Solbränd? Nja, men rätt vältränad...
den 27 juli 2009 (2009, veckotur), 8 kommentarer
Packbestyr på Bua strand. Foto: Sassa Buregren
Nej, det var nog inte den optimala semesterveckan jag valde för min paddling. Av nio dagar i kajak blåste det över 10 m/s fem dagar, varav kuling fyra och regnade under fyra, varav två med ihållande dygnsregn. Men motvind och motström är karaktärsdanande, och regn är – blött...
(Missa inte att bilder med zoom-ikon i nedre högra hörnet går att förstora - klicka på dem). Har också lagt till en karta, som visserligen blir rätt plottrig efter turen omfattande fem sjökort: karta över turen.
Skall allt detta få plats i en Njord?. Foto: Sassa Buregren
Vädrets bristande samarbetsvilja innebar att planeringen kom på skam redan tredje dagen. Vem kan motstå Stigfjorden i 10-12 m/s medvind och snittfart på drygt 10 km/t med måttlig arbetsinsats. Ett par dagar senare uppstod den motsatta situationen och jag fann mig surfande tillbaka över Stigfjorden i 14-16 m/s kuling i ryggen. Inte precis efter planen, men vem är jag att nobba när vädret bjuder upp...
Syns rätt väl att Njord är en liten kajak - inget för den som inte paddlar någonstans utan "the kitchen sink". Foto: Sassa Buregren
Desto oftare besannades Jens Marklunds definition av kurs: den riktning varifrån vinden blåser. De tre sista dagarna - transportsträcka Tjörn-Bua - bjöd på mycket av den varan. Först rakt mot 12-16 m/s sydväst som svepte upp i Hakefjorden. Jag följde Tjörns östsida för att minska effekten något. Över leden mot Brattskär hade jag meterhög sjö och 16 m/s och de få hundra meterna tog osedvanligt lång tid. En bit längre ner, vid infarten till Wallhamn, var det sedan stopp. Vinden hade ökat till 18 m/s (enligt sjöräddningen som saktade in och undrade vad jag sysslade med) och våghöjden till 1,5 m brytande sjö. Det blev en tidig och oplanerad kväll på stranden av Hakenäset. Nästan en hel dags jobb för knappt två mil – av vilken de sista tre-fyra kilometerna tog nästan hälften!
Nästan färdigpackat. Aldrig däckslast – det som inte får plats får bli kvar hemma! (denna och alla följande bilder är mina)
Dagen efter vaknade jag till sol och 8-10 m/s SV. Klart bättre. Men ner mot Marstrand började det regna och vinden ökade till 8-12 m/s och gick över på syd ungefär samtidigt som jag girade till sydlig kurs. Jag höll mig nära Hisingssidan för att kunna dra lite nytta av lä bakom småöarna, men vinden höll i sig hela dagen och ett par timmar regnade det intensivt. Vid Göteborgs infart tvekade jag rätt länge. I den hårda motvinden skulle överfarten ta ett par timmar och mycket kunde hända under den tiden. Men vid sjusnåret tyckte jag att vinden mattades en aning och jag chansade på att ta mig över till Rivö, för att ha det gjort, ifall förhållandena skulle vara ännu sämre nästa dag. Det tog ca två timmar i grov sjö kranbalksvis om styrbord (snett framifrån höger, för den som vägrar vara sjöfart).
Lunchrast på Malö
Reste tältet i regn, sov gott med regn smattrande mot tälttaket och bröt lägret på morgonen i ihållande regn. Under frukosten hade jag en lång diskussion med ett får på en klippa i närheten. Jag är inte helt säker på vad som avhandlades men hon svarade på allt enligt god debattsed. Himlen var jämngrå och signalerade dygnsregn och motvinden varierade mellan 8 och 10 m/s. Jag kämpade mig över Askimsfjorden för att se om Johan eller Sara på Escape var på plats, men de hade nog tagit sovmorgon - bra idé för övrigt, vem skulle komma på idén att paddla i ösregn och hård vind?
Liten föraning om vad vädrets makter tänkt bjussa på
Under färden ner längs Onsalahalvön omväxlande det rikliga regnet med korta skyfall eller halvtimmeslånga ösregn och motvinden ökade stadigt. Jag noterade också en rätt kraftig motström (framme i Bua fick jag reda på att det legat en nordlig ström på ungefär en knop under dagen). Ett evighetslångt träningspass med hög intensitet...
Nattligt åskväder på Tornö - tyvärr missade jag alla blixtar trots att slutaren stod vidöppen rätt länge och flera gånger. Ljusen vid horisonten är en färja och en tanker.
