Visa varukorgen
Design & Illustration

Ett annorlunda träbygge

Hightech sportbil i trä

Joe Harmon Design i Usa bygger en snabb sportbil i trälaminat. 600 Hk V8 i 1100 kg lönn och plywood skall ge prestanda i världsklass. En hel del spännande nytänkande: fjädring, brandvägg, delar av fälgarna mm i laminerat trä. En sittställning som medger att motorn placeras mera i mitten av bilen, ljuddämpare som samtidigt är vinge med mera…

Genomskärningsbild

Ingen serieproduktion är planerad – projektet handlar främst om att testa alternativ teknik och alternativa material.

Här är lite byggbilder

Kommentarer

Ja, vad kan man inte åstadkomma med trä! Kajak eller raseribil, strunt detsamma. Men naturligtvis undrar man vad motorn drivs av. Gummiband, etanol eller den fördömda bensinen eller kanske gas? Nej, framtiden är naturligtvis elbilen som prestandamässigt måste vara det mest förnuftiga. En explosionsmotor (heter det inte Otto-motor?) avger ju mest värme och egentligen inte särskilt mycket energi. En elmotor - en för varje framhjul t ex - måste vara det optimala.

Någonstans läste jag att eldrivna fordon skulle kunna koppla tillbaka överbliven energi till nätet. Jag vet inte hur vettigt det här är. Och vad jag vet mer är att en bil egentligen med sin högt drivna produktionsteknik egentligen är billig. Det som gör den dyr är reservdelarna som naturligtvis måste finnas någonstans.

Under kriget körde små lastbilar omkring i min norrländska stad. De drevs av vanliga batterier och hade naturligtvis inte så lång körsträcka. Men det räckte för behovet. Det senaste i batteriväg lär vara en kombination av litium och luft. Den som vet mer kan ju rätta mig om jag har fel.

Till sist, hur långt kör vi varje dag egentligen? Och hur mycket överkapacitet har vi när det gäller körsträckorna?

Har just räknat ut att jag sluppit köra 3600 mil fram och tillbaka till gymmet under tio år. Detta tack vara att jag köpte på mig lite järnskrot och inrättade ett eget litet gym i ett uthus. Ny gäller det bara att övertyga revisorn att det var smartare än att köpa gymkort och bensin. Gymkort är ju enligt reglrmentet avdragsgillt men tyvärr inte järnskrot. Vi får se hur det går… :-)

Det är väl högst troligt att framtiden inte är en förbränningsmotor - varken med bensin, miljödiesel eller etanol. Möjligen bränsleceller och eldrift, men troligare är väl att förbränning (om sådan skall till) sker i större och mer effektiva anläggningar än i en bil.

Ren eldrift kanske, om man kan lösa produktionen av el på ett vettigt sätt? Ett annat alternativ med potential är de tryckluftsdrivna bilar som till exempel ZPM och indiska Tata pbygger. Det har varit trögt med marknadsföringen, trots att tekniken är välkänd (tryckluftsdrivna verktyg och luftstartade fartygsdieslar) - men det finns väl som vanligt starka kommersiella intressen som inte gärna ser en alltför snabb avveckling av oljeberoendet. Fördelen framför el är främst att bilen går väldigt långt på full tank och att det bara tar ett par minuter att tanka fullt.

Här är ett par sidor om luftdrivna bilar: http://zeropollutionmotors.us/

http://www.theaircar.com/acf/

...och ett par videosnuttar: http://zeropollutionmotors.us/?page_id=46

Fattade jag det där rätt - komprimerad luft? Det är klart att oljebolagen inte vill ha någon snabb avveckling. Vad skulle börserna runt världen säga om det? Snabba fall och taskigt med pensionspengar som investerats.

Men det här var ju verkligen fascinerande. Visserligen läste jag om och skrev om en bok som behandlade cykeltrampbilar för något år sen och imponerades av påhittigheterna. En klurig stockholmare, ingenjör till yrket, fixade t o m en så bra utväxling att han kunde stanna mitt i en brant backe och lätt fortsätta färden. Skulle vi inte få ett friskare folk? Jag talar nu om dem som inte paddlar förstås.

