Visa varukorgen
Design & Illustration

Temadag grönlandskajak

Aktivitet på bryggan
Testaktivitet vid bryggan *

Som jag tidigare meddelat bjöd Escape in till "Temadag Grönlandskajak" i lördags – en dag med strålande högsommarväder.

En hel del fanns att titta på, prova och prata om: Petrus och Cajsa från Tranås var där med de nya Black Pearl-modellerna i plywood – alla fyra storlekarna. De testades flitigt under dagen och finishen och de smarta konstruktionslösningarna blev vederbörligen beundrade.

En Sea Pearl – touringversionen ur den nya serien Black Pearl-versioner från Seabird/Kina fanns också på plats. Den har visat sig ligga mycket nära kravspecifikationen: mycket lättmanövrerad och lättrollad, accelerationssnabb och med bra marschfart, men med lite mer ben- och lastutrymme än de "riktiga" Black Pearl-kajakerna. De första kundkommentarerna har också främst handlat om hur lättmanövrerad och kvick den är, om att man sitter bra, men också om att den har känts trygg och följsam i sjögång och besvärliga förhållanden. (Tyvärr kunde vi inte visa de nya Black Pearl och Qanik från Seabird den här gången. Seabird har av främst två skäl beslutat att vänta till nästa säsong med lanseringen: för det första har det tagit längre tid än väntat att starta upp en helt ny produktionsanläggning i Kina och för det andra har Seabird tillsammans med en kinesisk plastspecialist utvecklat en förbättrad produktionsmetod, som innebär lättare och styvare kajaker, med bättre och tåligare finish, men som ändå inte blir dyrare än vanlig standardproduktion. Bakom både fabriksbygget och produktionsmetoden ligger omtanke om miljön – både miljöpåverkan i stort och arbetsmiljön. Mer information kommer från Seabird. Jag är såklart besviken att inte kunna introducera "mina" kajaker redan i år, men jag är samtidigt mycket imponerad av Seabirds engagemang och ambition och tror att det i längden är helt rätt beslut.)

Saras nya serie grönlandspaddlar – Black Light Paddles – i kolfiber var en spännande upplevelse. De är otroligt lätta (ungefär ett halvt kilo) men styva och urstarka. De är välbyggda och vackra och sannolikt de mest avancerade grönlandspaddlar som finns just nu. Den låga vikten är intressant. Jag har tidigare känt viss tvekan mot alltför lätta paddlar – liksom med de flesta verktyg och redskap (tänk dig en lätt hammare ;-) vill jag gärna ha lite levande massa att arbeta med i min paddel – men efter att ha kört Saras paddel en stund är jag rätt säker på att jag skulle vänja mig vid den snabbt (och förmodligen bli beroende). Den känns stabil, med ett mycket bra grepp i vattnet och är lätt att få ljudlös även under hård belastning. Men roligast var att rolla. Den låga vikten gav en suverän skjuts uppåt i slutfasen, och ett balance brace gav mig nästan känslan av att fuska (elaka tungor i Malmö Kanotklubb har understundom antytt att rollning i Black Pearl går till så att man bromsar rotationen lite lagom under vattnet så att det inte syns hur lätt det är – jag vågar inte tänka på gliringarna om jag dessutom har en superlätt paddel ;-)
Paddeln kostar som en exklusiv vingpaddel – och varför inte? Black Light är inte 50:- trä och ett par timmar med kniv och sandpapper, utan ett kvalificerat precisionsredskap för effektiv paddling.

För övrigt dök det upp många bekantskaper från träffar, symposier, föreläsningar och paddlingskurser. Trevliga pratstunder i solgasset, lika trevliga provturer med olika kajaker och paddlar och en stunds kul "rolltävling" där bland andra Sara, Cajsa, Andi, Erik och jag utmanade varandra med vanliga och ovanliga rollar i vattnet utanför Önnereds brygga.

Tack Sara och Johan för ett trevligt arrangemang.

Sara och Elda övervakar inställning av fotstödet i SeaPearl
Sara och Elda övervakar inställning av fotstödet i SeaPearl

Provtur med SeaPearl
Provtur med SeaPearl och Black Light

Cajsa fixar däckslinor på en sprillans ny BP:XS
Cajsa fixar däckslinor på en sprillans ny BP:XS medan Petrus i bakgrunden berättar om byggkurserna

BP:S (Black Pearl small) i grönt
BP:S (Black Pearl small) i grönt

* På första bilden fotograferar Rune från kajaken – här är en av bilderna han tog:
Bryggaktiviteten från Runes kajak
...och här finns lite fler av Runes bilder.

