Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggrapport 4/7 - lite senare

sittbrunnsmallen

Tejpade reling och spantmallar, skruvade fast den gamla och flera gånger använda sittbrunnsmallen (i spant sju och en tillfällig stötta mot spant sex) och ribbade däcket.

Däcket ribbat!

Däcket ribbat. Enkla linjer innebär snabbt jobb, utom lite strul runt sittbrunnen. Med lite vana och en mycket välslipad och brynt slöjdkniv, kan mycket tid sparas på att skära ut formen på ribbändarna - ingen slipning eller hyvling behövs.

Den blivande sittbrunnen

En sista titt innan lampan släcksSom väntat uppstod en del problem vid sidan av sittbrunnen, där ribborna måste vridas mycket kraftigt mellan spant sex och åtta. jag valde intuitivt att lägga en skarv där (med tanke på att sittbrunnen är nästan lika bred som kajaken), men det hade nog blivit bättre med den sektionen fri från skarvar. Nåja, det går att lösa med lite epoxispackel.

English summary With tape on sheer and molds, I stripped the deck. Quick work with nice, easy curves - except at the cockpit where the strips must be twisted severly between station six and eight. I scarfed the strip here, but should probably have avoided that. Thank god for thickened epoxy!

Kommentarer

Går ju riktigt snabbt det där =)

btw paddlade kajak för första gången idag, riktigt skoj, men lite svårt när man knappt når pedalerna. Kändes inte alltför stabilt i början, men sedan gick det bra.

Var någon modell från Point 65.

Det här bygget går så fort att man nästan skulle kunna tro att man skulle klara av att göra en kajak själv... men sedan inser man att man saknar Björns handlag och erfarenhet, det saknas bygglokal och det saknas tid på dygnet... och antagligen även förståelse från familjen...

Jag tror, egentligen, inte att Björn bygger sina kajaker. Han har tagit efter en gammal tibetansk kunskap som yttrar sig sålunda i att skaparen andas in långsamt, sluter ögonen och med sina sinnen materialiserar det tänkta. Här inte en bönematta som kan flyga, men en kajak som kan flyta. På så sätt har han nått en snabbhetens nivå som ingen av oss andra kan efterlikna.

Kanske Björn börjar leda kurser i ämnet? Vi är många som känner en het längtan efter denne österländska visdom och kunskap.

Men skämt åsido, det slog mig häromdagen när jag var inne på slutpreludierna av min Acuta; det här, steg för steg, liknar en slags filosofisk tanke. OK för Descartes då: att del för del sammanfogas och blir en helhet som bär en sanning inom sig. Det är bara det att för vår del, vi som bygger för vår längtan ut till havet/sjön/vattnet gör detta med en lång räcka små handlingar fram till denna helhet. För att återbördas till den plats vi en gång kom ifrån? Av vatten ar du kommen, till vatten ska du återbördas...

Egentligen handlar det om den gamla trädgårdsmästarmeditationen: för att beskära ett träd måste man först känna trädet, bli ett med trädet, vilket man gör genom att sitta under eller i trädet under ett helt år, känna med trädet under vinterkyla och sommarhetta, lida med träden under höststormar, glädjas med trädet under bladsättning etc. Sedan bara att ta fram sågen och beskära - inget funderande behövs, inga mentala konsekvensanalyser, allt är självklart och gjort på ett par minuter.

Har man suttit under sitt "träd" tillräckligt länge är själva bygget bara en simpel följd av motoriska delmoment...

Ja, var det inte den indiske diktaren Tagore (nobelpristagaren) som gick till trädet och bad om ett skaft till sin yxa? Och trädet svarade på sitt trädvis: "Varsågod och tag det du behöver". Så borde vi alla tänka i detta omåttliga begärens tid.

Thomas, imponerande att se!

Kanske att Du fört ett resonemang kring förskeppet i tidigare artiklar när du presenterade denna konstruktion på hemsidan för några månader sedan, dock: Det skarpa och vassa förskeppet dominerar bilderna. Hur ser du på dess höjd och skärpa i surf och i snabba förlopp? Ett högt förskepp med växande deplacement med ökat djupgående ger flytkraft och torrare däck. Ger också säkert en mjuk gång i motsjö. Hur funkar det i medsjö och i högre farter vid surfar? Har du tid skulle det vara kul att höra/ läsa om detta. (Akta nu bara så du inte får droppande epoxi från fingrarna i tangentbordet...)

