Lundakajaken uppmätt
den 28 november 2006, 9 kommentarer
I går kröp Martin Nissen och jag omkring på golvet bland byggbråten i en av Lunds Historiska Museums salar för att mäta upp den gamla kajak som Magnus Åström "hittade" för några månader sedan. Museifolket visste naturligtvis att den fanns men inte riktigt hur unik den är, och för kajakvärlden var den helt okänd – inte ens Harvey Golden visste att en av världens äldsta och mest välbevarade kajaker gömde sig i ett vindsmagasin i Lund. För att inte tala om att jag bott halvannan kilometer från den i 30 år – med näsan över kajakböcker av Howard Chapelle, John Heath, John Brandt, Eugene Arima, David Zimmerly, H C Petersen, Harvey Golden, Martin Nissen m fl!
"Mest välbevarade" visade sig kanske vara att ta i – genom århundradena hade trägnagare mumsat i sig det mesta av spanten i akterskeppet, så att formen inte längre var den ursprungliga. En del surrningar av baleen (barder, även kallat valben) hade också släppt här och var.
Totalintrycket är en mycket elegant och lätt byggd kajak för en småvuxen ägare som strävat efter låg vikt och haft öga för proportioner och linjer.
Men nu är den noggrannt uppmätt, vi håller på med uppmätningsritningarna och Martin lägger pussel med den lilla dokumentation som finns i försöken att fastställa exakt ålder och bakgrund, och hur den hamnat i Lund. Tanken är att skicka dokumentationsritningen till Harvey Golden för att han skall försöka återskapa den ursprungliga formen (och jag skulle inte bli förvånad om det också blir ett replikbygge).
Ett par exempel på uppmätningsrigningar – med de uppenbara defekterna ännu inte korrigerade.