Två dagar i rad med hårt jobb och ständigt blöta händer ledde till skavsår och blåsor på händerna, i en omfattning jag aldrig tidigare haft.
Nattläger på Tornö - med öronbedövande grodkonsert i skymningen och gryningen
I höjd med Hallands Svartskär klarnade det upp, regnet upphörde, vinden la sig och det blev 4-5 grader varmare, och så satt jag på Malö strand i eftermiddagssolen och åt kvällsmat efter ett skönt bad. Resten var rena semesterpaddlingen (!): Ustö, Ringhals, Bua där jag landade vid åtta-tiden. 124 km på två dagar i regn, hård motvind och motström. Jag kände mig rätt nöjd med att gå iland och ta på civila kläder...
Lövön i södra Hakefjorden
Men för att ta det från början...
Första delen av veckan var mer paddelsemester av förväntat slag. Efter starten i Bua hade jag två dagars t-tröjepaddling med vinden i ryggen och strålande solsken - visserligen med ett envist åskväder som följde mig hela dagen ute vid horisonten. Som vanligt mycket säl vid Onsalahalvöns sydvästhörn. En kort visit på Valö, men där var bara för mig okända seglare, så jag paddlade vidare till Tornö på jakt efter en bra tältplats (jag hade glömt att det var på Kungsö jag borde ha letat). På kvällen försökte jag fotografera det magnifika åskvädret som lyste upp den västra horisonten.
Stora Farholmen i norra Askeröfjorden. Nattläger under bar himmel - enda gången
Stora Farholmen
Andra dagen gick också i strålande sol upp genom Askimsfjorden, men nu började vinden vända mot. Ett besök inom Escape och en pratstund med Johan hanns med, liksom ett antal badstopp och fikapauser på holmar och skär, innan jag med god fart svepte förbi Hisingen och Marstrand till nattläger på Lövön i södra Hakefjorden. Veckans längsta etapp: 74 km
Sådärja! Nu börjar det
Sedan blev det ingen ordning alls. Ut genom Stigfjorden, ner till Skärhamn, upp till Mollösund, upp till Nordströmmarna via Vallerö, tillbaka genom Stigfjorden - allt efter vädrets nycker. I Skärhamn hamnade jag mitt i en träbåtsfestival. Trängsel överallt, lång kö till akvarellmuseet, ännu längre till akvarellmuseets trevliga restaurang/café, trivsamt dunkande tändkulemotorer förankrade på lastpallar, träbåtar under byggnad på hamnpromenaden, småskaligt pressad linolja, fullt av gamla fina träbåtar längs bryggorna - vackrast av alla var Lady in Red: en gammal pettersonbåt, nästan obegripligt välrenoverad av Mats Stefansson på Tjörn. Civiliserad och mycket god middag på restaurang Pater Noster, vid vad som kändes som det enda lediga bordet i Skärhamn just då.
Gamla ångaren Bohuslän på väg till Skärhamn
Äventyrlig natt. Efter kulinggaloppen över Stigfjorden slog jag nattläger på stranden nedanför Björnshuvudet i någorlunda lä för den ostliga kulingen. Vid tvåtiden på natten bytte vinden lite oväntat och oförutspått riktning till västlig kuling och jag vaknade av intensivt tältfladder och smattrande regn. Som mitt tält inte är av den mest vindsäkra typen, blev det motvilliga beslutet att byta lägerplats: kröp ut i natten och in i en regnponcho, drog upp alla pinnar, samlade ihop tältet efter bästa förmåga i blåsten och traskade över kullen till en strand i lä, ca 800 meter. Två vändor blev det innan all packning var på plats. När jag kom fram och skulle krypa ner under täcket upptäckte jag först att min kamera saknades, sedan påsen med plånbok och nycklar och till sist även glasögonen. Kom på att jag nog inte stängt dragkedjan i innertältet inför vandringen! Bara att ge sig ut i regnet och leta. Efter två vändor fram och tillbaka hittade jag kamera och värdesaker (glasögonen hittades morgonen efter i ett tistelsnår). Sedan kunde jag äntligen somna om.
Björnshuvudet i västra Stigfjorden (med nattvandringsstigen)
Min matplanering baserades lite slentrianmässigt på mina gamla proviantlistor från turer med klubben och fick revideras helt under veckan. Eftersom jag oftast paddlade till framåt niotiden, blev middagen en paus i paddlandet och därför gick det nästan inget vin. Det blev inte heller några långa diskussionsaftnar vid lägerelden, och därför gick det väsentligt mindre jordnötter, oliver och choklad.