Kommentarer

Tänker på Saras paddel som är några hundra gr. lättare än en trä dito. Men eftersom den är luftfylld (väl?) måste den generera väldigt mycket mer lyftkraft än träpaddeln i vattnet (höll på att skriva under vattnet :( ). Perfekt huvudkudde vid balance brace. Kanske läge att köpa sig lite framgång... :-)

Ja, det är en påtaglig skillnad i lyftkraft (paddel med inbyggd flottör ;-) och det är både kul och understundom nyttigt – och att den sedan är ett osedvanligt effektivt redskap för paddling och manövrering gör ju knappast saken sämre...

Såvitt jag förstår så är det vikten kontra volymen som genererar lyftkraften i vattnet. Hur upplevde du det Björn, är den lika smäcker som en väl hyvlad gransticka?

Sara vet precis hur en grönlandspaddel skall se ut – oavsett om det är en granbit eller kolfiber/epoxy. Man kan naturligtvis ha olika åsikter om detaljer: skuldra eller inte, kanternas tjocklek/rundning, tjocklek och form på skaftet etc – men för mig kändes paddeln helt rätt direkt från start (bortsett från en viss tillvänjning med den låga vikten, som jag nämnde ovan).

Men grönlandspaddlar är personliga i högre grad än andra typer av paddlar. De är lågspecificerade universalredskap, medan vingpaddlar och de flesta plattpaddlar är utformade för en noga specificerad paddelteknik och därför lättare att standardisera. Det innebär i förlängningen att det egentligen är enklare att lära sig hantera en vingpaddel eller plattpaddel – det är bara att lära sig den teknik som paddeln är utformad för, vilket naturligtvis kan ta mer eller mindre lång tid – medan grönlandspaddlar levereras med föga mer än en inneboende potential: det är upp till paddlaren att hitta sin egen teknik som överensstämmer med den egna styrkan/konditionen/motivationen, med kajaken och de förhållanden man paddlar i.

Det innebär också att det är svårt att snabbt utvärdera en grönlandspaddel. En bedömning blir till stor del en jämförelse med den paddel man är van vid. Att jag känner mig så hemma med Saras paddel kanske främst visar att vi har liknande funderingar kring utformningen. Jag har haft fler invändningar mot alla andra kommersiella grönlandspaddlar jag provat: för långa skaft, för smala skaft, för breda blad, för vassa kanter, olämpligt utformade spetsar som inte går att paddla tyst med etc.

Prova paddeln när tillfälle ges...

Tack Björn och övriga inblandade för en mycket trevlig, intressant och inte minst kul dag! Jag prövade både Njord och en rätt dimensionerad Black Pearl för första gången, och kan inte annat än lyfta ödmjukt och tacksamt på hatten - utan att begripa särskilt mycket om hydrodynamiska beräkningar. Fantastiska kajaker! Detsamma gäller black light-paddeln :-) Dock blev jag förvånad över hur stor skillnad det är mellan BP och Sea Pearl - jag hade svårt att känna att det var "samma" kajakkoncept. Kanhända har större/längre personer lättare att märka likheterna. Sea Pearlen var en trevlig turkajak, men den vanliga BP:n som en nytankad sportbil...

Tack Mikael. SeaPearl är inte en Black Pearl. Det var aldrig tanken och därför heter den heller inte Black Pearl. Den är tänkt att vara en lättmanövrerad och lättrollad havskajak för dem som gillar BP:s utseende och filosofi men inte kommer överens med det låga däcket och/eller den minimala lastkapaciteten.

BP är en kompromisslös östgrönländsk kajak för finsmakare. De två storleker BP som kommer från Seabird nästa säsong kommer att vara riktiga BP – även om de naturligtvis inte blir riktigt lika välsittande som en av de fyra storlekarna från Petrus kajak (om man inte har turen att passa perfekt i standardstorlekarna), som i sin tur inte är lika välpassande som en individuellt dimensionerad stripkajak man bygger själv.

Njord är en "bipolär" kajak: på samma gång kursstabil, lastdryg och snabb långfärdskajak för alla väder – och lättmanövrerad och lättrollad lekkajak i vågor och bränning. Detta fokus på extremerna på bekostnad av middle-of-the-road-egenskaper passar mig perfekt – för mig är paddling antingen lek eller långfärd, något annat finns inte.

Både BP, byggd av Petruskajak, och Black Light Paddles kommer finnas hos Malmö kanotklubb nu på fredag och lördag, den 4:e och 5:e juni. Alla är välkomna att se uppvisning och testa de båda leksakerna. Jag och Dubside kommer finnas där och ge kurser till alla rollsugna under lördagen. Även om man inte har lust att gå kurs, är man så klart välkommen att titta och testa prylar.

Skriv en kommentar