Paddlar och rollar
den 6 september 2005 (paddlar, roll), 14 kommentarer
Några har reagerat mot att jag är lite kritisk mot europapaddlar när det gäller att lära sig rolla – de tycker det är väldigt enkelt att rolla med sådana. Och naturligtvis är det så – alla paddlar har tillräckligt grepp i vattnet för att fungera bra för roll och höga stöd – och när man kan någonting är det lätt.
Men för den som håller på att lära vidhåller jag att en europapaddel (eller vingpaddel) innebär ett handikapp.
Ett av problemen är skålningen av bladet, som innebär att vinkeln mot vattnet är mycket kritisk under svepet. Några grader för lite så dyker paddeln (vänstra bilden – ett av de vanligaste felen för nybörjare) – några grader för mycket så uppstår bromsande turbulens så att lyftkraften förloras (högra bilden). Skaftet är ofta runt och ganska smalt och ger ingen information om vinkeln. I bilderna förs paddeln alltså åt vänster under draget.
Med en grönlandspaddel blir det lättare – dels använder man i högre grad flytkraften än lyftkraften, dels orienterar den sig själv på ytan eftersom båda bladen ligger i samma plan och slutligen genererar det ellipsformade bladet lyftkraft även om vinkeln inte skulle vara helt rätt.
Nästa problem är att europapaddelns blad är vinklade – när det aktiva bladet ligger på ytan för att generera flytkraft står det andra vertikalt och måste manövreras i detta läge ovanför kajakens botten. Bilderna visar kroppens och paddelns läge precis innan kajaken vrids upp för en västerländsk respektive en grönländsk roll.
En vingpaddel har ungefär samma problem – plus att den fungerar bara i en riktning. Försöker man under någon del av rollen föra den med den tunna sidan före tappar den greppet i vattnet.