Visa varukorgen
Design & Illustration

Frej och Isfjord – Miikka Pennanen

Frej och Isfjord – Miikka Pennanen

"Hej Björn!

Jag sjösatte en Isfjord kring 10 år sedan, men har aldrig kommit till at rapportera! Nyligen byggde jag också en Frej till min fru under 2015 till 2017. Så byggena har dragit ut av olika skäl men roligt har det varit! Förra sommaren blev det en hel del paddlat och båda kajakerna är mycket fina att paddla!

Isfjorden har inte riktigt än fått ordentlig utrustning men efter att ha övat med Isfjorden så fick Frejn med det samma ordentliga däckslinor, luckor, sits, skädda etc. Isfjorden är ett traditionellt bygge efter din byggbeskrivning men Frejn är ett lättbygge! Valde mycket lätt ceder (300kg/m3) och arbetade med 4mm ribbor vilket inte är helt simpelt. Bottnen fick sedan 150g kolfiber både på inre och yttre sidan och ett glasfiberlager på yttre sidan. Allt på bottnen laminerades under vakuum. Bottnen är mycket styv och stark, däcket är tydligt mjukare än på ett bygge med 5mm ribbor.

Jag var mycket noga med vikten överallt och Frejn väger 12,9 kg inklusive all utrustning. Den traditionellare Isfjorden väger 15,7 kg nu ännu utan utrustning.

Stort tack för de goda ritningarna och den fantastiska webbsidan som jag följer redan i många många år!

Bästa hälsningar från Helsinfors,
Miikka Pennanen"

Frej – Miikka Pennanen

Frej – Miikka Pennanen

Frej – Miikka Pennanen

Isfjord – Miikka Pennanen

Isfjord – Miikka Pennanen

Kommentarer

Miikka, snygga byggen! En fullt utrustad Frej på 12,9 kg är fantastiskt bra. Jag förstår att din fru ser nöjd ut när hon bär upp kajaken på stranden ;-)

Några kommentarer. Det går bra att bygga i 4 mm strip och en sådan kajak blir minst lika stark och hållbar som en glasfiberkajak kring 20 kg. Däremot kräver det lite mer noggrannhet med formen eftersom spantavståndet i Frej (och de flesta av mina kajaker) är avpassat för styvheten i 5 mm ribb. 4 mm är lite mjukare, med mindre spänst och därmed ökar risken att de "kuggar" lite över spantmallarna.

Kolfiber minskar normalt inte vikten. Kolfiber har lägre densitet (större volym) än glasfiber och kommer därför vid normal handuppläggning att dra mer epoxy, vilket istället ökar vikten. Kolfoiber i kombonation med vacuumlaminering har däremot bara fördelar. Vid handuppläggning är det svårt att komma till bättre blandningsförhållande längre än ca 65/35 % (epoxy/fiber), medan vacuumlaminering eller infusion kan innebära upp till 35/65 % och ett starkare, styvare och lättare laminat.

Miikkas Frej är ett riktigt professionellt och genomtänk bygge.

Tack för dina positiva ord Björn!

Jo, det är nog nästan så, att laminering av kolfiber inte riktigt fungerar alls utan vakuum eller tryck. Laminatet måste pressas på ytan eller in i formen på ett eller annat sätt. Man kan göra små detaljer på samma sätt som glasfiberlaminat men på större ytor är det omöjligt at få bra kvalitet på det sättet. Materialet är så mycket styvare än glasfiberväven att man mycket lättare också får områden som inte är ordentligt fast i ytan under och det uppstår luftfickor. Det blir nog bara dålogt laminat utan vakuumsäck, så man ska inte tänka äns på det. I praktiken betyder kolfiber alltid en vakuum- eller tryckprosess. För små detaljer som hemmabyggare ofta gör kan man också få goda resultat med olika sorts lösningar med ett mjukt material som tex liggunderlag mot laminatet (plastfil emellan!) och sedan press med plywoodskiva och tving. Det har ju många byggare av dina kajaker också gjort.

Jag designar och bygger kolfiberbåtar och andra produkter till yrke , men allt man behöver finns nuförtiden ganska bra tillgängligt för hobbybyggare också. Jag ska försöka gräva fram lite bilder på byggprosessen och detaljer i något skede, jag kommer inte mera ihåg vad jag har bilder på och vad inte.

