Visa varukorgen
Design & Illustration

Lite mer om senaste hugskottet – havsracern.

Det här projektet har legat i datorn från och till under lite drygt ett år – tagits fram och putsats på då och då. Bland annat har jag gjort en stor mängd datorkörningar av fart och stabilitetsdata, letat efter sätt att öka farten utan att förlora alltför mycket stabilitet. Det har inneburit att jag vridit och vänt på alla parametrar, testat både rimliga och orimliga idéer – och sakta men säkert fått ner både friktion och vågbildningsmotstånd till lägre värden än jag någonsin fått förut, samtidigt som jag lyckats hålla stabiliteten uppe något så när (för att vara en tämligen extrem racer). Initialstabiliteten ligger nu bara något under Black Pearl och slutstyvheten är ungefär densamma, vilket känns väldigt bra för en kajak som är 41 cm bred i vattenlinjen! Samtidigt är den våta ytan bara strax under 2 kvadratmeter, vilket också känns rätt för en 6 m lång kajak.

Diagram över friktions- och vågbildningsmotstånd. Den streckade grå linjen är Njords totala motstånd som jämförelse.

fart och motstånd

stabilitet Diagram över stabilitet – återigen Njord och Black Pearl som jämförelser. Jag tycker det är intressant att man kan minska bredden från 49 cm (Black Pearl) till 43 cm utam att förlora mer än så här! Den ökade längden kompenserar till en del.

När det gäller rodret är jag inne på en baidarkaliknande konstruktion av akterskeppet. Skrovet är smalt med tunt släpp men däcket är utbyggt som ett litet "tak" – främst för att minska risken att få akterskeppet under vatten vid surf i hög fart, men också som en del av rodermanövreringen.

Nuvarande skiss på rodret (kommer säkert att ändras många gånger innan det är dags att gå ner i källaren).

akter- och roderarrangemang

Jag lutar också åt att bredda däcket en aning i stäven för att få ett flytplan även där – också det en klassisk baidarkafiness.

linjer

Linjeritningarna ovan är: Vertikaler på 50 mm avstånd, horisontaler på 40 mm avstånd och nederst horisontaler genom däcket på 20 mm avstånd.

däck a la baidarka

Vad skall en havsracer heta som färdig design? Arbetsnamnet har varit Huge och kan du din Ragnarök, vet du att Huge var den jätte som vid Tors besök hos Utgårdaloke sprang ikapp med den snabbfotade Tjalve. Trots ett formidabelt lopp blir Tjalve utklassad av Huge. Det visar sig att jättarna hade förvänt synen på Tor och hans vänner – de såg inte att Huge var tanken (snabb som tanken). Måhända ett passande namn på en förhoppningsvis mycket snabb kajak...

Kommentarer

Attans vad stilig,kom dock inte som någon överraskning.Vad blir det för höjder på däcket?

Fräsigt, Björn! Och helt logiskt, om man tittar på vad som saknas i din katalog.

Men namnet är jag tveksam till. Är man engelsktalande känns det kanske inte jättelockande med en havsracer som är "Huge"? Jag kan nämligen tänka mig att en sådan här modell annars kan attrahera en del utländska byggare!

Robert: Tack! På min egen version blir takhöjden drygt 26 framför och 13 bakom sittbrunnen. Jag kan tänka mig att paddlare med spralligare knän vill öka detta till drygt 30 framför och kanske öka sittbrunnsstorleken - båda sakerna lätt fixade.

Magnus: Ja, Göran har redan kommenterat att Huge ger helt fel associationer på engelska. Tillbaka till tänkarstugan alltså! Bättre förslag, någon?

Tja, vill du hålla dig till den nordiska gudasagan så är Sleipner en symbol för snabbhet (som dock även används av andra).

Mer om Sleipner:

Sleipner, fornisländska Sleipnir, ("hal", "halkig") var i nordisk mytologi Odens grå, åttafotade häst. Sleipner kunde rusa fram snabbare än någon annan häst, på marken, i luften och till havs. Oden var den ende som klarade av att rida hästen.

Sleipners åtta ben har uppfattats som en metafor för snabbhet. Emellertid finns det förebilder hos de sibiriska shamanerna som sades ha hästar med åtta ben som kunde ta dem till både himlen och underjorden.

Som du vet så har Ägir och Ra nio döttrar, dvs det antal vågor som ibland kan komma i en grupp. Eftersom jag för min del anser att alla flytetyg, förutom isbrytare, bogserbåtar och brokraschande kranmotorskeppspråmar, är femininer så har jag till ett antal kajaker använt dessa döttrars namn.

Till denna havsracer tycker jag att "DUVA" skulle vara ett passande namn. Att komma "duvandes" betydde i fornsvenskan att komma i "flygande fläng". Om man ser till Duva som nutida substantiv och i zoologisk tappning så betecknar det ju en snabbflygande fågel som behärskar lufthavet.

