Visa varukorgen
Design & Illustration

En Njord byter färg

RödFör några år sedan sjösatte Magnus Jonsson en mycket stilig grå Njord, som ett par år senare följdes av en "Red Pearl". Det gav visst mersmak, för nu har även Njorden blivit röd – ännu rödare än pärlan.

"Hej Björn!

Den gamla grå Njorden har fått en ansiktslyftning under våren. Efter att ha testat en massa olika alternativ på färg så fastnade jag för en röd kulör även på Njorden. Faktiskt ännu rödare än den som ligger på BP:n. Testade också en för mej ny färg med mycket lyckat resultat. Temadur 90 heter färgen och tillverkas av Tikkurila. En högblank akrylpolyuretanfärg som kan brytas i massor av olika kulörer och nyanser. (RAL och NCS system)

Skickar med några bilder på resultatet och passar på att önska dej en trevlig sommar.

Mvh
Magnus Jonsson"


Tack Magnus! Jag har inte provat Temadur 90, men här finns ett datablad att ladda ner (pdf-fil). Ser ut att vara väl värt att prova...

Röd

Kommentarer

Hej!

Vilken snygg färg, jag håller som bäst på att bestämma färg till min njord, var kan man köpa denna färg?

mvh magnus

Hör efter hos någon färghandlare i din närhet som säljer färg till industrin och lackeringsfirmor.

Mvh

Magnus

Varför täckmåla ett träbygge? Det ser ju då ut som vilken plastkajak som hellst. Dessutom tappar man möjliheten att ha koll på om man får vatteninträngning i trät.

För att den blir snyggare kanske! Det krävs mycket av trä arbetet för att det ska bli en snygg kajak i slutändan om du väljer att klarlacka framför att måla. I mina ögon är det en laminat konstruktion med trä kärna och egenskaperna i sej är värda framhäva framför de estetiska aspekterna på distans materialet. Dessutom så får du ett utomordentligt UV skydd av färgen. När det gäller vatteninträgning så krävs skador i ytskikten för att det skall ske oavsett om du klarlackat kajaken eller målat densamma. Inga skador, ingen vatteninträgning!

Mvh

Magnus

Mitt stripbygge är vitmålat av samma skäl som Magnus beskriver. En täckande färg förenklar också arbetet vid eventuella reparationer

Skulle någon tycka att min kajak ser ut som något fabrikstillverkat i plast, tar jag det som en komplimang :-)

För min del får nästa kajak klarlackat däck och vitt skrov. Vitt skrov för att reporna syns mindre och klarlackat däck för att träfinishen passar min smak utmärkt...

Men jag måste tillägga att det var en jäkla läcker röd färg...

Man slipper alla porriga träfetishister som står och dreglar över kajaken om man målar.

En stor anledning att täcka.

"Ååååååååååh, den är av trääää!"

Jag målade min första kajak (Black Pearl-prototypen) för sju år sedan, och hade flera goda skäl för det. Dels de som redan presenterats i kommentarerna ovan: bättre UV-skydd, lite färre träentusiaster som egentligen inte är intresserade av kajaken utan bara av träet och enklare att bättra repor och småskador.

Men det viktigaste skälet för mig den gången var att en målad yta bättre framhäver formen på kajaken – samspelet mellan linjer och ytor. En lackad träyta blir "busy", ögat dras till trämönstret snarare än till formen – mera styling och mindre design. Eftersom jag lägger mycket tid och jobb på form, gillar jag att visa upp den utan visuellt flimmer.

För Black Pearl fanns ytterligare ett par skäl: kajaken ser ännu mindre ut i en mörk färg än den hade gjort med ljust trä, och grönländska rollkajakerna är oftast mörkgrå eller svarta till skillnad från jaktkajaker som normalt är ljusgrå eller vita – en "tip of the hat" alltså åt förebilderna.

Jag förstår dem som tycker det är obegripligt att man kan få för sig att måla över resultatet av trähantverket. Det kostade en del självövervinnelse första gången, men har visat sig vanebildande ;-)

Hej

Jag vet att du jobbar i trä, men tänkte ändå fråga om du känner till ifall man kan måla om en kajak i polyeten? Jag har en ful en som jag vill snygga till lite.

Jag har aldrig provat, men generellt gäller att just ingenting fäster på etenplaster. Kanske någon som läser detta har provat?

Min bror köpte en begagnad plastkanadensare. Den visade sig vara gjort i trelagers polyeten...

Jag kontaktade tillverkaren (långholmenkajak.se) och fick tipset att man kunde slipa lite lätt på reporna om man tyckte så, men de hade inget tips på hur man kunde slipa ner reporna helt och få en ny fin yta...

Jag slipade med 240-2500 korn. Därefter värmde jag med varmluftspistol så att den feta plasten tränger ut och lägger sig över fibrerna som nu blivit blottade. Ytan återfår då sin färg och glans.

Därefter oljade jag in den med ett tunt lager kokt linolja för att fräscha upp plasten ytterligare.

Sist vaxade jag den med eget recept på vax (5 ingredienser!). Sist en polering och kanadensaren var som ny igen!

Det går alltså att olja och vaxa polyeten. Det betyder att det måste gå att måla den med linoljefärg. Denna färg är ganska mjuk, så man behöver ett rejält lager med hårdvax för att skydd ytan från repor...

(Använd inte bilvax på flaska. Det ska vara riktig vax och en del säljer något som de kallar kajakvax som troligen kan fungera... Men inget vax är som eget vax. Det är ganska lätt att koka själv).

Som hållbarhetsforskare så föredrar jag förstås en kanadensare av trä. Jag kanske bygger eller renoverar en någon gång...

Skriv en kommentar