Ta en titt för möjligen lite inspiration till något nytt på vår webbsida

http://www.blueworksfoiling.com !

Det jag funderade på efter att ha läst din rapport var hur du hanterade vacuumprocessen praktiskt. Som jag ser det kan vacuumlaminering hanteras på två sätt: antingen enkelsidigt mot en stabil tät form som står mot trycket utan att skrovet deformeras – eller dubbelsidigt där skrovet lossas från byggjiggen och stoppas in i en vacuumpåse så att trycket på in- och utsida blir detsamma. Eller finns det fler metoder för att laminera ett skrov?

De två alternative du nämner är de jag har använt i olika projekt och kommer inte på andra. Ett tunnt träskal med mycket tunn epoxi på ytan är inte alls lufttätt. Så ända möjligheten är att ha hela skrovet inne i en vacuumpåse.

Efter at ha ribbat och slipat färdigt på utsidan lyfte jag loss skrovet från jiggen och sicklade/slipade allt vasst inuti. Sedan lade jag den öppna vacuumsäcken på jiggen och lyfte skrovet tillbaka. Efter detta viks påsen över skrovet och alla sidor stängdes (med en slags gummitejp som kallas vacuumtejp. Sedan är det bara att låta vacuumpumpen suga luften ut och laminatet trycks tätt mot skrovytan. Jag skall gräva mina arkiv för bilder och återkomma!

Tack för förklaringen. Jag såg nackdelar med båda varianterna – den ena med att det behövs en stabil och tät form att bygga skrovet på (och en sådan form tar så lång tid att bygga att det inte är försvarbart för ett enda kajakbygge), den andra genom att det känns lite vanskligt att ta loss skrovet från mallarna innan det fått sin glasfiberlaminering på utsidan. Men ett noggrant limmat skrov ska naturligtvis hålla för det...

I use limited amounts of carbon fiber on my kayaks. It's mostly requested by customers for it's appearance, adding a high-tech look to a wooden craft. I use it to build the cockpit coamings (hand layup), hatch recesses (often vacuum molded), and some surface accents. I have laminated the cockpit interiors of several boats (by hand), never an entire hull. I did vacuum press the cockpit interior of one Black Pearl.

https://www.facebook.com/DNCaouette/media_set?set=a.214187231986561&type=3

For some reason people are always surprised when I tell them it will probably add weight...

Nick Schade of Guillemot Kayaks has been using carbon/Kevlar fabrics to laminate the interiors of several of his kayaks (mostly for appearance and additional structural benefits). He has been experimenting with resin infusion (VARTM) to reduce the weight and get a more uniform layup. This very detailed blog post is from 2015.

https://www.guillemot-kayaks.com/guillemot/blog/admin/experimenting_infusion

Hello, I used VARTM process for my SeaRacer, and get 21kg kayak. Perhaps it is first experience, I used 2 layers outside (200gr carbon + 105gr s-glass), added additional reinforcements on below the deck with 400gr biaxial carbon. If my experience will be helpful for someone below is some pics and vid's from building process.

For Panthera 2 I plan to use only 200gr S-Glass for hull and deck ;-)

Process inside

https://www.instagram.com/p/BjPfhQGAuJy/

https://www.instagram.com/p/BjQIeMWA0-s/

https://www.instagram.com/p/BjQRX8_g28i/

Process outside

https://www.instagram.com/p/BficBLFnC7V/

https://www.instagram.com/p/BfhLWj1Hi6n/

Matherials: 200gr Carbon twill + 105 gr s-glass

https://www.instagram.com/p/BfaD0EKHOs9/

Resulting surface 98% ok, 2% were removed and replaced. https://www.instagram.com/p/Bfk-exLnbRl/

When I made bottom part with 200gr carbon and 105gr s-glass with vartm it has weight 10.29kgs.

The hardest part was matherials layout, on the bow and stern curves.

Lessons:

1. don't do unnecessary reinforcements it will lead to additional weight, one layer of 200gr carbon is enough.

3. carefully use spray glue for matherials on curved areas

4. carefully use 400gr biaxial carbon it is very heavy.

Skriv en kommentar