Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggrapport 29/6

inriktning av första spantet

En enkel byggjigg hopspikad, spanten utsågade och nummer 7 uppsatt och inriktat – i längs- och sidled med hjälp av den hårt spända ståltråden på jiggen, i våg och lod med hjälp av vattenpasset. Nu skall övriga spant siktas in mot detta riktspant.

Men vad små spanten ser ut utsågade! Skall jag verkligen få plats - för att inte tala om hålla balansen?

in english A very simple, but functional strongback, molds cut and number seven in place and lined-up – sideways with the help of a thin wire indicaring the centerline and a spirit level. The other molds are visually lined-up with the first as referens.

But the molds look so tiny when cut! It looks impossible to squeeze into a kayak this small – let alone keep it right side up!

Kommentarer

jag kom att undra på lite din filosofi i kajak mått...

hur du funderar...

Du verkar vilja ha en så smal kajak som möjligt vilket jag kan relatera till lite då jag själv föredrar en kajak som håller måttet på bredden under 50 cm.

Lika så verkar du också föredra en kajak med mycket lägre däck än standard "köpe" kajaken vilket jag själv tycker är bekvämare...

Sedan jag sänkte det nya däcket på Huntern med 1-3cm.

Min fundering:

Genom att dra ner måttet på bredden så pass radikalt som du faktiskt gör, innebär att du måste göra kajaken längre, nästan och ibland metern längre än just standard "köpe" kajak, för att få den flytkraft du önskar.

Detta bör ju dock höja max faten men förlorar du inte mycket manöverbarhet i att ha så pass långa kajaker?

Eller har du någon filosofi i kajak design som gör att du hällre har en lång än en hög och bred kajak?

Någon övergripande filosofi har jag inte - bara att komma så nära kravspecifikationen som möjligt. I det här fallet handlar det främst om fart och surf i havssjö. Därför är den smal och lång - stor skillnad mellan bredd och längd ger bra fartresurser. PC är mycket högt vilket placerar effektiva farten högt. Samtidigt får jag vara observant på den våta ytan - jag är ingen elitpaddlare och blir friktionen för hög orkar jag inte hålla effektiva farten och har missat målet helt.

Självklart blir en lång kajak ganska svårmanövrerad. Därför kommer racern att få roder. Längden behövs inte för flytkraften (tävlingskajaker med ännu mindre volym är 520 långa) men den större längden innebär att djupgåendet minskar, med positiv effekt på vågbildningen.

Det ganska låga däcket beror främst på att jag med åren i grönlandskajaker vant mig vid att hämta kraften till paddlingen med knäna mot däcket snarare än med vertikalt knäarbete. Positiv bieffekt är att kajaken blir lättrollad - jag kan använda mina rollar som primär säkerhetsmetod i den nya kajaken - och litet vindfång.

Stabiliteten är en dark horse - jag vet inte hur långt jag kommer med min vana från Black Pearl och hur mycket träning det behövs för att bemästra den nya. Sex centimeter smalare är rätt mycket när jag redan ligger 10 cm under vanliga havskajakers bredd.

Generellt föredrar jag samarbetsvilliga kajaker framför kajaker med inbyggd \"nybörjartröghet\". Stor initialstabilitet och kursstabilitet, höjd, bredd och tyngd är sådant som gör kajaken trög och svårhanterad - egenskaper som kan rädda nybörjare från konsekvenserna av felaktiga paddeltag (ungefär som nysningssäker styrning på familjebilar), men är bara ivägen när man vant sig av med de värsta nybörjartabbarna.

Hmmm, läckert och spännande projekt!!

Mitt projekt är just nu inte så läckert... om inte kan kalla inkommande vatten för läcker(t)

Troligen smyger det in någonstans runt skeddaboxen/skeddaaxeln :-(

/Robert

Skäddaboxar är ett elände - många har ringt och mailat om läckande sådana. Lägg kajaken på ett par bockar och fyll aktra stuvutrymmet med vatten, så brukar det gå att se var det sipprar ut.

Jag skall testa det!

/Robert

Skriv en kommentar