Lite fler böcker...
den 15 februari 2009 (böcker, läsning), 16 kommentarer
Jag läser mycket och har gott minne när det gäller innehåll, resonemang och vem som skrivit mm – inte sällan även citat och formuleringar när de varit bra eller träffande. Därför kom det för mig att berätta om lite fler böcker av det slag som inte riktigt platsar i sajtens litteraturlista, men ändå står paddling nära: navigation, friluftsliv, meterologi, sjöfart, hav och natur.
Här är några gamla och nya favoriter – några finns i bokhandeln, några är utgångna och får sökas antikvariskt:
Ljus längs kusten, av Anders Hedin, Stockholm 1988, ISBN 91-1-873432-4 (382 sidor).
En charmerande bok som i text och bilder beskriver tio svenska fyrplatser: Måseskär, Nidingen, Utklippan, Storkläppen, Gotska Sandön, Svenska Högarna, Understen, Högbonden, Holmögadd och Malören. Kapitlen handlar om tillkomst, historia, livet på fyrplatsen för fyrvaktarna och deras familjer, betydelse för sjöfarten, spektakulära händelser mm – en referensbok som funnits i närheten av arbetsbordet i 20 år, och som jag ofta återvänder till inför paddelturer (ja, jag är en fyrromantiker!).
No Port in a Storm, av Bob MacAlindin, Caithness (Scotland) 1998, ISBN 1-870325-37-0 (engelska, 145 sidor).
En bok med liknande bevekelsegrunder som Ljus längs kusten, fast om fyrskepp runt om i världen – det speciella livet ombord på skepp som ligger på samma plats under hela sitt verksamma liv och som stannar till sjöss när andra fartyg söker nödhamn i orkaner. Som helhet är No Port in a storm mindre systematiskt och mer fokuserad på spektakulära fakta och händelser än Ljus längs kusten: olyckor, dramatik, hjälteinsatser - men inte desto mindre trevlig och spännande läsning (böckernas omslagsbilder säger en del om detta).
NOLS Cookery, redigerad av Claudia Pearson, Mechanicsburg (PA) 2004, ISBN 978-0-8117-3108-9 (engelska, 175 sidor).
NOLS är The National Outdoor Leadership School – en amerikansk naturguideskola med stor bredd och internationellt renommé (Crossing Latitudes arbetar efter NOLS riktlinjer i sitt turupplägg och sina kurser i första hjälpen, friluftssjukvård, säkerhet, mm). Cookery handlar om mathållning i fält – till del naturligtvis en friluftskokbok, men i ännu högre grad en kurs i matfilosofi. Boken utgår från näringslära och till skillnad från andra friluftskokböcker jag läst (eller kan påminna mig) föreslås här ett skafferi av basvaror, från vilket man kan laga variationsrik, god och nyttig mat i de dagar eller veckor en tur varar. Recepten är amerikanska och inte alltid helt översättbara. Dessutom får man räkna om lite mått och hålla reda på Tbs (tablespoon), tsp (teaspoon), cups mm. Men som helhet en spännande och efterlängtad utvidgning och systematisering av begreppet friluftsmat.
Tyst hav, av Isabella Lövin, Stockholm 2008, ISBN 978-91-7030-390-9 (240 sidor).
En bok om ett fiske som håller på att för alltid förändra havens ekosystem, om en resurs som tillhör oss alla men som plundras av en liten grupp med stöd av offentliga medel och ett EU (och därmed nationella regeringar) som agerar dörrmatta åt högröstade, kortsiktigt giriga lobbygrupper. En journalistisk triumf som inkasserat priser och utmärkelser från alla håll – utom från de politiska instanser som avslöjas med byxorna nere. Den tyngsta protesten mot politiskt aningslöshet sedan "Tyst Vår".
Lighthouse, av Tony Parker, London 1975, ISBN 0-907871-66-6 (engelska, 288 sidor).
En bok jag aldrig glömmer. Parker har gjort något mycket enkelt: åkt runt till fyrar på land, på öar och fristående ute i havet runt England och låtit fyrvaktare, fyrvaktarbiträden och fyrmästare prata om sina liv i den anakronistiska och ärkeengelska institution som kallas Trinity House – det engelska fyrväsendet – och som fortfarande på sjuttiotalet sköttes efter närmast medeltida principer. Dit sökte man som ung aspirant och sedan skötte institutionen allt: ombesörjde boende för familjen, skolor för barnen, tillhandahöll bil för familjen om det var absolut nödvändigt, ordnade transporter, flyttningar, hälso- och sjukvård och begravning när det var dags. Fyrpersonalen flyttades runt efter ett komplicerat schema mellan fyrar av olika status och hade inga bekymmer i världen, förutom att hålla fyrlampan brinnande och mässingen putsad i väntan på de återkommande inspektionerna och få tiden att gå utan att klättra på väggarna eller slå ihjäl sina kollegor i frustration. Dessa porträtt av människor i ett slutet system är den mest fascinerande sociala skildring jag läst, sett eller hört!