Visa varukorgen
Design & Illustration

Segling...

Vinden hade mojnat till 6-7 m/s och segling blev det - några vändor upp och ner längs kusten utanför Bjärred för att kolla att allt är OK. På bilden vid bryggan i Bjärred är roder och centerbord uppfällt och djupgåendet är bara 15 cm.

vid bryggan i Bjärred

Kommentarer

Den flyter!

Jo, jag blev också glad när jag såg att den flöt vid sjösättningen, på exakt samma ställe för två år sedan sjösatte vi vårt durkslag. En 6 m träsnipa med en VP MD1. Snipan var fin men tack och lov är de numera såld och förhoppningsvis kommer istället denna nylackerade lilla båt ovan att ge många roliga sjömil. I morgon är det sötvattens segling på ringsjön som gäller. Får jag med kameran kanske webmastern kan publicera dessa.....

Så här skulle de flesta segelbåtar se ut! Lätta att hantera både på land och i sjön. Lågt segelscentrum och ostagad rigg ger god fart i lätt vind och liten krängning i kraftigare vindar. Ensamseglaren förser focken med bom så är det bara att skota vid bryggan och kryssa utan att behöva röra skoten... nästan åtminstone. Grattis Kalle till en fin båt. Inte bara litet avundsjuk är man nog...

Vaknade förväntansfull i morse, såg verkligen fram emot att få ta mig en rejäl sjörövar tur i ringsjön idag. Tog mig en titt ut i trädgården och såg att vinden var väldigt svag. På väg till affären för att handla frukost kollade jag läget på ringsjön, längst ute på bryggan kunde man känna att det blåste mycket milt. Tyckte att det borde räcka så vi packade ihop båten och stack dit någon timme senare. Väl framme med mastarna på plats kom en bekant som varit ute på en kanottur med sina barn. Han sa att inte äns ute i mitten av sjön kunde man känna någon vind. Snäll som han var fick vi låna kanoten för att känna efter själva och visst hade han rätt. Om det fanns olika grader av stiltje så var det nog den lättaste av dem som rådde nu. Men turligt fanns det två åror till i båten så vi tog av segel och mast. Båten var väldigt lättrodd, framför allt väldigt lättsvängd, man skulle nästan haft centerbordet nere.. Men det var egentligen lika bra det för det var vid mer än ett tillfälle som min dotter roade sig med att slänga ut diverse saker överbord..

Nu väntar vi på blåsväder!

Hur är skrovet byggt? Stripmetoden där också?

Ja, första skrovet byggdes i strip (6 mm) med tre skikt diagonalt mahognyfanér (1 mm) på utsidan. Men enklare och bättre är att antingen bara använda glasfiberväv eller, om man vill snobba lite, ett skikt 3 mm mahognyfanér utanpå ribborna. Däck, durkar, skott och centerbordslådan är i plywood. Centerbordet är plywood med ingjuten blyvikt. Master är gran (ihåliga), liksom bommar, spri, bog- och häckspröt. Beslagen är hemmasvetsade av järnprofiler i standarddimensioner, och varmgalvade - allt beskrivet på ritningen. Seglen är sydda på en vanlig symaskin, med handsydda liklinor, revlöddror och ögon.

Totalt sett ett mycket hanterligt projekt i förhållande till slutresultatet...

Skriv en kommentar