Bulbstäv på kajaker?
den 7 november 2012 (bygge), 13 kommentarer
Jag få då och då frågan om bulbstäv på kajaken. Många lastfartyg har en bulbstäv för att minska bränsleförbrukningen. Kan inte en bulbstäv ge en snabbare kajak?
Nej, jag tror inte att det är mödan värt att prova.
En bulb på ett fartyg har i uppgift att skapa ett eget vågsystem, som är förskjutet en halv våglängd i förhållande till fartygets bogvåg. Tanken är att dessa två vågsystem tar ut varandra och att det totala vågmotståndet därmed minskar.
Ett fartygs marschfart ligger långt under den teoretiska skrovfarten, vilket innebär att våglängden för det skapade vågsystemet är kort. Därför behövs bara en kort bulb för att flytta en halv våglängd – ca fyra-fem meter för ett 100 meter långt fartyg. En kajak som rör sig i farter där en bulb teoretiskt skulle göra någon nytta, ligger nära sin skrovfart och bogvågen har därför en våglängd nästan lika lång som skrovets vattenlinjelängd. För att hamna i motfas skulle en bulb därför behöva sticka ut ett par meter framför kajakstäven! Gissa vad som händer med den våta ytan och friktionsmotståndet med en sådan ramm.
Vidare fungerar bulben bara när den ligger i rätt läge precis under vattenytan. Den har inga fördelar i grov sjögång. En kajak rör sig definitionsmässigt nästan alltid i grov sjögång. Fyra meters våghöjd för ett hundra meter långt fartyg, motsvarar 20 cm våghöjd för en femmeterskayak.
Generellt brukar man säga att kraven för att bulben skall innebära fördelar är att fartyget är minst 15 meter långt, lastat till konstruktionsvattenlinjen och opererar inom ett mycket smalt fartområde. Utanför dessa kriterier ställer bulben till fler problem än den löser.
En bulbförsedd kajak skulle bli långsammare till följd av ökad våt yta, svårare att svänga till följd av den långa vattenlinjen, onödigt tung och dyr på grund av ökad materialåtgång och komplicerad tillverkning, och ohanterlig både på land och i vatten...
(Jag har såklart photoshoppat lite här ;-)