Visa varukorgen
Design & Illustration

Ny kamera att börja drömma om...

Panasonic Lumix LX3Jag hade precis bestämt mig för en Panasonic Lumix LX3 (stor läsplatta bildsensor med lägre pixeltäthet, vidvinkelglugg från Leica och hög ljusstyrka) som ett lite mer högkvalitativt alternativ till den vattentäta Olympusen.

Olympus Pen EP1Men så dyker de första bilderna på Olympus Pen EP1 (ännu större läsplatta bildsensor!) upp - en systemkamera med den nya objektivstandarden micro-four-thirds. Det handlar om systemkameror (enögd spegelreflex) där man rationaliserat bort den gamla uppfällbara spegeln till förmån för en digital sökare, och följaktligen kan krympa yttermått, vikt och pris, samtidigt som vibrationer och spegelljud försvinner.

Storleksjämförelse Pen EP1 är faktiskt bara aningen större än den lilla kompaktkameran Lumix.

Första ut med micro-four-thirds var Panasonic G1 men den övertygade inte helt. Det blir spännande att kolla Olympusen lite närmare när den kommer ut i butikerna - kanske äntligen systemskamerans bildkvalitet i kompaktkamerans format...

Klassiska Olympus Pen FTFör ett antal decennier sedan var gamla Olympus Pen - halvformats systemkamera i microformat - en dröm, som aldrig blev av. Istället blev det då en Nikon FE2, ett val som jag säkert inte har anledning att ångra. Men den lilla Olympusen väckte habegär och jag glömde den aldrig - och den har med åren blivit en klassiker och ett åtråvärt samlarobjekt bland kameranördar.

Och nu alltså, en ny digital Pen!

Kommentarer

Läsplatta var ett nytt ord i det sammanhanget... ;-) Bildsensor är ju annars ganska väl använt.

LX3 är fin, hade den bara haft ett inbyggd objektivskydd hade jag nog haft en sån, nu fick det bli canons G-serie istället. Men LX3:ans 24mm i kombination med 16:9-formatet var allt lite fräckt.

Ja, objektivskydd hade varit trevligt - men för övrigt tycker jag att LX3 passar min kravspec bättre än G10. Men nu får jag väl vänta och ta en titt på EP1 innan jag halar fram kontokortet...

Och bildsensor skall det vara - det var stängt i ordförrådet ett tag under eftermiddagen, så jag fick vara kreativ (Norgeinspirerad kreativitet kanske (bildebrikke?) - jag tittar en del på http://www.akam.no/ ;-)

Glöm inte bort sökaren. G10 har en tråkig optisk. Att bara ha skärmen som på LX3 är inte helt kul. Nackdelen med en ordentlig sökare som på EP1 (tillbehör) är förstås att kameran inte blir lika kompakt, men det är det värt.

Ja, det är en viktig synpunkt. Jag är mycket irriterad på att bara ha skärmen på min Olympus - i motljus ser man sin egen spegelbild, i medljus ingenting. Men med vidvinkel blir problemen lite mindre. Det finns oftast lite marginal. Det finns en sökare även till LX3, men den ökar priset med 50%!

Så saknar EP1 också inbyggd blixt. Sådana är visserligen mest en nödlösning, men kan då och då rädda bilder ute i fält när all utrustning inte är med - och mera nyttigt: trigga slavblixten. Den uppfällbara blixten på LX3 är vettig såtillvida att den kan hamna så långt från den optiska axeln som det lilla formatet medger.

Om du gillar fourthird och vill ha skärpa, sökare och bra tv på baksidan föreslår jag en annan modell av Lumixen: G1, som är en liten, digital systemkamera som det finns adaprerringar till för den smidiga leica- och voigtländeroptiken. Kolla gärna på http://www.flickr.com/photos/rapidwinder/. G1 har i sig en mycket bra bra zoomoptik som följer med i kittet. Du kan välja olika färger på husen.

Trevlig sommar,

Jim S

Jag har tittat på G1, men sorterade bort den pga bland annat lite klen batterikapacitet, långsam start och lite större yttermått än jag prioriterade i första rundan (jag läser för mycket och kommer sent till skott ;-) - annars verkar den ha mycket som talar för den. Har du provat den?

Olympus Pen har jag använt och glömmer aldrig den enorma smällen när man tryckte på avtryckaren. Du behöver inte sörja, Björn, dessutom ett enormt pyssel vid förstoringarna p g a de små negativen.

Nej, min kamera alla kategorier, har varit Topcon. Inte digital, analog. Jag hade drömt länge om den och fick tag i en begagnad för en del år sen. Linserna var ett under av klarhet och samtidigt mjukhet. En 35:a som inte hade några avvikelser och till det vanliga 55-objektivet hade jag en förlängare (fick inte tag på något tele). Bilderna hade en drömsk, fantastisk karaktär. När jag fotograferade Vitaby kyrka på håll en vårdag med en smula dis och inte för mycket skuggor, fick jag fram en drömbild som faktiskt så småningom blev en tavla och som begärligt greppades av blivande brudpar när de fick se den uppförstorade bilden.

