Visa varukorgen
Design & Illustration

Kajakbyggare bygger hus...

Brian Schultz' japan-inspired small house

Brian Schultz (Cape Falcon Kayak) kajakbyggare, kajakinstruktör, och entusiastisk förespråkare för småskaligt och hållbart boende, har byggt ett charmigt hus på en skogstomt i Nehalem, norra Oregon. Huset är inspirerat av japansk arkitektur och byggt av av rivningsvirke, stormfällt virke, drivved hittad under kajakutflykter och kostade ungefär $ 11000.

Läs mer om Brians bygge...

Gå husesyn tillsammans med Brian i den här videon...

decoration

Kommentarer

Jag har alltid tyckt om japaners sätt att bygga hus. Under en fjärran ungdom brevväxlade jag med en trevlig japanska - på engelska förstås - och vi bytte litet bilder och böcker. Av henne fick jag en stor bok om just japanska hus - så rena, så utan bråte! och japaners sätt att minimalisera trädgårdar. Boken har jag kvar.

Filmen som visade detta amerikanska stilrena hus gav mig många tankar. Framförallt den amerikanske förf - Thoreou - som levde vid Walden Pond och byggde ett enkelt hus i naturen. Han fann en vacker sten i naturen och lade den inne i huset vid fönstret. En dag insåg han att det var en sak för mycket - och han återbördade stenen till naturen.

Ibland undrar jag var allt kommer ifrån i min egen tillvaro. Böcker kan jag helt enkelt inte slänga - där liknar jag mina landsmän. Nu har vi fört över vårt självvuxna antikvariat till en annan byggnad. Gissa om armarna är långa!

Men vilka härliga glömda fynd jag gjort! Och tack Björn för den fina filmen. Är man friare i sitt byggande i USA?

Det finns en stor och egensinnig downsize-rörelse i USA, som handlar om att bygga små och enkla hus, ofta utan att vara "uppkopplad" varken till vatten, avlopp, el, internet eller andra samhällsfunktioner. Gör en bildsökning på t ex "micro houses" eller "off the grid" eller titta in till "Tumbleweed Mini House Company" – ett av många företag som servar den nischen.

Det är (eller var) billigare att bygga hus i USA. En undersökning för ett par decennier sedan (vid en av de svenska högskolorna, minns inte vilken) av byggkostnaden för likvärdiga hus i mellansverige och i Illinois (områden med snarlika väderförhållanden och ungefär samma byggtekniska krav) gav vid handen att det kostade tre gånger mer i Sverige. Anledningen angavs till karteller, dåligt fungerande konkurrens och brist på politisk styrning.

Men även i Sverige ritas det charmiga hus med ibland japansk enkelhet (även om vi ligger långt efter Norge). Titta på Arvesunds hus, från Mats Theselius lilla "Eremitage" till de vackra ladhusen, baserade på och byggda med material från gamla norrländska lador och gårdar.

I Sverige gillar vi stora hus med plats för mycket prylar. Seneca skrev för tvåtusen år sedan: "Med stort besvär uppnår de vad de åstundar och i ständig oro äger de vad de uppnått". Själv har jag börjar drömma om ett mindre och enklare boende – fast jag har svårt att göra mig av med böcker ;-)

Jag vet inte var denna enorma kontrollhysteri har sin grund när det gäller vårt land- I lilla Vik får man inte sätta kupor på taken, t ex. Och en av döttrarna med familj ville ändra färg på det egenhändigt ritade huset - det skulle kosta 6 000 kronor för (läs noga!) TILLSTÅNDET! En rent byråkratisk finess bara för att huset för enkelhetens skull i början var vitslammat. Den tilltänkta nya färgen gick annars bra ihop med områdets traditioner. Bornholmsrött kan aldrig vara fel.

Jag ska titta på dina nya tips Björn, tack. Och... längtar vi inte ut på vattnet nu? Jag har tröstat mig med glimtar från hemstaden Umeå med omnejd. Nej, jag känner inte igen stället där vår sommarstuga låg vid Ume-älvens strand. Men vilka minnen har jag inte av paddlingen med bäste kompisen från Lycksele till Umeå! 16 år gamla och "Den siste mohikanen" fanns hela tiden i våra huvuden. Vilken natur! Vilka skogar! Vilket bärande förbi forsarna!

Huga!

Det var inte Vik jag menade utan Vitemölla som man inte får sätta kupor på taken. Nu har jag tittat på tipsen och blev väldigt förtjust över enkelheten i allt. Skulle jag vilja ha ett nytt litet hus skulle jag vilja ha det som ett litet fiskeredskapshus jag sett i Vik. Jag har alltid glömt av att fotografera det och nu verkar det borta. Hur som helst hade det en "knubbig" karaktär och en gång i tiden byggt för sitt uttalade behov. Nästan fyrkantigt och som gjort för att bo i.

Samtidigt blev jag rädd när jag kom att tänka på "strandvaskarna" - de där döda sjömännen som kom i land och ville ha hjälp att komma till kyrkogården...

Bara en av alla historier/folklore från Skånes kuster. Sånt som jag skrivit om och

tjusats/skrämts av. En som bar den döde strandvaskaren till kyrkogården fick som tack en guldskatt!

Bättre än Postkodlotteriet.

Jag gillar små hus, men vad gör jag av alla böcker?

Skriv en kommentar