Visa varukorgen
Design & Illustration

Surfski-hybrid för Nordic Kayaks

Skrovlinjer

Under ett par månader har jag från och till filat på skrovet till en sufskihybrid åt Nordic Kayaks. Det började med en förfrågan om lite hydrodynamisk rådgivning från grabbarna på Nordic, med sikte på en surfski-multisportkajak för svenska förhållanden. Det har ju annars framskymtat i en del sammanhang att surfski nog kan vara bra på Hawaii, i Sydafrika ellerpå Nya Zeeland – men knappast här uppe kring 60 breddgraden (faktiskt i höjd med södra Grönland och södra Alaska).

Vi kom snabbt fram till att vi hade en del gemensamma tankar kring detta – tankar som för min del manifesterats i havsracern (som dessvärre fortfarande ligger halvfärdig i källaren - jag skulle behöva fler timmar på dygnet!).

För att få en gemensam grund att utgå från provade Fredrik och Peter i höstas en färdigbyggd havsracer i mellansverige och blev vederbörligen imponerade av snabbheten och stabiliteten – den var generellt lite snabbare än jämförelsekajakerna: en svensk multisportkajak och en amerikansk surfski, trots att den var betydligt stabilare än båda och gick torrare och mjukare i sjögång.

Min grundidé är att skrovets snabbhet i sig bara är en liten del av det totala konceptet. Minst lika viktigt är att paddlaren sitter bekvämt och känner sig så trygg att han eller hon kan använda hela sin styrka och teknik för framdrivning.

Traditionellt har de flesta tillverkare fokuserat på skrovfart – minimal våt yta och hög volymfördelningskoefficient. Det innebär normalt ett rundat skrov med utfallande sidor, där sitsen hamnar ganska högt för att få plats. Detta för i sin tur med sig att däck och reling måste höjas motsvarande, och innebär normalt att däcket måste dras in framför sittbrunnen för att medge en effektiv paddelmotorik. Konsekvensen blir instabilitet, som innebär att många inte kommer att kunna använda kajaken till sin fulla potential – mycket kraft och koncentration går åt till att hålla balansen i vågor.

Min grundidé – testad på åtskilliga kajakmodeller genom åren, är att bredda botten så att sitsen kan sänkas och i gengäld ha lite mer vertikala sidor. Det innebär att tyngdpunkten hamnar ganska många centimeter lägre, vilket är den enskilt viktigaste faktorn för stabilitet. Samtidigt kan då reling och däck sänkas, vilket ger mindre vindfång och tillsammans med det smalare däcket, bekvämare paddelisättning. Stabiliteten ökar så mycket att en liten del av den kan offras på att göra skrovet smalare. Den blivande kajaken kommer att vara 43 cm bred men jämförbar i stabilitet med ett 5-6 cm bredare skrov av traditionell typ. Detta ger ett mycket bra längd/bredd-förhållande (1:14,5) vilket i sin tur minskar vågbildningsmotståndet och därmed höjer toppfarten.

Skrovform för fart, stabilitet och komfort

Bilden visar några av funderingarna: jämförelsen är egentligen dimensionslös – en fiktiv multisportkajak eller surfski med tämligen standardbetonat nollspant får fungera som referensobjekt – och måtten skall bara ses som en illustration av tankegången och potentiella fördelar.

Nämner man lägre sittställning brukar tävlingspaddlare resa ragg. Men eftersom allt runtomkring - däck, reling - följer med ner, blir det ingen annan skillnad än att böjningen i höften blir 88 grader istället för 86. Skillnaden är rätt marginell och främst en vanesak, med kort tillvänjningstid.

Förmodligen kommer de här konstruktionsidéerna knappast att innebära några större fördelar för den allra översta eliten – i alla fall inte för korta tävlingar. De klarar ett rankare skrov utan problem även i sjögång. Men alla andra kommer förhoppningsvis att kunna utnyttja sin fysiska och mentala kapacitet bättre i en sådan här kajak.

En tanke är att kajaken också skall kunna användas för mycket snabba turer med lätt packning. Med lite vana kan man sitta tämligen avspänt även i sjögång och få stor aktionsradie och hög marschfart med relativt liten arbetsinsats.

