Visa varukorgen
Design & Illustration

Offensiva rollar

Ett telefonsamtal igår om kajakbyggande ledde vidare till en intressant diskussion om nyttan av rollar - och till att jag lite senare la till följande avsnitt om offensiva rollar i min paddelinstruktion:

I en del sammanhang fungerar rollen som ett offensivt paddeltag som löser problem som annars hade kunnat innebära stora besvärligheter. En sådan situation är att slå sig ut genom grov bränning vid en långgrund strand. När man går in i en brytande vågfront finns dels risk för att man slår runt baklänges, vilket kan vara farligt på grund vatten, dels att man helt enkelt sköljs tillbaka in till stranden av kraften i vågen - antingen surfande baklänges eller på tvären.

På väg ut genom surf

Lösningen är då att rolla under vågen. Kapsejsa just vågen når förskeppet och rolla upp efter vågpassagen - brukar tidsmässigt stämma ganska bra med en långsam roll. Istället för att vågen slår till med full kraft i bröstet rullar den över en strömlinjeformad kajakbotten, samtidigt som överkroppen fungerar som drivankare och förankrar kajaken på plats tills vågen rullat över. När vågen passerat paddlar man vidare tills nästa våg kommer. På det viset kommer man snabbt och utan större dramatik igenom även riktigt besvärlig bränning (den som har tillgång till Justine Curgenvens "This is the Sea", kan se Ralph Johnson använda en roll för just detta en bit in i avsnittet från Sonoma, Californien - Ralph påpekar att han gör det som demo, annars behövs det naturligtvis inte för en så liten våg.).

En annan situation där en offensiv roll kan lösa problem är om man paddlar i grov sidsjö och sjön plötsligt bryter. Istället för att sidsurfa och komma långt ur kurs kan man då rolla under vågen - ta vågbrottet mot botten på kajaken samtidigt som överkroppen som ett drivankare hindrar att kajaken surfar med mot stranden. Enklast tippar man mot lä samtidigt som vågen börjar lyfta lovartssidan, gör en långsam roll och kommer upp precis i bakkant av vågen och kan fortsätta paddla utan att ha förlorat position. Eftersom vattenpartiklarnas rörelse i en vågfront är cirkulär behöver man ofta inte ens rolla aktivt - det kan räcka med att bromsa lätt med paddeln när man är upprätt igen (men det tror naturligtvis ingen som inte provat själv).

Kommentarer

läste artikeln nyss och kom att fundera på vilka andra alternativ som finns för att ta sig ut förbi ett grunt område nära stranden var större vågor kan tänkas bryta. för andra sätt än att rolla under dem bör väl finnas även om de då inte kanske är lika effektiva och energi sparande.

Ja, rollar gör man normalt bara om vågorna är så stora att det är risk för baklängesvolter eller att svepas med tillbaka till stranden (eller naturligvis för skojs skull) - och det finns mycket få stränder i Sverige som är utsatta för sådan surf att det verkligen behövs.

Annars är det bara att ta sig över eller dyka genom vågen framåtböjd (för att flytta fram tyngdpunkten och minska konfrontationsytan) och med paddeln längs med kajaksidan (för att slippa få tänder utslagna när vågen får tag i paddelbladen).

Någon som kan komplettera med ytterligare synpunkter eller råd?

på så vis.

men fungerar det att gå igenom vågen frontalt även om den skulle bli så stor att den bryter. som ex så pass stroa vågor som man hittar i australien och eller i usa/florida. m.m?

tänkte om vågen är så stor att risken finns för bakåt voltande. finns där då inget annar sätt än att rolla igenom? eller man måste i så fall gå igenom vågen frontalt och göra sig så liten som det bara dår där av?

så man kan i så fall vid paddling på ställen i världen var stora brytande vågor förekommer nära land, antingen rolla igenom eller hällre vänta ut vågorna och hoppas på en mindre som man kan sa sig över och komma förbi just de partiet var vågorna bryter?

Ofta finns längs en strand partier med lägre vågor - till exempel djupare rännor mellan sandrevlar där vattnet strömmar utåt (på engelska kallad rip). Studerar man vågsystemen en stund ser man ofta dessa partier, där man kan slå sig ut med hjälp av vattenströmmen och relativt beskedliga vågor. I en vik eller bukt finns rip:en ofta längs kanterna. På en öppen strand kan det vara var som helst beroende på hur botten ser ut.

Skriv en kommentar