Räbben utanför Härön - en överraskande sandstrand med vidhängande gräsmatta bland alla kala klippor
Räbben utanför Härön
Bästa måltiden, så bra att den gick i repris dagen efter, var en sen supé på Stora Farholmen: en tallrik fältsallad förstärkt med en deciliter couscous på dinkelmjöl, grillad haloumiost med lite akaciahonung ringlad över och beströdd med rostade pinjenötter. Mmmmmm... (enda fadäsen var att det då bara fanns vitt vin att tillgå - en graverande fadäs av jourhavande sommelier).
Stökigt på träbåtsfestival i Skärhamn
På matfronten kan också noteras att det goda bröd jag skrivit om tidigare (S:t Jakobs Stenugnsbageri i Lund) visade sig oöverträffat som skeppsbröd. Ett halvt vetesurdegsbröd (ca 35 cm) varade hela veckan och höll sig mjukt, smulfritt och välsmakande med seg god skorpa (den ursprungliga knaprigheten försvinner tyvärr med den vattentäta påsen). Bilden lite längre ner är från åttonde dagen! Detta skall hädanefter blifva min melodi. Adjöss med alla brödkarikatyrer jag köpt längs vägen tidigare år: torra, trista och smuliga redan efter en dag i kajaken.
Galeasen Atene i Kyrkesund
Bottennapp på matfronten var den påse Blåbands frystorkade nödmat jag för första gången hade med som reserv, och som jag tog till när matlagningsentusiasmen var körd i botten efter en dag i regn och motvind. Hur kan någon äta denna motbjudande glutamat- och mjölklistergegga? Skäms Blåband - kan ni inte bättre än så? Hoppas fiskarna i västra Askeröfjorden inte får några bestående men av den därstädes dumpade geggan. Dylik nödproviant kommer fortsättningsvis inte att ingå i packningen. Alternativet – att klara sig utan mat en dag om det tryter i skafferiet – är nog både nyttigare och mindre traumatiserande.
Björnshuvudet igen...
Utsikt inifrån tältet vid Björnshuvudet
Märkligt nog träffade jag inga andra paddlare under dessa nio dagar i Halland-Bohuslän. Jag såg två kajaker på håll söder om Askerön och en tvåmanskajak på stranden i Skärhamn. Det var allt! Normalt brukar det drälla av paddlare under en sådan här tur. Gillade de inte vädret?
Det makalösa brödet från Lund - åttonde dagen
Lite statistik: totalt paddlad sträcka 438 km. Längsta dygnstappen: 74 km. Kortaste: 20 km. Dygngenomsnitt: 48,6 km. Min ursprungliga plan var att gå upp till Grebbestads-Fjällbackaskärgården, men med vädret och, inte minst prognoserna, var jag rädd att inte hinna tillbaka om jag kom för långt norr ut. Etappen Bua-Tjörn känns som en ren transportsträcka. Inte särskilt spännande paddelvatten (ber om ursäkt om jag förolämpar någon lokal entusiast nu). Många naturreservat med tältförbud, resten privatägda strandtomter, inga samhällen (med undantag för de större öarna i Göteborgs södra skärgård), mycket lite båttrafik, karga öar utan den bohusländska lummigheten på landsidan. Nästa gång får det bli start längre norrut. Valet av Bua i år berodde på gynnsam logistik - erbjudande om transport av mig, kajaken och packningen dit.
Söder om Mjörn - små vatten och mycket skog
Veckans godaste: grillad haloumiost på bädd av fältsallad och couscous och med akaciahonung och rostade pinjenötter
Vind- och regnskyddet kom ofta till användning - ibland för det ena, ibland för det andra ändamålet, inte sällan för båda samtidigt. Reses snabbt med hjälp av stormpaddeln och några linor.
Utsikt söderut över Hakefjorden efter nödstoppet på kvällen - det blåser 18 m/s därute
Lunchrast i gråväder - bron till Marstrand i bakgrunden
Nattlogi Rivö - utsikt mot Göteborg
Den karga Onsalakusten
Det ljusnar äntligen vid Malö
(kartskiss över turen)
En festlig avslutning
Till helgen blev det sedan ett (lite senkommet, men vad gör väl det) releaseparty i Bua för Sassas nya websajt. Fördrink i solen uppe på klippan, sedan skaldjurstallrik i trädgården i solnedgången (räkor, havskräftor och ostron - de senare egenhändigt upplockade utanför Krogstads udde tidigare under eftermiddagen), följt av grillad marulk med tillbehör. I skymningen ostbricka nere på däcket och framåt nattkröken jordgubbar och glass, kaffe och avec.
Releasefest för Sassas webbsajt
Ingen annan som behöver en ny webbsajt...?