Visa varukorgen
Design & Illustration

Havkajakroernes sommarträff på Fyn

Stranden börjar fyllas med kajaker

Vecka 30 var i år vikt åt Havkajakroernes sommarträff i Danmark, där jag återigen var inbjuden för undervisning och föreläsning: totalt sex kurser i paddelteknik på olika nivåer och en kvällsföreläsning om kajakbygge och kajakdesign. Som vanligt ett mycket välorganiserat kajakläger, den här gången på den vackra ön Helnæs på sydöstra Fyn – förenad med Fyn med en kilometerlång vägbank.

Det snickras pagajer i tältet och utomhus

Tisdagen och onsdagen bestods sagolikt väder: strålande sol från en molnfri himmel, omkring 30 grader och lätt växlande vind. Torsdagen och fredagen däremot blev regndagar med tilltagande vind. Drygt 70 deltagare hade jag på mina kurser, som främst handlade om vad man skall tänka på om man konverterar från plattpaddel eller vingpaddel till grönlandspaddel och hur man får ut maximal effektivitet ur grönlandspaddeln. Många underskattar skillnaderna i teknik, ser grönlandspaddeln som en enkel och okomplicerad paddel att använda och får bara ut en del av potentialen.

Praktikmoment i paddelkursen
Praktikmoment i paddlingskursen (taget med lilla vattentäta Olympuskameran, som numera är diskvalificerad från allt utom enkla, "blöta" uppgifter – skillnaden till Lumix LX-3 är alltför stor)

Grönlandspaddeln är en vingpaddel (symmetrisk vingprofil till skillnad från de vanliga assymetriska profilerna) och används som en sådan. Till skillnad från vingpaddel som kommer konfigurerad för en väldefinierad paddelteknik och därför är tämligen enkel att lära sig, är grönlandspaddeln en lågspecifierad och mångsidigt instrument med föga mer än ett löfte om prestanda – hur man realiserar potentialen får varje paddlare arbeta sig fram till själv – eventuellt med hjälp av någon som kommit lite längre på vägen.

Jag hann inte fotografera så mycket den här gången, men på Erik Franzens sajt finns mer bilder... (om du skrollar en bit ner finns också bilder på hans mycket välbyggda Qanik – prototypen till den Qanik som kommer från Seabird Design till våren) liksom hos Henrik Rasmussen.

Kommentarer

Du får nästan grönlandspaddeln att låta svår, så man funderar om man vågar fortsätta.. Danmark var väl lite långt för att bara slinka förbi på lite GP-teknik, men du aviserar väl kanske fler tillfällen. Tills dess träpaddlar jag vidare efter bästa förmåga..

Det är väl med GP:n som med så mycket annat i livet: lätt att snickra till och att använda men svår att bemästra. Beställningen från Danmark handlade om just bemästrandet – främst om verkningsgrad och fart (vilket långt ifrån frestar alla paddlare)

Jag kommer att prata om ungefär samma saker på Stockenträffen om ett par veckor.

Skriv en kommentar