Visa varukorgen
Design & Illustration

Ett annorlunda båtbygge

garden boat

Barnbarnen har länge frågat efter en lekbåt för trädgården (de av barnbarnen som inte seglar runt i Västindien i en riktig båt). Efter en del prokrastinering, delvis på grund av mycket jobb och delvis på grund av oklar ambitionsnivå, enades vi om småningom om en kombinerad lekbåt-lekstuga, med plats för övernattning.

Några skivor enkel konstruktionsplywood och lite brädor inköptes och så var det hela igång.

Efter ett par intensiva dagar ser det ut så här: stommen klar i moduler (ett platt paket ;-) som kan transporteras ut till montering och ”sjösättning” i hemmahamnen/trädgården. På bilderna tillfälligt ihopsatt för att se att allt stämmer med mått och vinklar. Naturligtvis är den stabilt byggd och gjord för att hålla som klätterställning.

garden boat

garden boat

Den fick vid besiktning idag godkänt med acklamation av de tilltänkta brukarna.

Inspiration är närmast Jay Benfords tolkning av gamla kustfraktskutor som med överbyggnaden förlängd och fördäcket/lastluckorna krympt blivit något av en karikatyr av originalen, men utan att helt förlora det marina uttrycket.

garden-boat plans

När bygget monterats ihop kommer barnbarnen att måla och inreda den. Så här blir det överenskomna färgschemat.

Det har varit ett trevligt projekt, trots gassande sol, vindstilla och 30 graders värme i trädgården, och jag kommer nog att sakna båten när den flyttar ;-)

Tillbaka till uppfräschning av den slitna Njorden, som syns på bilderna...

Uppdatering några dagar senare

Lite mer detaljer på plats, och i fågelperspektiv.

Närbild av styrhytten. Ett öppningsbart fönster och två fasta. Masten med lyftbom på plats, liksom grabbräcken på taket och ventiler i fören. Som möjligen kan anas på bilden ovan går nu också ett 2" rör från fördäck ner till bogen, avsett för ankarkättingen ;-)

Även lejdaren till soldäcket är på plats. Jag gillar att detaljer är full-size, trots att båten är liten. Det ger samma charmiga, lite naivistiska känsla som gamla sjömansmodeller: oriktiga i proportioner men riktiga i detaljer (till skillnad från museimodeller, som är skalenliga och där detaljer som inte kan göras i rätt skala helt enkelt utelämnas).

Närbilder av stadiga klättervänliga grabbräcken och mastfoten.

Utsikt föröver från "salongen". Ingen durk ännu – den kommer på plats när båten sätts ihop i "hemmahamnen" (delarna hålls tillfälligt ihop med några få skruvar än så länge – därav gliporna).

I morgon är det flyttdags och båten är demonterad i ett halvt dussin lätthanterliga delar som ligger platt på släpet...

Uppdatering efter "i morgon"...

Nu är båten hopmonterad på plats i villaträdgården i Lomma. Nästa steg är att pojkarna slipar och målar (med hjälp av mamma och pappa). Vidare skall det sättas in fönster (akrylglasskivor), dörrhandtag och diverse andra beslag och småpryttlar...

På plats i Lomma – med fören mot havet

Förtöjd i hemmahamnen

Lite photoshopfusk för att visa hur det kan komma att se ut ;-)

Photoshopfusk

Kommentarer

Stiligt. Ser ut som initialstabiliteten är god för små barn och inte för hög skrovfart heller :-)

Nej, jag har mycket målmedvetet maximerat den förra och behärskat mig när det gäller den senare ;-)

Fun project! Very nice.

Såna här påhitt sätter fart på mina endorfiner :-) Antar att landgång och ankare ingår i standardutrustningen

Landgång har jag inte funderat på, men ett ankarklys (2" plaströr från fördäck nere till bogen) är givet – liksom mast och kranbom med taljor och linor – och såklart lejdaren upp till soldäck. Sedan kommer säkert pojkarna att hitta på mycket kul tillbehör, långt utöver vad min fantasi räcker till...

Den här båten har ju övernattningsmöjligheter, dvs det finns väl kojer i den då. Då kan den väl få räknas till kategorin kojor.

Att bygga kojor, av vilket slag det vara må, anser jag höra till de mänskliga rättigheterna och alla barn, i vilken ålder som helst, måste få möjligheter att göra det!

Imponerande bygge!

Riktigt fin, jag gillar styrhyttstaket med den fina "mösskärmen"!

Hahaha, morfar har gått i spinn!

Ja, inspiration var såklart den gamla spillvirkesbåten under sälgen i Haverdal för 30 år sedan, men sedan lyfte det en eller ett par nivåer på vägen ;-)

Så roligt! Tack för bilderna, Björn. Min barndoms - tillsammans med syskonen - flotte kom i tankarna...

Igår, läs tisdag, kunde jag ta ledigt och paddla till Vik. Det var en härlig tur och vid stranden nära Stenshuvud såg jag massor av folk som badade och plaskade. Alla åldrar.

Vik är i det närmaste dött så här års. Annas kaffestuga var stängd för i år och vinden blåste västlig, men det var skönt att titta på vatten, höjderna (Viks golfbana!) och gässen som två små barn matade förtjust.

Ner i kajaken efter kaffepaus. Fortfarande skönt och varmt. Men efter fyren! Vilken vind! Vågor klarar jag, men denna ettriga vind! Efter åtskillig kamp kom jag i alla fall i mål.

Nästa år har jag paddlat kajak i femton år. Jag minns så väl den första turen med det bygge som mäster Lars (Gradin) varit lärare för. Och första turen gick faktiskt från Simrishamn till Kivik. Det gick alldeles utmärkt. Jag har funderat över hur jag kunde vara så övermodig. Förmodligen spelade långa skidturer och klättring in - man får en viss känsla för kroppens balans.

Och nu kommer jag in på nästa sak. I radion hör jag att fjällstationerna som förr hade max en sopsäck att ta hand om, nu har 30-40! Hur kan det komma sig? Vad har folk i sina ryggsäckar och om det bara är papperspåsar kan man väl ta med sig detta tillbaka, eller hur? Själv blev jag mycket medveten om blåst och kyla, så efter de första turerna övergick jag till bomullspåsar, väl medveten om hur valhänt man blir vintertid. Jag säger bara blåshålet Tarfala... Bomull återgår till naturen och väljer man sedan en diskret färg blir ingen upprörd.

Hur som helst, vi har ett land med massor av vatten och paddlingen har givit mig ett nytt perspektiv från utsidan så att säga;, fåglar, växtlighet, terrängformationer, där land och vatten möts. Tack, kära kajak.

Kan man tänka sig en bättre tillvaro? En bättre förståelse av vad naturen har att bjuda?

Skriv en kommentar