Sittbrunnssarg på lågvolymkajaker
den 16 november 2008, 15 kommentarer
Diskussionen kring Tahe Greenland och sittbrunnen lämnar nog en del frågetecken efter sig. Här är några funderingar (som kanske också triggar igång en intressant diskussion). De handlar främst om Black Pearl och är mitt svar på ganska många frågor om sittbrunnen och sittställningen.
Att jag trivs bra med små sittbrunnshål och anledningarna till det finns redovisade på annat ställe, så jag går direkt till potentiella problem. En del som provat Tahe har efterlyst en större sittbrunnshål för att det skall vara lättare att ta sig ner och för att sitta bättre.
Sargstorlek.
På bilden nedan vill jag förtydliga att det är inte hålets storlek som gör det lätt eller svårt att glida ner i en tajt kajak.
Eftersom fördäcket (oftast) sluttar en aning neråt föröver innebär ett större hål inga märkbara fördelar - inte förrän det blir så stort att ändan är nere på sitsen innan knäskålarna når sargkanten: men då är det knappast en liten sittbrunn längre och fördelarna med en sådan är borta.
Förstora alltså inte hålet i tron att det går lättare att komma ner!
Vad som är viktigt är däremot höjdskillnaden mellan för och alterdäck. Är det svårt att komma ner – höj fördäcket eller sänk akterdäcket.
Så här ser det ut när man sitter i en Black Pearl. Att sänka sargen innebär att det blir trångt ovanför knäna men också att det finns risk att låren kommer ikläm vid sidorna om inte sargen byggs upp ordentligt där.
Nersänkt sarg
Jag påstod i Tahe-notisen att sänkt sarg på en lågvolymkajak är ett feltänk, och fick välmotiverade mothugg. De här nackdelarna ser jag:
- Med lågt däck som på Black Pearl är fördäcket ritat bara precis så högt som krävs för att det ska gå lätt att glida ner i sittbrunnen, men ingen marginal utöver det. Det innebär att för att sänka ner sargen i däcket måste däcket först höjas motsvarande och då försvinner främsta finessen med sänkningen (det ger dock mer höjd för fötterna för den som vill ha det). På en kajak med högre däck kan däremot den sänkta sargen ge en bra vinkel för det knä/lårstöd som behövs just för att däcket är högt.
- En nersänkt sarg i ett plant akterdäck innebär att det bildas en ränna där det står vatten – vatten som följer med ner i kajaken när man lossar kapellet (om man inte lutar kajaken så att det kan rinna av, torkar upp med en svamp eller bygger in ett dräneringsrör). Problemet kan undvikas på två sätt: genom att ändra sargens profil så att den aktra delen är nästan horisontell – men då blir det svårt att ta på kapellet, svårare att få det tätt, och risk att de låga sargsidorna klämmer mot låren. Den andra metoden är att räta ut akterdelen av sargen – men då tätar kapellet sämre och det bli obekvämt att luta bakåt om det inte finns ett välplacerat ryggstöd. (Tahe har för Greenland valt att utnyttja båda metoderna)
En vanlig anledning till funderingar på att sänka sargen är att det blir bekvämare att luta bakåt mot akterdäck med en lägre akterkant. Men som bilden visar kan det istället lösas genom att flytta fram sitsen två centimeter (eller rättare sagt; flytta sargen två cm akterut). Det ger precis samma effekt på bakåtlutningen som att sänka sargen motsvarande mått - men är betydligt enklare.
Sargprofil
I ett annat sammanhang har jag propagerat för att räta ut sargprofilen. En tämligen rak sarg tätar bättre, är mindre ivägen och gör det lättare att ta på kapellet. Enklaste sättet att ordna detta är att montera en dummy-sarg i spånskiva innan däcket ribbas. Däcksribborna får sedan ansluta till spånskivan.
Sits
Black Pearl är ritad för en mycket låg sits – lägsta punkten inte ens en centimeter över botten. En 10 mm skumskiva, formas efter bottenprofilen och slipad till lätt skålform, och ett eller ett par lager liggunderlag (gärna också skålslipade) är bra att börja med. En högre sits kan innebära att det blir dåligt med plats (mina upplevda problem med Tahes sittställning verkar helt enkelt ha berott på att det satt en för hög standardkajaksits i den).