Visa varukorgen
Design & Illustration

En gammal nyhet

För något år sedan berättade Lasse Måhl i Gävle om att en av världens äldsta bevarade kajaker finns i Sverige, i den Wrangelska rustkammaren på Skoklosters Slott. Den äldsta noteringen om kajaken i inventarieförteckningen är från 1675.

Vykort av den Wrangelska rustkammaren med kajaken

När jag häromdagen tittade in på Harvey Goldens sajt upptäckte jag att han bland de övriga 30-talet historiska repliker hunnit med att bygga även en Wrangelkajak - baserad på uppmätningar av Hugh Collins.

Kommentarer

Jag snubblade oväntat över skoklosterkajaken under en guidad vandring på Skokloster i veckan.

Fantastiskt hantverk och det såg ut som att kajaken trots sina 350år+ på nacken skulle vara fullt användbar. Måhända är sälskinnet är så torrt att det spricker av blotta tanken att bäras ut till Skofjärden?

Paddeln var tyvärr inte i samma skick. Benspetsarna har släppt och det var påtagliga längsgående sprickor. Det var dock intressant att se den ändå. Väldigt lik de grönlandspaddlar vi ser tillverkas idag. Skaftet var smalare, max 30mmi diameter och paddeln i sig var ganska kort, kanske 180cm lång.

Då Carl Gustav Wrangel var en notoriskt samlare så tvivlar jag på att han någonsin suttit i kajaken. Sarjen var cirkulär med maxmått 40-45cm, jag är inte säker på att jag skulle kunna krångla mig in i den.

Kan det vara så att kajaken inte varit i vattnet sedan den kom till Sverige på andra hälften av 1600-talet?

Internationallt räknas Skoklosterkajaken som en av de bäst bevarade från sin tid. Jag känner inte till historien, men tror knappast heller att Wrangel, eller någon annan, verkligen har paddlat den.

Skriv en kommentar