Hälsningar,

Jim S

PS; Det har varit segt att komma in på din sida idag och lika segt att gå vidare, är det många som är inne? (Har du spillt epoxi i servern...)

Det var periodvis segt att uppdatera också, men loggen visar ungefär det vanliga antalet besökare (1200-1300/dag), så det har nog varit annat strul på vägen.

När det gäller epoxi och dator/server skall jag villigt erkänna att jag känner viss samhörighet med Höganäskeramikern Rolf Palm vars telefon figurerat på bild - så höljd i lera att man inte riktigt kunde se om den var riktigt eller en en replik i lera- eller konstnären Erland Cullberg, vars hela atelje var en färgglad stänkmålning - men med epoxi har jag ändå en viss disciplin: räliga kemikalier stannar i källaren och utanpå handskarna.

Kajaken är utformad ungefär som en förlängd tävlingskajak, med ungefär samma volymfördelning och tunna vassa stävar - målet den här gången är fart. Men eftersom en av idéerna med kajaken är att kunna använda surf för snabba turer till havs (förutom till motionstävlingar) vill jag ha rejäl sjövärdighet och har därför höjt förskeppet för att undvika att kajaken dyker i medsjö.

Av samma skäl kommer det att finnas baidarkaliknande "vingar" i relingshöjd längst fram på förskeppet, för att ge ytterligare bidrag till att hålla stäven ovan vattenytan. Liknande finns på några av de snabbaste Hawaianska surfkajakerna. Även i aktern kommer jag av samma skäl att bygga ut ett flytplan några centimeter bredare än akterskeppet. Hur de är tänkta att se ut framgår av den andra av de presentationer jag publicerade i vintras.

Kajakens längd innebär gissningsvis (förhoppningsvis!) att den kommer att fungera bäst i ganska lång sjö - Bohusländsk dyning snarare än krabb Öresundssjö således. Längden innebär naturligtvis också visst besvär att göra snabba girar - därav det roder som kommer att vanpryda aktern...

Tack för info, utförligt som alltid.

Det blir säkert läckert och snabbt i längre sjö. Surfborden, vingarna eller sprutlisterna funkar säkert och bidrar till lyft och surfegenskaperna. Jag funderar på hur detta spjut kommer att bete sig i surf med ett grunt och skedformat förskepp istället. Behåll däckslinje och slankhet men det skarpa slaget, den djupare stäven byts mot en mer traditionellt Thomassonförskepp. Framfarten i surfen blir kanske sladdrigare, vilket gör att Du i och för sig får kompensera med det räliga rodret, samtidigt som girförmågan ökas.

-Se det som funderingar i kontorsvärmen, i stället för att göra det jag ska göra, jobba...

Har du funderat ut någon riktig rälig roderkonstruktion som du tänker misspryda den vackra aktern med?

Jim

Jag kanske missförstår.. men grunt och skedformat förskepp, skulle det inte kunna bli lite som en vobbler? Kunde kanske bli en kajak med ubåtsegenskaper? Likheten med baidarkorna är i alla fall intressant och det ska också bli kul att läsa om premiärturen sen. Lycka till!

Traditionella "Thomassonförskepp" finns på flera kajaker och fungerar utmärkt. Men den här gången är det experiment i paradigmets utkanter som gäller. Men intuituivt känns linjerna hydrodynamiskt relavanta - ser "rätt" ut på något sätt. Känns som en funktionell balans mellan kölsprång och för- och akterskepp. Antingen det eller har jag fått värmeslag - även temperaturen mellan stenväggarna, som hiitlls varit tämligen behaglig, i källaren börjar nå besvärande höjder.

Jag har en roderkonstruktion (visat som skiss i presentationen (http://www.thomassondesign.com/nyheter/lite-mer-om-senaste-hugskottet-havsracern) i vintras), men jag är inte säker på om jag hinner bygga den den här säsongen - om inte blir det något enkelt påhängsroder tills vidare. Eller kanske en enklare variant av Uffes förberedda tävlingsroder (http://www.johanssonkajak.com/?p=212#more-212)...

Skriv en kommentar