Men som en minnesgod trampare av sådana vehiclar berättade apropå sin gamla tandemcykelbil: "Morsan gillade ju aldrig riktigt det där trampandet..."

Jag ska bara tillägga att din avbildade träbil, Björn, är fantastiskt vacker. Jag glömde säga det.

Jag kör inte långt och ofta, helt enkelt för att jag inte behöver det och för att Skåne har en sådan närhet till orter och vatten. Men nog har väl bilen gjort oss friare? Och är det inte just därför vi fortsätter köra bil. Jag bestämmer på egen hand när jag vill ge mig iväg. Jag behöver inte vänta på någon annan chaufför än den jag är själv.

Faktiskt har jag svårt att komma ihåg den forna tid jag inte hade bil. Och har aldrig råkat ut för några olyckor, utom den självupptagne och okoncentrerade unge man som körde ut från en sidoväg trots att han hade stopplikt och rammade min sida där jag satt. Jag såg redan 20 meter innan att här var något på väg så jag hann vinkla bilen. Men hade lastbilen kommit då hade jag inte levt i dag.

Ja, som jag fattar det handlar Guy Nègres patent om att utnyttja en tryck-temperaturcykel à la stirlingmotorn. Temperaturväxlingarna vid tryckhöjningar- och sänkningar används för att maximera kraftuttaget. Som varmast är luften ca 400 grader när kolven komprimerar, som kallast i "avgasröret" är den minus 10 till minus 20 grader (tillräckligt många luftbilar kanske till och med kan minska effekten av den globala uppvärmningen ;-).

Här är en lite raljerande "test" av Teknikens Värld: http://www.teknikensvarld.se/provkorningar/mdi/air_car/index.xml

Det verkar som om det kommersiella utnyttjandet kommer att bli ren luftdrift upp till ca 70 km/t och luftdrift plus en pump som fyller lufttanken vid högre fart. Pumpen kan drivas av bensin, diesel, etanol, naturgas, gasol, bränsleceller mm, och finessen är dels att det räcker med en mycket liten motor (den behöver bara klara medeleffektuttaget, inte som bilmotorn vara dimensionerad för maxeffekt vid accelerationer på autobahn), dels att en motor optimerad för ett enda varvtal släpper ut bråkdelen av de skadliga ämnen som en vanlig bilmotor gör. En minimal pump kan innebära att bilen går 70-80 mil på en luftfyllning – en lite större pump att den blir helt självförsörjande. Det är bara frågan om var och hur man väljer att generera komprimerad luft.

En luftbil skall kunna snabbfyllas på ett par minuter vid en luftdepå, eller laddas med en näransluten kompressor över natten hemma.

Ja, det var en bra beskrivning och fattbar för mig. Men var ligger haken i att idén inte sätts i allmän produktion? För att luft är gratis och den lilla el som kompressorn behöver inte blir särskilt kostbar? Som du beskriver det skulle det ändå krävas en mindre mängd drivmedel, oljeländerna och shejkerna till fromma. Vet du något mer om en ev fortsättning?

En yngre bror till mig var chef för reservdelsavdelningen på Volvos utlandsavdelning. Det betydde långa resor till USA och var det inte Australien också? Han brukade vara alldeles kollrig efter en sån resa, jetlag och allt det. Jag tittade en gång i de papper han hade med sig vid dessa "exkursioner" och jag måste säga - en däckventil vet jag väl vad det är, men herregud här var det rena chiffret. Jag fattade just ingenting alls.

Historien får nog i vanlig ordning visa eller i alla fall antyda var haken fanns – vad som än blir framtidens melodi. Men man kan väl ana en kombination av ambivalens hos politiker, marknad och konsumenter kring vilket av tågen som går till framtiden och vilka som är på väg till malpåsen eller skroten – i kombination med makthavare som grävt djupt i oljeburken.