Hej Bjørn

Tillykke med dit nye design - det ser spændende ud. Det er interessant at du formår at holde kajakken så relativ stabil. Jeg husker din Black Pearl(skøn kajak) som værende forholdsvis stabil. Hvordan kan det være at min Nelo FW 2000 er så meget mindre stabil end din nye kajak her? Bredden er jo næsten ens. Skyldes det forskel på højden af sædet eller forskel i bundformerne?

Venlig hilsen Peter U

Göran och Rickard: Tack för förslagen. Jag har noterat och kommer att gå och smaka på dem...

Peter: Jag tror sitshöjden har mycket stor betydelse. Eftersom jag inte har någon vana vid riktigt ranka farkoster, sitter jag helst mycket lågt - men kompenserar med låga däck för att inte få för stora nackdelar för paddelmotoriken. Längden spelar också stor roll - "sittytan" i vattnet blir större, både med bredd och längd. Bottenformen har viss betydelse - men betydligt mindre än de flesta inser.

Sedan finns en stor osäkerhet kring stabiliteten. Som jag tidigare nämnt finns stora fel i de program vi använder för hydrodynamiska beräkningar. För det första är det enkla matematiska modeller, dvs man förlitar sig på ett tämligen litet antal lättillgängliga parametrar som sedan får representera den mycket mera komplexa helheten. För att dessa gravt förenklade beräkningar sedan skall resultera i siffror som säger ungefär detsamma som den verkliga upplevelsen av till exempel stabiliteten, är formlerna kryddade med diverse konstanter - ofta instoppade på "gehör" efter prov med en "normalkajak".

John Winters är ansvarig för det matematiska underlag som de flesta använder för kajakberäkningar. Hans normalkajak är ca 5 meter lång och 60 cm bred och där blir beräkningarna hyfsat exakta - men ju mer vi avviker från den normen desto större kan osäkerheten bli.

För det andra simuleras stabiliteten med en fast vikt (vid riktiga mätningar förr användes en fastspänd cementvikt med tyngdpunkten 25 cm ovanför sitsen) och är väl bara relevant när paddlaren avlidit och rigor mortis satt in. En cementklump får nog anses vara en tämligen grov karikatyr av en aktiv rörlig paddlare.

Således litar jag bara högst marginellt på de teoretiska värden för fart och stabilitet jag presenterar - egentligen är de mest till för att lura mig att tro att jag skall kunna klara av en 41 cm bred kajak till havs, och dessutom paddla fort med den (och jag tror mig vara tillräckligt lättlurad för att illusionen skall hålla, åtminstone fram till sjösättning...).

Hei Björn!

Dette blir jo et sverd av en kajak... Hva med å kalle den opp etter Odins sverd "Mimung"? Den kommer jo utvilsomt til å skjære som et sverd gjennom vannet ( Får håpe den flyter bedre, men det har jeg all tiltro til at den gjør)

Mvh Benny.

It sure isn't huge, maybe a more general name like "SeaRacer" or "SeaFast" would be more suitable for english speakers ?

mvh,

Erik

http://www.QAJAQ.be

Peter, jag tror att fw2000 är rankare. Ifall du kikar på http://www.arnstrom.org/images/moskito2.jpg ser du tvärsnittet från fören och sedan jämför med Björns spjut förefaller Nelon rundare och mer bananformad.

Sitsen spelar också roll och Nelon är så pass rund och small i botten att en normalskapt människa ändå inte får ner baken i botten. En normalsits hamnar som lägst ca 5 cm ovan botten. Sätter jag sätet på ungefär samma höjd som i min Cleaver x blir stabiliteten nästan likvärdig. Skulle vara roligt ifall Peter ges tillfälle att prova Björns kanot för att ge en jämförelse.

Benny: Tack för tipset - noterat i den växande listan av tänkbara...

Erik: I think "Sea-something" would feel like trespassing into Tom Yosts domain (See Ranger, Sea Rider, Sea Rover, Sea Raider, Sea Cruiser, Sea Flea, Sea Otter, Sea Glider, Sea Pup...).

Om man skall döma av alla kommentarer så verkar intresset för denna skapelse vara ganska stort.

Vad tror du om lastvolymen och tankar på lite längre turer?

När jag ändå har dig på tråden, är luckorna 100% täta på Njord?

