Stampande kajaker?
den 23 juni 2007, 20 kommentarer
I flera sammanhang – mail, telefonsamtal, sjösättningsrapporter, diskussion på Utsidan – har det dykt upp frågor och kommentarer om kajakers stampande i motsjö. Dessa funderingar återkommer då och då och svaren blir ofta desamma. Javisst, kajaker stampar i motsjö. Mer eller mindre beroende på vågform, fart, skrovform, volym- och viktfördelning – men alla kajaker stampar i motsjö, liksom alla andra typer av båtar.
Förvärrar gör stor volym i stävarna, mycket vikt i stävarna, plan botten, hög fart, krabb sjö och en paddlare som inte rör sig i sittbrunnen.
För till skillnad från andra båtar kan man göra något åt kajakers stampande. Lite kroppsmotorik gör hela skillnaden mellan att bromsa, dundra och skvätta och att smyga över vågorna med bibehållen eller till och med ökad fart.
Först vad som händer när en ovan paddlare försöker hålla fart mot vind och vågor…
Kajaken tar fart i nerförsbacken och dyker långt in i nästa våg. Flytkraften tvingar upp förskeppet som gör en luftfärd ut över vågdalen och landar med ett plask i nästa vågfront. Farten bromsas upp och paddlaren får kämpa för att inte förlora för mycket fart. Och så börjar allt om igen…
Men en van paddlare blir bilden en helt annan…
Paddlaren lyfter stäven upp på vågen genom att snabbt luta överkroppen framåt. Uppe på vågtoppen trycker han eller hon ner stäven genom att snabbt luta bakåt. Resultatet blir att kajaken lyfts över vågen och använder nerförbacken för att bibehålla farten utan att bromsas och utan någon större ansträngning. Inga smällar, ingen inbromsning, inga vattenkaskader utan mjuk följsam effektivitet.
Det hela påminner om skidåkning i puckelpist. Innan Ingemar Stenmark var det, enligt någon analytiker som jag glömt namnet på, vanligt att skidåkare åkte på en liten luftfärd efter varje puckel och tappade därmed både styrförmåga och fart under ett kort ögonblick. Stenmark kom tydligen på knepet att hoppa precis före puckeln och trycka ner skidorna på nerförbacken efter puckeln. Konsekvensen blev full kontroll och en fartökning istället för inbromsning.