Inte alltid fattas det sunda beslut: för drygt hundra år sedan slog en illaluktande, högljutt väsnande ottomotor ut den eleganta och tysta elbilen – bara för att någon råkat hitta en svart hälsovådlig biologisk restprodukt som naturen valt att slutförvara utom räckhåll för livet på jorden.

Så här i efterhand kan man också begrunda varför en del andra beslut blev som de blev: Philips compact-kassett vs Basf:s kassett, VHS vs Betamax mm...

Och varför valde både Volvo och SAAB att efter den förra oljekrisen lägga ner sin forskning kring alternativa drivsystem (där till exempel SAAB var världsledande på bränsleceller)...

Det sista du skriver Björn, får också mig att undra. Men åter - om man bygger upp en effektiv marknad runt en produkt, vill det då inte mycket till att man då vill lämpa den överbord? Persien (Iran alltså, obs de talar inte arabiska) ville en gång i tiden - 1950-talet om jag minns rätt - nationalisera oljetillgångarna. BP och engelsmännen remplacerade deras minister Mossadeq som stod bakom planerna...

Det ligger nog väldigt mycket maktpolitik bakom allt det här.

När bröderna Nobel upptäckte naftan i Baku visste de först inte vad de skulle ha den till, men så kom fotogenlampan till.

Jag hade en bok om hela den här historien i antikvariatet och läste mycket förundrad om hur Nobelarna (ursprungligen från Nöbbelöv i Skåne, sträck på dig Björn!) organiserade oljehämtningen. Små ursvenska samhällen uppstod och det var svenska skeppare på fartygen. Mycket intressant.

Det är riktigt att den första bilen var elbilen. En fransk uppfinning. Men sen, som sagt, kom oljan.

Jag fortsätter med min pinnbottenmodell av en omgjord Ammassaliq. Satt och tittade i i "Den store kajakbog" och slogs av människans enorma uppfinningsförmåga. Bara att komma på att man får ett effektivare kast med spjutet med en liten bräda som hållen i handen ger ett längre kast...

Och innuiterna kände till valvet före grekerna!

På tal om elbilar...

"Norska elbilar rullar

på öländsk vindkraft"

http://www.nyteknik.se/rss/nyhetsbrev_allmana/article71871.ece

Hmmm

"För att luft är gratis och den lilla el som kompressorn behöver inte blir särskilt kostbar? "

Nja, inte riktigt...

De bästa industrikompressoranläggningar ligger i dag på en verkningsgrad på ca 7-8% vid ett tryck på 6bar. Om man höjer trycket sjunker verkningsgraden ytterligare och i luftbilen pratar man om 300bar!! Förklaringen är helt termodynamisk, luft värms upp när den komprimeras och komprimerar man mer så bildas mer värme. För att ta vara på denna behövs någon som behöver lågkvalitativ värme, typ ett fjärrvärmeverk, processindustri el. dyl.

Finessen med luftmotorn ligger väl främst i att det med nuvarande teknik är lättare och billigare att lagra komprimerad luft än elektrisk energi i större kvantiteter - med det kan kanske utvecklingen av bättre batterityper ändra på.

Men jag är ändå lite förvånad över så låga siffror på verkningsgraden.

Trycket 300 bar är ju annars inget exceptionellt - vanligt i luftflaskor för dykning till exempel.

För att återgå till ursprungsnyheten, så är bilar mer eller mindre byggda i trä inte någon fullständig nyhet. Den brittiska sportvagnstillverkaren Morgan Motors har alltsedan starten i förra seklets gryning byggt sina bilar med en ram av askträ, och fortsätter att göra så även idag. Den brittiska sportvagnstillverkaren Marcos Engineering tillverkade fram till 1969 sina Marcos GT-vagnar med ett plywood-chassi. Företaget grundades av en herre som under kriget arbetat med flyplanet DeHavilland Mosquito, som ju som bekant även det var byggt mestadels i plywood.

Var det inte detsamma med den tyska bilen DKW? Plywood i sidorna i alla fall...

Den här träbilssajten är värd ett besök tycker jag:

http://www.oldwoodies.com/

Skriv en kommentar