Linne nästa armeringsväv?
den 1 maj 2014 (material), 5 kommentarer
Det verkar äntligen ha börjat röra på sig lite grann med alternativ till glasfiber och epoxy. Ett kanadensiskt företag, Swift, bygger kanoter delvis i linneväv (FlaxFusion): en kevlarväv mellan två lager linneväv utgör hela laminatet – kevlarväven skyddar mot “stenskott” medan linneväven ger styrka och styvhet.
Ibland är kärnmaterialet i sandwichlaminat utbytt mot naturmaterial, som är i Lettmans kajaker (mer om dem på min mässrapport 2012):
En Engelsk paddeltillverkare, VE Paddles (deras website verkar ligga nere), testar en paddelprototyp i flax composite (linneväv i vinylester eller epoxy).
Naturliga fibrer som lin, bomull och hampa har historiskt använts så länge vi har kunnat mixa ihop plaster. Vävbakelit (textilarmerad bakelit) har funnits i snart hundra år och används ibland fortfarande som lintrissor i block. För ungefär lika länge sedan byggde man båtskrov med “blymönjelaminerad” linneväv mellan två lager kravellbordläggning – ett lätt, tätt och starkt skrov som användes bland annat för livräddningsbåtar.
Under andra världskriget fick Ford patent på bilkarosser av plast, armerade med en fibercocktail bestående av cellulosa, halm, kinagräs (en släkting till brännässlor) och lin.
Den ökända Trabanten hade karosspaneler av återanvänd bomullsfiber i fenolharts (duroplast) – ett material som enligt uppgift också använts till en del detaljer i BMW X3.
2006 byggde en fransk ingenjör en kajak där linne och polymeriserad stärkelse ersatte glasfiber och polyester. Den verkar enligt dåtida källor ha fungerat utmärkt; och var lätt och stark. Av någon anledning försvann den spårlöst tillsamman med all information om den. Är man konspiratoriskt lagd ligger misstanken om att reaktionära ekonomiska intressen ryckte i trådarna nära till hands ;-)
En stor del av moderna bilinredningar bygger på naturliga fiberkompositer.
Det finns flera företag som tillverkar industriell armeringsväv i linne och hampa med olika vikter, vävmetoder (tuskaft, twill, biaxial, unidirectional etc, i prepregversioner mm).
Vem vet, kanske blir nästa projekt en trä/lin-epoxy-kajak ;-)