Bondfångeri!
den 11 november 2008, 1 kommentarer
Blev nyligen uppringt av en påflugen fjant som började med ett "Tjäna, det är Pelle" och sedan raskt övergick till att försöka lura på mig en "tjänst" som skulle förbättra mina sökresultat på Google.
Pellefjanten sade sig representera "Hitta Direkt". Av hans attityd drar jag slutsatsen att det är en sorts verksamhet som opererar i gråzonen mellan bondfångeri och bedrägeri – en parasit av den sort som försvårar en sund kommunikation mellan säljare och kunder. Som egen företagare är jag rätt van vid respektlös marknadsföring. Ofta är de uppringande säljarna åtminstone trevliga i telefon, men den här gången ringde alla varningsklockor högt och gällt.
Varning alltså för hittadirekt.se!
Det finns en uppsjö av sådana här verksamheter – hela skalan från ett fåtal relativt seriösa företag och till organiserad kriminalitet.
För några decennier sedan fanns Televerkets telefonkatalog – alla företag och abonnenter sökbara på ett enda ställe. Vi som var med minns att man använde denna katalog många gånger dagligen för alla typer av sökningar.
Sedan släpptes katalogmonopolet och det började dyka upp konkurrenter, som tog betalt för att kopiera telefonkatalogen i olika format och färger, ofta med lite reklam insprängt. Det innebar egentligen ingenting annat än att det låg tre, fyra tjocka publikationer med ungefär samma innehåll vid telefonen (de två, tre överflödiga hamnade rätt snart i soptunnan – ingen avfallssortering på den tiden).
Med internet kom Altavista, Yahoo, MSN och småningom Google och för de flesta flyttade sökningarna ut på nätet, där de var mera aktuella än i de tryckta katalogerna. Det är många år sedan jag öppnade en telefonkatalog.
Men nu finns alltså alla dessa konkurrerande söktjänster på internet. Vad är det egentligen de erbjuder?
Jo, de har ofta en sorts sökmotor som till skillnad från Google och de andra ovan nämnda enbart listar de företag som av någon mig obegriplig anledning betalt för att vara med. Då inställer sig frågan: hur tänker de företag som köper en sådan tjänst - i vilket sammanhang kan jag tänkas ha intresse av att söka enbart bland företag som låtit lura sig att betala för en tjänst som är kostnadsfri hos Google? Möjligen om jag skulle skriva en artikel om nätbedrägeri.
Det andra de erbjuder är hjälp med att bli bättre rankad hos Google, Yahoo m fl. För att förstå det måste vi titta lite på bakgrunden. Sökmotorföretagens indexeringsrobotar söker ständigt av nätet och indexerar automatiskt alla sajter, sidor, filer, bilder mm som finns, följer länkar, kontrollerar texter, bildtexter, rubriker och annat för att ranka sajten för ett kommande sökresultat. Som ett exempel på omfattningen av denna aktivitet kan jag nämna att min sajt har ungefär 42000 träffar per dygn – vilket innebär att 42000 gånger per dygn laddas någonting ner från servern där min sajt ligger: en bild, en fil, en formatmall, ett javascript mm – alla de bitar som behövs för att visa en sida på sajten. Under samma dygn har sökrobotar (YahooSlurp, Yandex Bot, Googlebot, Feedfetcher-Google, MSNBot, Bloglines, Dig m fl) varit inne över 1000 gånger och undersökt om jag ändrat något någonstans. Vilket innebär att den tjänst som en bondfångare försöker sälja till dig är fullständigt värdelös. (Obs! Träffar är inte detsamma som besök! Min sajt har ungefär 1000 unika besökare om dygnet, robotbesök oräknade)
Men somliga företag går längre än så: de erbjuder sig att mot betalning optimera sajten för bättre rankning. Och här gäller det att se upp. Det som erbjuds är oftast simpelt fusk för att lura sökmotorerna. I grunden har sökmotorföretagen samma mål som du – nämligen att se till att rätt människor hittar din sajt när de söker. Skriver någon "bygga kajak" så är det i mitt, Googles och de andras sökmotorernas intresse att visa sajter som handlar om att bygga kajak – annars blir sökmotorn värdelös. För att visa rätt sajter analyserar sökrobotarna innehållet i sajten: att rubriker, bildtexter, innehåll mm handlar om att bygga kajak och att utgående länkar leder till sidor som har relation till kajakbygge etc. Ju mer dessa faktorer stämmer desto bättre rankning. Att få bra rankning handlar därför om att göra en bra sajt, med intressant innehåll och marknadsföra den ärligt. Den som försöker luras kan kortsiktigt stiga i rankningen, men blir förr eller senare upptäckt och bestraffas med en låg rankning eller ingen alls. Bluffmakarnas metoder har varit många: skriva samma sökord femhundra gånger osynligt på sidan, skriva konkurrentnamn bland sökorden för att sno konkurrentens kunder, locka med porrbilder, spel, gratiserbjudanden etc. När sådant fusk upptäcks spärras dessa sajter och sökrobotarna sorterar bort andra sajter som försöker något liknande. (Det finns naturligtvis också seriösa företag som sysslar med sökmotoroptimering – men de ringer sällan hem klockan åtta på kvällen!)
Bidra inte till att försörja lurendrejare – köp inget av Pellefjanten och hans kumpaner. Säg NEJ högt och tydligt. Diskutera inte - allt spelas in och kan användas som "orderbekräftelse". Lägg på luren när telefonkrängarna börjar flåsa...