Visa varukorgen
Design & Illustration

I helgen avgörs Svenskt Mästerskap i Roll

Handroll

Vid Göteborgs Kanot Förenings brygga på Saltholm, Västra Frölunda avgörs nu på lördag Svenskt Mästerskap i roll

Jag får många frågor om hur man kan tävla i roll. Det enkla svaret är såklart att man kan tävla i allt, vilket då och då framgår av de program om udda sporter som då och då går i TV.

Ett längre svar är detta:
Rollen kommer från Grönland, där man i århundraden har jagat säl, val, fågel mm från kajaker. Livsmiljön var, framför allt under de återkommande köldperioderna, på gränsen för mänsklig överlevnad. Därför uppstod en högt utvecklad kultur, med kajaker, paddlar, jaktredskap, klädsel med mera som var extremt väl anpassade för sitt syfte – i en grad som de flesta inte anar när de glider runt i sina plastkajaker i svenska sommarvatten. 

Framför allt handlade det om överlevnad, både att komma levande hem från jaktturerna, men också om att ha med sig mat till en väntande familj. Överlevnad i kajaken handlade om att kunna hantera alla situation som kunde uppstå med vädret, stormar och grov sjö i oskyddade vatten, potentiellt farliga djur som kunde försvara sig genom att gå till attack och livsfarligt låga temperaturer. Att hamna upp-och-ner utan att kunna rolla eller hamna utanför kajaken var en dödsdom i det kalla vattnet. Jägarna kunde sällan simma och, även om de kunde, överlevda de bara en kort stund. 

Det utvecklades tidigt många olika sätt att hantera de farliga situationerna. Från 1600-talet och framåt finns gott om skriftliga källor om ett stort antal rollar. Det handlade om att kunna rolla upp kajaken med paddel, med norsaq (ett kort kastträ), med bara händerna, men bara en hand (om man höll en värdefull kniv eller annat i ena handen), om man ena eller båda armarna intrasslade i jaktlinor, om en ilsken valross drar omkull kajaken eller simmar iväg med kajaken på släp, kanske upp och ner. 

Tidigt började också de skickligaste paddlarna tävla i sprint, maraton, biatlon (paddling plus att bära kajaken vissa sträckor över land), spjutkastning, roll, repgymnastik (en sorts rollträning på land) med mera. Dessa tävlingar blev efterhand veckolånga folkfester – och Grönlands viktigaste bidrag till världskulturen. 

Numera håller entusiaster rolltävlingar efter de grönländska reglerna på flera platser i världen – och Sverige är på så hög nivå att de från och med i år fått SM-status. Det finns 35 standardiserade sätt att hantera kajaken i besvärliga situationer. 34 av dem ingår normalt i tävlingar utanför Grönland – den 35:e (walrus pull) utelämnas oftast eftersom den inte sällan orsakar skador på kajak och/eller paddlare. Eftersom alla utom en ska utföras på båda sidor blir det totalt 67 moment som bedöms.

TV 4 gjorde nyligen ett inslag om några av de tävlande Se inslaget här.

Kommentarer

Kul att reportern tror att man fiskar säl

Skriv en kommentar