Visa varukorgen
Design & Illustration

Fett havsrace!

I den här videofilmen presenteras en av deltagarna i Earthrace – ett jorden-runt-race för snabba motorbåtar med minimal miljöpåverkan. Båten drivs av biodiesel, som görs av en något oväntad råprodukt – en hittills oanvänd resurs där USA har enorma och ökande tillgångar (den som sett Fight Club anar kanske vartåt det lutar ). En storskalig exploatering hade löst två problem på en gång…

Mer info på Earthrace´s sajt.

Kommentarer

Yahoo! En flygande insekt kanske? Vad var nu den där dieseln gjord av? O s a.

Ledtråden fanns i rubriken, skippern nämnde det även i intervjun och jag hade hoppats klara mig undan med halvkväden visa, men here we go: dieseln (en liten donerad del av den) extraheras ur de energirika restprodukter som utgör mellanskillnaden mellan ingångs- och utgångsvikt för de överviktiga amerikaner som besökt sin fettsugningsklinik. Därav referensen till Fight Club, där Durden bryter sig in på en dylik klinik och av stöldgodset tillverkar lyxtvål och följaktligen "sells their fat asses back to them" för dyra pengar.

Enligt en elak uppgift så skulle, utifall alla amerikanarna gick ner till normalvikt, den nordamerikanska kontinenten drabbas av en ansenlig landhöjning. Det kanske är en långsiktig strategi från den oljiga Bush-administrationen. Fettsuga amerikanarna, göra diesel av det sugna och elda upp det i stället för rövad (hoppsan!) fossilolja. Vips, så har man löst lite av Kyotoavtalet. I och med landhöjningen så klarar de av en hel del av den ändå oundvikliga havsnivåhöjningen.

Ha, ha, det var verkligen roligt sagt! Men igår i radion fick jag faktiskt höra en annan röst apropå klimatförändringarna. Med annan menas att allt det som sker egentligen är lagbundet. Diverse årsmiljoner redovisades. Men det är klart, kan man undvika panik och människors ångest går det väl bra att låtsas att vi kan göra någonting åt hela saken.

Minns någon vintern 1989? Skidliftarna stod stilla och backarna i Årjäng och andra tummelplatser norrut var gröna och vackra.

Det skrämmer mig mer att det här klotet någon gång i tidernas begynnelse fick sin bana - och vad skulle väl hända om den där gravitationen kom i olag?

Ett arkeologiskt fynd i Afrika visar att människan sedan sin början på två ben alltid haft en andlig aspekt. Om nu denna aspekt är placerad i henne eller hon skaffat sig den själv för att motverka ångesten (igen!) över sin outgrundliga belägenhet, födelse och död må vara något att grubbla över.

Tro tycks alltid behövas. T o m en Darwins teoriers förfäktare tror - på Darwin! Amen.

Strikt talat är det väl inte Darwin vi tror på, utan snarare ett nutida uppdaterat konsensus grundat på Darwins teorier, och som fått, och fortlöpande får, massivt stöd via forskning i hans egen och besläktade discipliner. Att tro på en skäggig gubbe, oavsett namn, låter farligt nära en helt annan mental aktivitet...

I en av sina böcker beskriver Tage Danielsson mycket underhållande och underfundigt vad händer när någon gudom får för sig att på pin kiv vrida jordaxeln sisådär ett kvarts varv - minns tyvärr inte vilket bok det var.

Det var Tage Danielssons Mytologi Ny svensk gudalära ISBN 91-46-13284-8

Den utkom 1978 på Wahlström&Widstrand.

En alldeles underbar bok som tål att läsas många gånger och den passar väldigt bra för högläsning.

Jag läste ut den nya översättningen av Walden Henry David Thoreaux i går natt. Den här nya kändes mer komplett. Inget som helst fel på Frans G Bengtssons översättning, jag har haft stort utbyte av den genom åren. Den nya fyllde dock i några luckor.

Med all respekt - jag tror inte Darwin (som själv ställde sig tvivlande på sina teorier, bl a sekvensen med ögonens uppbyggnad) kan ge det svar som vilken religion som helst kan ge, d v s lindra den existentiella ångesten som följt människan genom alla tider och som kan avläsas i alla forntida kulturers lämningar.

Men givetvis håller jag med fransmannen Paul Bruck(n?)ers anfall mot särskilt engelsmännens låt-gå-förhållande till fundamentalistiska läror, Och lika givetvis håller jag på Voltaire och upplysningen. Vi har ju i alla fall gått en bit vidare. Den som vill läsa vidare rekommenderar jag Elaine Pagels "Adam, Eva och Ormen". Synnerligen läsvärd religionshistoriker som skrapar fram ursprunget till ytan.

Fast Voltaire i all ära, jag kom på honom med att förvanska en profet i bibeln - Hesaja om jag minns rätt. Det skulle han inte gjort ostraffat. Jag pryglade honom textmässigt. Men vände på slutet och visade honom tillbörlig vördnad. Bibeln kan jag faktiskt.

Ursäkta återkomsten - jag hade det på tungan, men det blev fel. Hesekiel var profeten i Gamla testamentet (Hesaja = Jesaja), den ende som skriver i första person singularis. Voltaire tog upp honom för att bevisa sin avsky, men tolkade om honom på ett sätt som jag i nte anser värdigt den store filosofen. Så var det.

För att nyansera lite: jag hyser stor respekt för tron som ett personligt förhållande till något större än vi själva – men den respektabla tron, sprudlande av inspiration och tillförsikt, dukar ofta under för religioner, där guden eller gudarna körs ut och ersätts med ett regelsystem man måste följa för att göra sig förtjänt av frälsningen och där en tjänstemannastab av självutnämnda domare avgör vem som får passera nålsögat.

Mer tro och mindre religion.

Läs även Elaine Pagels: De gnostiska evangelierna. Den handlar om allt det som ströks ur bibeln när det tidiga prästerskapet tyckte att guds ord om alla människors lika värde, var ett hot mot just detta deras självpåtagna tolkningsföreträde.

Det är riktigt det du skriver om Pagels andra bok. De första kyrkofäderna ansåg att man inte kunde tvinga någon till tro, att alltihop var ett erbjudande och tackade man nej så fick man vara i fred. Vad beträffar gnosticismen som jag läst rätt mkt om kom den att utmönstras ur den tidiga kyrkan eftersom den blev alltmer exkluderande. Men den satte faktiskt likhet mellan könen - både man och kvinna kunde officiera vid kulthandlingarna.

Vad de flesta svenskar inte vet om, det är att vår svenska kyrka fortfarande är en statlig kyrka på så sätt att politiska partier sitter i kyrkoråden. Så allt tal om en "fri" kyrka är naturligtvis osanning. Jmfr med ortodoxa kyrkans fria församlingqr eller katolska kyrkan eller frikyrkorna.

Det är lätt att se att religioner och politiska riktningar har samma förmåga att missrikta människans handlingar i allra sämsta fall. Vi ska inte tala om "vetenskap" med Lysenkos teorier eller mätning av skallar och Barumskvinnans skelett (hämtad ur sin grav) som är, enligt expertisen, "ett alltför värdefullt objekt för museet /Sthlm/ för att återlämnas för begravning". När får samerna tillbaka sina skelett för en anständig begravning. "Alltför värdefulla objekt..."

Jag håller till sist på Peace Pilgrim som vandrade så långt i sin längtan efter fred. En fantastisk amerikansk kvinna, lysande av godhet och kärlek. Utanför alla samfund. Få tag på den boken och läs!

Skriv en kommentar