Det finns också en hel del nytänkande kring sittbrunnsarrangemanget – som integralsittbrunn med minimal volym (surfskityp), integrerad sarg/fläns för kapell, självläns, "mjuka" roderpedaler mm – men min huvudsakliga uppgift har varit skrovets hydrodynamiska utformning, så det övriga överlåter jag åt Fredrik och Peter att presentera.

Kommentarer

Skoj med lite nytt på den svenska marknaden, men konceptet liknar väldigt mycket Van Dusens Mohican http://www.vandusenracingboats.com/mohican.html

Spännande! Men surfski passar rätt bra i Sverige, precis som grönlandskajak gör det...

Jag köper nog en som komplement till min V10...

Spännande! Vet du något om när det är meningen att den ska dyka upp? Ska man behöva oroa sig på DKM+ i år alltså..?

/ Ulf

Augusti tror jag det stod på Nordickayaks.se

2009-01-31 10:54 skrev Erik Wildenstam

"Spännande! Men surfski passar rätt bra i Sverige, precis som grönlandskajak gör det..."

Nja, jag läste på nätet att våra behov varierar beroende var i världen vi bor. Om surfskin ska bli av typen "sit on top", undrar jag om vi verkligen har de behov Amerikanarna i Californien har?

http://www.vitudden.com/hur_vill_du.htm

Underbar text hos VKV: "för att inte överhetta genitalierna...". Paddlat surfski i tre år i Sverige året om, funkar utmärkt här och är rätt säkert, men framförallt kul.

Erik A: Ja det verkar som om van Dusen-folket är inne på liknande tankegångar.

Erik W och Ulf: Jag har dålig koll på det senaste om överenskommelserna mellan Nordic och tillverkaren (lutar för övrigt åt ett svenskt företag med ny spännande teknik) - men förhoppningen är att du skall behöva oroa dig på Dalsland.

Göran och Erik W: Vilken tur att vi bor där risken för så hemska biverkningar är relativt liten...

Lite vinterpaddlingsbilder på surfski.info

harj inte helt greppat surfski men det är iaf på tiden att sittsen sänks i potentiellt snabba kajaker...

sitt höjden i tävlingskajaker är för mig ologisk å de grövsta...

Hur är förhållandet mellan erfarenhet/intuition och teoretiska beräkningar när du designar skrov?

För ett tag sedan fick jag för mig att börja programmera igen och valde då att skriva ett litet program för att göra beräkningar på hur skrovets form påverkar stabiliteten hos båtar. Det gick ganska bra, men än så länge är det bara en 2D-beräkning och inget användargränssnitt.

Tanken är att göra ett litet java-script eller dylikt där användaren kan få lite känsla för vilka effekter en viss form får. Det är ganska illsutrativt, många som inte paddlar tror ju att en kajak är instabil bara för att den ser instabil ut på land (dvs starkt v-format skrov).

Vad använder du för program?

/Johan

Johan, svårt att skatta, men jag lutar mig rätt tungt mot erfarenhet/intuition. Designprogrammens ström av hydrostatiska och -dynamiska data uppdaterade i realtid ser jag mest som ett sätt att snabba upp processen genom att slippa manuella beräkningar och för att se tendenser vid små förändringar.

Programmen ger fakta - men fakta måste tolkas. Och med Heisenberg byter de skepnad under tolkningen (okej, lite tillspetsat).

Jag använder enklast tänkbara programvara: Bearboat, för att serva mig med nödvändigt dataunderlag och snabbt ge en grundform med de ungefärliga egenskaper jag är ute efter. Sedan flyttar jag över i Illustration och ritar skrovet.

Finns lite mer längst ner på denna sida

Hejsan,

Har du/ni kommit längre i tankarna/diskussionerna. Vissa hemligheter förstår jag om ni vill hålla på men är det några erfarenheter som kan offentliggöras redan nu?

Nej, prototypen är klar och nu pågår diskussioner med flera tänkbara tillverkare i Sverige och utomlands - en process som jag inte tar del i. Det mesta är klart för produktion. Några detaljer kring sittbrunnsarrangemanget får diskuteras med tillverkaren, eftersom de blir beroende av tillverkningsprocessen.

Skriv en kommentar