Visa varukorgen
Design & Illustration

Euro Paddle Pass

EPP

De nya certifieringsreglerna för Europa är till vissa delar publicerade nu. Det handlar om ett certifieringssystem i sex nivåer: vit, gul, grön, blå, röd, svart (den första, vita, är en ”upptäckarnivå” som jag har svårt att tänka mig kommer att innebära något för någon) och kommer att i sinom tid gälla alla discipliner.

De som nu publicerats är:

  • Allmänna regler som gäller alla
  • Nivå 1 och 2, alla discipliner.
  • Forskajak, nivå 3-5
  • Kanadensare, nivå 3-5
  • Havskajak, nivå 3-5
  • Nordisk havskajak, nivå 3-5 (det här tycks lite kuriöst handla om motionskajaker!)

Regler för instruktörscertifiering saknas – överkommelsen har ännu inte nått dit. Likaså saknas ännu så länge maraton, sprint, multisport mm.

Tycker någon att det påminner väldigt mycket om Engelska BCU:s upplägg? Jo, det är nog riktigt – BCU har varit en viktig rådgivare åt beslutsfattarna.

Här är länken till EPP:s sajt. Där finns det mesta om regelsystemet och de olika klasserna. En del saknas dock, alla länkar leder inte dit man tror än etc. För övrigt är sajten bland det värsta jag sett vad html-koden beträffar - inte många primitiva nödlösningar från internets barndoms saknas - däremot saknas det mesta av innevarande sekels framsteg. Håret står på ända på huvudet.

Men detta till trots skall det bli spännande att följa hur regelverket kommer att implementeras och vad det får för betydelse i längden.

Kommentarer

Känner inte till BCU's system, men jag tycker det påminner lite om PADI, certifikat och loggbok... jag har en sådan loggbok i nån gammal låda någonstans.

Intressant.

/Niklas

måste få undra vad de är tillför och vem de är tänkt till? om de inte innefattar någon form av instruktörs certifiering vad och vem certifieras då enligt detta och som frågat varför?

har hört om BCU väldigt kort men har inte förståelse nog för att se parraleller eller så...

Tanken är att, precis som PADI inom dykning, synkronisera utbildning och kompetenskriterier så att till exempel en nivå-två-utbildning inom havskajak ser likadan ut var i Europa man än går kursen. Det kommer också att ge kajakuthyrare lite större möjlighet att ställa lite krav på sina kunder: att inte släppa iväg nivå-ett-kunder i hyrda kajaker i nivå-fyra-forsar. Likaså kan kunskapsföretag bättre definiera förkunskaper som krävs för att gå en viss kurs och därmed höja kvaliteten, eventföretag kan bättre definiera kraven på att följa med på turer etc.

BCU (British Canoe Union - Englands Kanotförbund) har varit föregångare för att systematisera paddlingsutbildningen, både för vanliga paddlare och för instruktörer, efter sådana här tankar. ACA (American Canoe Association) och NIL (Nordisk instruktörslicens) har hängt på med liknande system, men med viss lokal anpassning, liksom flera andra länder.

Instruktörscertifiering kommer - regelsystemen publiceras efterhand som överenskommelserna blir klara. Men man kan nog räkna med att det färdiga förlaget kommer att ligga väldigt nära BCU även här.

då är jag med tackr för föklaringen...

de låter faktskt mycket förnuftigt

När de började 2004 var målet bland annat att få fart på en allt fetare befolkning. Det är därför EU bidrar med pengar. SKF har varit involverade varav "nordiska havskajaker" finns. Vet inte vad de andra nordiska förbunden har bidragit med.

http://www.eu-sports-office.org/en/?categories_id=2&topics_id=15&articles_id=647

Precis som Björn skriver är det dels ett affärstillfälle samt en avlastning för uthyrare. De som hyr och har "körkort" minskar risken för negativ publicitet i form av olyckor. Kanske inte gäller de som har ganska skyddade vatten i jämförelse med de vid atlankusten.

Skriv en kommentar