Marstal, Ærø
den 24 juni 2018 (Danmark, läsning), 0 kommentarer
För några år sedan blev "Vi, de drunknade" av Carsten Jensen en stor läsupplevelse. Förra veckan tillbringade vi några dagar i Marstal och flera timmar i det fantastiska sjöfartsmuseet, som med sina samlingar, utställningar, installationer och interaktiva presentationer blev den stora behållningen.
Boken handlar om Marstal under hundra år – de år då den lilla staden med drygt 2000 invånare blev en av världens största handelshamnar för seglande lastfartyg. På samma sätt som i Mariehamn, Brantevik m fl småstäder kunde lokala skeppare köpa fullriggare, barkar, windjammers och klipperskepp till låga priser när de stora skeppsredarna runt om i världen bytte till ångfartyg. Marstal blev en handels- och sjöfartsmetropol och sjömännen från Marstal blev eftertraktade i världens handelsflottor.
Marstal är fortfarande en charmerande liten småstad med små gatuhus, trånga kullerstensgator och stockrosor, som utan Carsten Jensen bok förmodligen hade fortsatt vara en bortglömd idyll på en liten dansk ö utan landförbindelse.
Boken ger liv åt sjöfartsmuseet och bland skeppsmodellerna, utställningsmontrarna och interiörerna är det inte svårt att tänka sig Albert Madsen, Christian Aeberg och Knud Nielsen på en bänk i hamnen, småpratande om världsmetropolen Marstal, den kilometerlånga piren som invånarna byggde med svett och tårar, eller de många rundningarna av Kap Horn. Museets utomhusdel visar en galeas under byggnad på stranden, flera av skeppsbyggarskolans renoveringsprojekt och de gamla verkstäderna, snickeri, maskinbod, riggverkstad m fl, är öppna för besök.
Även stora galeaser byggdes på stranden
Några av de hundratals fartygsmodeelerna i olika storlekar
Riggarens verktyg
Byskomakaren
Interiör från skepparhusen
Interiör från skepparhusen
Interiör från skepparhusen
I maskinverkstaden stod en färdigrenoverad råoljemotor, två meter hög och med ett svänghjul som förmodligen vägde som en mindre bil.
På museet finns också en stor avdelning tillägnad konstnären Carl Rasmussens resa till Grönland (ämnet förCarsten Jensens andra bok, "Den sista resan" – det finns också en tredje; "Den första stenen" som är en kuslig och obehagligt närgången skildring av krigets vansinne, om ett danskt förband i Afganistan) med ett stort antal akvarellskisser och oljemålningar, men också delar av hans polarutrustning.
Läs "Vi, de drunknade" och ta sedan en minisemester i Marstal. Flera bed-and-breakfest är inrymda i de gamla skepparhusen. Ta barnen med – museet är mycket barnvänligt med bland annat en stor lekbåt (ett par nummer större och mer ambitiös än den jag byggde för några år sedan).