvh, Micke.

Hei Micke!

Du må selv vurdere hvilken type kajakk som best imøtekommer ditt bruksområde og som i ligger innafor hva du vil oppleve som bekvemmelig å padle. Å padle en type kajakk vil oppleves forskjellig fra individ til individ. Du bør selv prøve en Njord for å finne ut hva du liker eller ikke liker ved den. Til meg selv bygde jeg først en Nomad beregna på ukesturer i all slags vær, så en Black Pearl for å øve inn rulla og annen avansert padling - å tvinge meg selv til å bli en sikrere og teknisk bedre padler. Jeg har også prøvd Frejen som jeg har bygd to av. Hver av de tre modellene har vært en ny åpenbaring. Uten å ha vent meg til Black Pearl først, ville jeg nok ha følt Njord som nokså utfordrende i ruskevær den første sesongen. Jeg har lært meg å nøye lese Bjørns beskrivelse av den enkelte modell og hans mange svar på spørsmål på denne siten. Hans ord holder vann. Med henvisning til min tvil om behovet for finne på Njord, så mente han at, i skrå vind bakfra, så ville jeg nok ha savnet finna om jeg ikke hadde den. Han fikk jo rett. Senere har jeg husket på å anvende finna under slike forhold og vil ikke være den foruten. Så bygger du en Njord, så sjalt ikke ut finna.

Imponerende!

Jeg har akkurat bestilt meg tegninger selv. Jeg veier 70 kilo, så jeg tror kanskje jeg må korte ned kajakken litt for at den ikke skal ligge for høyt i vannet ulastet.

Finnes det noen beskrivelse på hva du mener med lamineringsmetoden? Har du noen tips til produkter man kan bruke for å få ned vekten på kajakken?

Jeg har lurt på dette med sikling (bruker den mye når jeg lager grønlandsårer), at kanskje den vanlige firkantede bacho-siklingen er alt for liten å bruke på en kajakk, og må slipes alt for ofte.

Jeg synes vekten er ganske vesentlig, for håndteringen på land og den generelle brukeropplevelsen.

Skriv en kommentar