Vilket smart lån från baidarkorna. Björn! Det ser väldigt spännande ut. Namnet? Omma -ett derivat från Uma, den dundrande, Njord (för dina fruktbara tankar!! Njord var ju en fruktbarhetsgud under äldre tid, Ull likaså.) Odysseus/Ulysses som enligt 1600-tals-1700-talsfilosofen Giambattista Vico egentligen var samlingsnamnet för alla de sjöfarande folkens historia och således ingen enskild person. Äsch, ta ett nordiskt namn vet jag! Själv har jag Unwodr i runor på min första baidarka. Som en hyllning till "silverflickan" som hittades i Smedstorp en gång i tiden. Engelsmän borde kunna ta till sig ett fornnordiskt namn eftersom vi alla talade samma språk under vikingatid. Sålunda hette fågel inte ´bird´ utan ´fugela´. Inte konstigt att en dansk viking kunde göra sig förstådd.

Erik och Peter: Jag tror också att min kajak är stabilare än Nelon - och förmodligen lite långsammare på slätvatten (större yta och mer friktion) men förhoppningsvis snabbare i havssjö och i surf. Bottenformen har till del styrts av mitt önskemål att få plats att sitta på botten. Därför har jag fått kompromissa lite med önskemålet om minimal våt yta. Allt är kompromisser och någon för allt och alla given sanning finns inte...

Nelo är i grunden en lätt tweakad traditionell tävlingskajak, medan min nya är mer besläktad med sit-on-top surf-skis (se till exempel Futura Blade, Burton Surfari eller Hayden Molokai).

Johan: Lastkapaciteten blir inte mycket att hurra för som den är ritad med det låga akterdäcket - dagturer och mycket lätta sommarturer på sin höjd (volymen är liten men viktkapaciteten rätt okej: 115 kg - 80 kg paddlare, 15 kg kajak och 20 kg last). Men jag har även på det digitala ritbordet en mera användbar version med lite höjt akterdäck (a la Njord) - kanske också ett par cm bredare. Men eftersom jag gillar att ta ut svängarna rejält, får den nog stå på tillväxt så länge.

Njords luckor är helt täta, både i överbrytande sjö och flitigt rollande. Men det krävdes ett par byten av lister innan jag kom dit. Nu sitter det vanliga tätningslister i svampgummi med en luftkanal, köpta billigt i byggvaruhandeln. De visade sig kunna ta upp de brister i formprecision som utsågade träluckor ofta drabbas av (mina i alla fall). Jag hade lite problem med akterluckan initialt men det löstes när jag snyggade till skarven på tätningslisten och limmade ihop ändarna ordentligt.

Snön faller utanför fönstret, det är vinter igen... Åter till namnandet av Björns nya och spännande konstruktion. Ett namn är alltid bättre än sådana där konstruktioner som "Oövervinnerlig" eller "Snabbast på havet" och då översatt till engelska. Det här har jag funderat ut: Skandik - ett gammalt namn på Norska havet som sträcker sig mot Grönland och däromkring. Skander - nästan skandinaviskt, men en förkortning av Skanderbeg, den albanska frihetshjälten som på 1400-talet kämpade mot turkarna. Ishi - Kaliforniens siste indian i "Ishi i två världar" (Kroeber, antropolog). Ishi kanske aldrig paddlade en kajak men han var fantastisk på att med enkla verktyg konstruera en pilbåge t ex och jaga. Den bok jag läst visar upp en mångfald fotografier av en mkt sympatisk person som levde strax i början av 1900-talet. Ishi uttalar jag och Lars Gr som också läst boken med tryck på sista stavelsen, ungefär som en fransman skulle uttala det. En engelsktalande (och det är kanske det rätta uttalet) säger säkert "Ajshi" med tryck på första stavelsen. Annars får du Björn gå in på någon aleutisk sajt (jag har hittat mycket intressant i konstruktionsväg på sådana!) och låna något därifrån. Namnet bör vara fartfyllt och två vokaler och två konsonanter tycker jag ger det intrycket.

Endnu et forslag til navn. Din havsracer er lang og smal som et spyd, og den er kursstabil. Hvis du söger et navn fra den nordiske mytologi, må det väre Gungner / Gungnir. Odins spyd er hurtigt, går ret kurs og rammer målet.

Äntligen uppe ur sängen efter idogt käkande av penicillin. Jens namnande Gungner tycker jag låter fint, varför ska vi nordbor inte hålla oss till vår ärorika (?) forntid? Särskilt efter tv:s intressanta program om stenristarna. Jag har ett slutligt förslag - Ka. Ka som början på kajak. Det slår mig någonstans i minnet att det visst fanns en egyptisk gudom vid namn Ka. God eller ond minns jag inte heller. Men Ka - en konsonant och en vokal. Vad slår det?

När akterdäcket redan är så lågt.. Jag skulle skippa luckor bak och istället göra en urgröpning ("well", "brunn"?) med fästen för remmar a 'la "sit on top" kayaks, i de sällsynta fall man tycker sig behöva ha med packning på en sån här räser lär det funka bra med ovanpåliggande vattentät packsäck. med dräneringshål utåt sidorna lämpligen. Ruskigt fin design för övrigt, även om jag nog inte skulle kunna behärska den.

Skriv en kommentar