Kajaklopp och säkerhet i Danmark
den 15 september 2007 (paddling, tävling), 9 kommentarer
(Bilder borttagna pga copyrightkonflikt – fotografen tyckte att ett sexsiffrigt belopp var lämplig ersättning för tre bilder från loppet ;-)
Det har stormat på och kring Tour de Gudenå i år. Det blåste mer än vad tävlingsledningen och deltagarna var beredda på. Jag deltog inte i loppet, men har följt debatten efteråt och har en del funderingar.
Tour de Gudenå är nordens största kajaktävling med uppemot tusen deltagare (de allra bästa åren uppemot 1800), 12 mil på två dagar, i ån men också över två lite större sjöar mitt på Jylland. Loppet gick nu i helgen 8-9 september.
Inför 2007 års upplaga visste både tävlingsledningen och deltagarna att det skulle bli ett blåsigt lopp. Vädertjänsten hade förvarnat om 10-12 m/s under lördagen. Men lågtrycket intensifierades och ändrade bana – kulingen blev till styv kuling och det har i efterhand rapporterats om enstaka vindbyar upp till 22 m/s. Som en följd av detta slog deltagarna runt till höger och vänster och räddningsbåtarna hann inte med – många blev liggande i vattnet under lång tid innan de plockades upp - framåt eftermiddagen hade 640 av de 900 startande brutit eller plockats upp ur vattnet och tävlingsledningen avblåste tävlingen. På söndagen hade det värsta blåst över och resten av tävlingen genomfördes utan större problem.
Vem skall vi skylla på?
Efteråt har diskussionerna varit het om fördelningen av ansvaret. Tävlingsledningens avgång har krävts från en del håll för att de inte ställde in redan innan start eller för att de inte ställde in tidigare när folk började kapsejsa. En och annan mera nyanserad röst har hörts om att ansvaret också är deltagarnas.
Det har förekommit liknande blåst under tävlingen tidigare genom åren. Rapporter finns från slutet av 80-talet med ett par år med vindar upp mot 20 m/s, följt av liknande diskussioner om ansvarsfördelningen. Det som blev den stora skillnaden i år tycks ha varit några kraftiga vindbyar när den stora klungan av deltagare befann sig mitt ute på Mossø, en km från närmaste land.
I grunden har naturligtvis tävlingsledningen ansvaret att besluta om start eller inte. Men med en väderrapport som förutsäger 10-12 m/s och ett okej från vana paddlare som besiktigat förhållandena ute på största sjön strax innan start tycker jag inte att tävlingen skulle ha ställts in. Självklart finns det gott om oerfarna paddlare som saknar förmåga att bedöma förhållandena eller som helt enkelt chansar grovt – men sådant får lösas på annat sätt än att ställa in tävlingen. Det är snarare lagledarens roll, som är den som vet sina klubbkamraters kompetens och begränsningar – om dessa inte själva gör det. Möjligen skulle ett klassningssystem göra det lättare att råda tveksamma deltagare: att till exempel klassa tävlingen i 5 kategorier efter väderförhållanden. Då skulle årets upplaga vara 4-5 och rekommenderad bara för de mera erfarna. Krav skulle kanske också kunna finnas om flytkraft i kajakerna och att de tävlande kan ta sig upp själv efter en kapsejsning.
Men i ett många timmar långt lopp kan vädret ändras under tiden, oavsett beslutet innan start. Då är det rimligt att deltagarna själva visar så mycket självbevarelsedrift att de bryter när de känner att de inte har kontroll längre, eller att de följer stranden i stället för att gena rakt över sjön för att vinna ett par minuter. I debatten har flera erkänt att de chansat vilt ute på sjön i förhoppningen att följebåtar skulle passa upp dem efter behov. I det första och enda Öresund Kajak Challenge som genomfördes fanns regeln att den som behövde assistans av följebåt fick ett kännbart tidstillägg.
Andra exempel
En annan parallell är ett Fastnet Race (en tuff flerdagarstävling med havskappseglare längs Englands sydkust och runt fyren Fastnet Rock vid Irlands sydvästra hörn) som genomfördes under extremt hårt väder för ungefär 20 år sedan. Starten gick i storm och flera båtar avmastades, tappade kölar, slog sönder roder mm och en man omkom efter att ha ramlat i sjön. Tävlingsledningen fick efteråt hård kritik för att inte ha avblåst tävlingen. Deras svar blev att under en tävling som löper under flera dagar kan vädret ändras många gånger. De båtar som väljer att delta måste vara förberedda på att den sortens väder när som helst under tävlingen gång. Stormförhållanden är inte ovanliga där och vid den tiden då tävlingen går.
Detta svar tycker jag gäller även kajaktävlingar som pågår under många timmar eller flera dagar över öppna vatten. Tävlingsledningen beslutar utifrån förhållandena vid start, därefter övergår ansvaret till de enskilda deltagarna. Sedan är det möjligt att det var ett riktigt beslut att avblåsa när merparten av deltagarna inte klarar sig – men samtidigt fanns 260 paddlare som valt rätt kajaker efter förhållandena och genomfört tävlingen som avsett. Dessa blir nu bestraffade genom att lördagens tävling inte räknas – och deras omdöme och kompetens har visat sig väga lätt jämfört med det stora antal stollar som chansat i förhållanden långt över sin kompetens.
Vad är Tour de Gudenå egentligen?
Till del handlar det om vilket typ av tävling Tour de Gudenå vill vara: ett race där öppna tävlingskajaker är norm och beslutsunderlag, där ett startbeslut innebär garanti för att inget ansvar eller omdöme avkrävs deltagarna, där flytvästar bara krävs ute på de öppna sjöarna, där funktionärsbåtar står till förfogande som flytande servicestationer för paddlare som felbedömt situationen (eller inte försökt bedöma över huvud taget) – eller ett race som går över delvis öppet vatten och med varierande väderförhållanden där det förväntas att deltagarna använder kajaker efter förhållandena, väljer rutt över sjöarna efter sin kompetens, kan ta sig upp själv i kajakerna och där funktionärsbåtar finns tillgängliga som säkerhet vid olyckstillbud.
Det finns en historisk skillnad mellan kajakkulturerna i Danmark och Sverige. Här har den långa kusten och skärgårdarna inneburit en större andel sjövärdiga farkoster och räddningssystem av olika typer som en självklar förutsättning. I Danmark har paddling mer handlat om tävlings- och turkajaker för tämligen skyddade farvatten.
Peter Unold har lagt ut ett rätt ampert inlägg om hur han uppfattar tävlingskommitténs uppträdande.
Diskussionen har förts på tävlingens forum och på Danska Kanotförbundets forum, och nu också (uppdatering några dagar senare) på Paddelnyt.