Topcon... tyvärr, en vän lyckades med konststycket att få den i vatten och dumt nog tog jag inte ut batteriet. Å andra sidan har alla kameror sin levnadstid. Men det kallar jag kamera!

En tidigare diskussionstråd gled in på kameror och fotograferande och jag fann anledning att rekapitulera min kamerahistoria, där just Topcon är en av höjdpunkterna (även jag med normaloptik och 2x teleförlängare):

Här är ett utdrag ur den kommentaren (fotograferandet gällde en gammal allmogebåt som långsamt dekonstruerades av naturens krafter):

"De första bilderna är från början av 60-talet, tagna med min allra första egna kamera: en Kodak Instamatic. Sedan blev det under några år lite halvformatsbilder: Yashica 72e, lite härligt svartvitt mellanformatsplåtande med en tillfälligt disponerad tvåögd Rolleiflex - farmor, Jorinda Thomasson, var välkänd landskaps- och porträttfotograf i Sösdala under några decennier första halvan av 1900-talet - tillbaka till småbild med en riktig höjdare (en saknad godbit): Petri C35 - som är den kamera Rollei 35 borde ha varit, välbyggd, smidig och lättarbetad. Sedan var det dags för system - först Topcon Unirex med normal (55 mm) plus 2x teleförlängare och sedan Nikon FE2 med 35 mm vidvinkel plus 85 mm tele."

För att föra allt till sitt slut - min Topcon heter RE Super. Prismat är avtagbart och sett framifrån är det inte pyramidformat utan platt. Jag klämde just nu på kameran - bara att lyfta den känns som om det handlade om ett stycke bly. Men vilken förtroendeingivande liten smäll när man trycker på avtryckaren, som sitter fram till. Vissa prylar kan man helt enkelt bara hålla av. De har kanske gjort sitt, men vem skjuter en gammal trofast hund? Eller katt?

tittade själv tidigare på Panasonic Lumix men slutade med en systemkamera med fullframe sensor (begagnad) Den får dock inte rigtigt plats i sittbrunnen -och det blir inte många bilder på sjön. Uavset at micro 3/4 är mindre kommer dessa kameror endå lite till kort på sjön: De är inte vattentäta, att upbevara kameran i sittbrunnen er lite riskfylld eftersom miljön der endå är lite fuktig. At plåta i Kajak sker oftast i situationer der systemkameraer inte är så farligt överlägnsa kompaktkameror. Jag fotar själv med Ricoh komaktkamera i en plastpose vilket fungerar väldigt dårligt. - sen såg jag denna nyhetsnotis på dpreview:

http://www.dpreview.com/news/0906/09062501pentaxw80.asp

-Det lär inte vara värdens mest sofistikerade kamera, men för endamålet -point and shot foto i sjögång - är det vel ret interessant?

Jovisst, min Olympus 720 eller småningom en nyare version - Olympus och Pentax har ju omsider fått sällskap av både Sony, Canon, Panasonic, Fujifilm och Hyundai(!) i det vattentäta-och-stöttåliga gänget – fungerar utmärkt som aktionkamera och kvaliteten räcker för det mesta till för bilder på sajten och sådant.

Men en liten behändig kamera med hög kvalitet lockar ändå för de där tillfällena då man skulle önska lite bättre kvalitet på bildsensor och optik. Jag har också funderat på en kompetent ersättare till min gamla Nikon FE2 - men jag är lite tveksam till om jag verkligen är beredd att återigen bli med medelstor kameraväska (extra optik, blixt, stativ, en trave filter (fast sådant fixar man väl i Photoshop numera) och sådant). Har nog blivit lite bortskämd med att ha hela apparaturen i fickan...

canon 5d med vertikalgrepp, optik och vattentät väska tar upp en väldigt stor del av lastutrummet i Njorden. Sedan är man lite skraj endå att vatten skal söka sig in. Jo... poengen med lite mindre högkvalité grejor ger bra mening, vore dock skönt om man kunde få alt i ett kompakt prisvärd och vattentät paket. Jag lär nog låta min systemkamera stanna hemma från långturer vilet er tråkigt, det jo der man vil fota ordentligt och inte på tirsdagspaddling i Lomma...

Jag har länge kört med en urgammal canon D60 med ett par objektiv i en vanlig vattentät påse mellan knäna i min Najad. Vanligen ett 20mm och ett 300mm objektiv. Najaden är så stadig så jag tvekar inte att fota och byta objektiv på plats i sittbrunnen. Men är det busväder så åker fotogrejerna ner i en packlucka, mest för att jag inte vill veta hur mycket de skulle krångla till en wet exit om det blir nödvändigt.

Njorden skulle jag möjligen kunna fota ifrån frampå sensommaren när balansen är på topp, men jag chansar inte med dom grejerna och dessutom skulle fotopåsen ge seriösa problem om jag snabbt måste komma ur sittbrunnen.

Hursom så är det riktigt kul att alltid ha kamera med tele tillhands. Har blivit mycket roliga bilder som jag aldrig kunnat ta med varesig en kompakt eller genom att stanna och ta upp kameran.

Märkligt nog har kameran hållit för denna ganska omilda behandling och fuktiga miljö. Och D60 är ändå en bit genuin plast, helt utan tätningar. Canon fick snåla in på allt utom elektroniken för att kunna presentera en 6MP DSLR till konsumentpris i början av 2000-talet.

Per, Det jag undrar mest är om får du plats med dina grejor i sittbrunnen i en Njord. även utan vertikalgrepp får inte jag plats med min fotoväska i sittbrunnen på min Njord. 5D (inte senaste generationen) är inte heller särskilt vädertät. optiken jag kör med er 24-105 *L som borde vara hyfsad tät både mot fugt og sand, men det er jo tyvär inte heller den minsta optiken i värden. Alla mina fotoinvesteringer (och friluftspryler) är gjorda för mina eventyr i Kanadensare, och jag må nog inse at jsg tyvär måste revidera mitt arsenal lite inför min första Kajaklångtur (Hejdå tält med 160 cm frihöjd...).

Njord är ritad med tydlig grönlandsinspiration. Det syns kanske inte så mycket utanpå, men en paddlare van vid traditionella grönländska skin-on-frame-kajaker skulle känna sig hemma i Njords sittbrunn och med Njords egenskaper. Det innebär bland annat att fribordet är litet och att sargens akterkant därför ligger bara några centimeter över vattenytan. Vidare är ritningens rekommenderade sittbrunnshål grönländskt litet (men större alternativ finns för den som vill). Tillsammans innebär det att man inte gärna öppnar kapellet eller tuiliqen under färd, och även om man gör det är det inte så lätt att plocka upp saker ur sittbrunnen. Lastvolymen är som Jacob också påpekar inte stor - för långfärd krävs att man tänker igenom sin packning och lämnar de mest onödiga prylarna hemma och att sådant som man behöver ha tillgång till under färd finns på däck eller i flytvästens fickor. Den som kommer från en stor expeditionskajak kan initialt tycka detta är en besvärande begränsning, men efterhand inser de flesta dels att livet i fält blir både enklare och trevligare om man inte släpar med sig civilisationens alla välsignelser ut på tur och dels att en lättmanövrerad och lättrollad kajak är roligare än en lastskuta.

Jag er helt enig med ovanstående. Sedan laster jo även Njord fortfarande väsentligt mer end andra farkoster: Vandring med ryggsäck, cykel o.l. Jag har fixat cykelsemester i fire månader incl. reservdelar, med alt på cyklen - så Njorden bliver inte något problem i förhållande till lastmängd, Lasten skall bara rearrangeres lite i förhållande til Kajakker med högre akterdäck. Det er vel isär utrummet under akterdäcket just bakom ryggskottet? -Heter det så? - som kan verka problematisk att använda - volumen här är relativt stort, men lågt och djupt och derför ganska svåråtkommligt.

Nu skal jo inte denna tråd handla om Njorden men om fotoutrustning: Just på Njord havde micro 3/4 vel passat bra, och då som däckslast...Skall Kameran endå stuvas i lasten och inte användas i kajakken kan kompromissen vara för stor om enda vinsten är et par ekstra liter lastutrymme jämfört en vanlig systemkamera. På andra sidan De testbilder jag såg på Dpreview fra Olympus Pen var riktigt fina så man kan fråga seg vori kompromissen ligger - är det framtiden vi skådar? . Viktigaste skillnad för meg när det kommer till kompakt vs. systemkamera är möjligheten att jobba med skärpedjupet (heter det så på svenska?) vilket verkar vara fullt möjligt med Olympus Pen trots det kompakta kamerahuset. Annars är vel skilnaden vid ISO 80 i hög sol inte så stor mellan små och stora sensorer. -Vid sämre ljusförhållanden är dock de flesta kompaktkameraer nästan uandvendbara -även de dyra / seriösa.

J.J.>> Nej, som sagt så använder jag inte D60:n i Njorden, dels för att det är för trångt i sittbrunnen och dels för att jag inte har tillräckligt bra balans för att fota från en så (relativt) rank kajak, särskillt inte som balansproblemen ökar med mer extrema objektiv, både vidvikel och tele. Det finns gränser för hur mycket man kan lura ögat och balanssinnet. Najaden har hammat lite på undantag sedan jag byggde Njorden, men den kommer fram då och då om jag vill ut och fotografera. Jag har aldrig lärt mig att trivas med kompaktkameror. De med bildskärmssökare lirar inte alltid i det kraftiga ljuset på sjön och på de med optisk sökare ser man ju inte genom objektivet på grund av avsaknad av spegel med vissa kompositions och skärpeproblem som följd. Så är fotograferandet det viktiga anser jag att systemkamera och en rymlig och stabil kajak är det bästa.

Tyvärr är det ju dock svårt att ha en optimal kajak för varje ändamål... Men det är ju kul att bygga så varför inte...

Björn du fick mig att köpa en LX3. Mycket nöjd, plockar inte fram systemkameran på ett tag tror jag.

Dock blir det min vattentäta Olympus i surfskin.

Skriv en kommentar