Test av Tiderace Xcite och Xplore
den 30 december 2007, 20 kommentarer
Var och tittade lite närmare på Tiderace-kajakerna idag. Leif och Peter på KajakEvent i Malmö premiärvisade Xcite och Xplore (andra tillfället: första gången var den 15 december, men då hade jag annat för mig). Tiderace är de kajaker Aled Williams konstruerat efter uppbrottet från kompanjonskapet med Mike Webb i Rockpool (Mike fortsätter med Rockpools nuvarande kajakprogram – Alaw, Alaw Bach och Menai 18 medan Aled fortsätter jakten på den perfekta kajaken på egen hand).
Eftersom Aled konstruerat även Rockpools kajaker är skillnaden inte så stor till de nya – och utan att kunna prova dem parallellt är intrycken inte helt entydiga. Tiderace-kajakerna är generellt lite smalare och längre än Rockpool, med lite lägre fördäck och en aning rundare slag. Tillsammans ger det en (för mig) mer tilltalande sittställning och lite bättre fartresurser.
Naturligtvis passade jag på att provpaddla en liten stund i kanalen utanför butiken. Den kortare, Xcite 525x53 cm, är en långfärdskajak med betoning på manöverbarhet. Köllinjen är rejält krökt för att balansera den ganska stora ytan i för och akterstäv. Totalt är manöverbarheten mycket bra och med kraftfull lutning svänger den på en dryg kajaklängd. För min egen del hade jag nog gärna sett lite mindre yta i ändskeppen och ändå bättre manöverbarhet, men jag tror att Xcite representerar en sund kompromiss för att tilltala den tänkta marknaden. Xcite är mycket lättrollad och det var inga problem att sätta bakåt- och framåtlutade rollar liksom handrollar. Ryggbandet och aktersargen är väl utformade och mycket bekväma att luta mot. Toppfarten känns av naturliga skäl begränsad – de tunna stävarna innebär mjuk gång i grov sjö men också att den användbara vattenlinjen blir ganska kort - drar man på för fullt lyfter stäven. Men det är en begränsning som bara fartfokuserade paddlare kommer att märka av. Xcite är smalare än många kajaker i sin klass, har därmed lite mindre våt yta, vilket ger bra marschfart med liten ansträngning.
Xplore är lite längre, 549x53, och som sig bör svarade den bättre på snabbpaddling. Manöverbarheten är lite sämre men fortfarande mycket bra för en tämligen lång kajak. Jämfört med Rockpool Menai har den sluppit de båda obegripliga urfräsningarna under aktra delen av skrovet, vilket torde minska friktionen och turbulensen. Rollbarheten känns nästan lika bra som i Xcite, men jag hade slarvat med injusteringen av fotstödet – det satt för nära – vilket gjorde att jag inte kunde luta bakåt lika bekvämt (missade därför en handroll). Däcket är ett par centimeter högre på Xplore, vilket jag upplever som en nackdel, men som många paddlare kommer att trivas utmärkt med.
Båda kajakerna känns lagom stabila - tillräckligt för att även ovana paddlare skall känna sig trygga, men inte mer än att de lätt kan lutas 25° utan stöd i paddeln.
Under nästa år kommer kajakerna i S-versioner (S för small): smalare, lägre däck och lite kortare. Xplore kommer också i en X-version för riktigt storvuxna paddlare (eller kanske för sådana som har svårt att vara restriktiva med packningen).
En intressant iakttagelse är att nollspantets form på de här nya generationernas havskajaker påminner väldigt mycket om mina första kajaker: Kavat, Smart och Nomad – relativt flatbottnade med flack bottenvinkel, rundade slag och vertikala fribord. Detta fick mycket kritik för femton år sedan under skärgårdskajakens glansdagar då V-botten med utfallande sidor var det enda som "godkändes" för bruk till havs, och flack bottenvinkel och vertikala sidor kallades pråmar för nybörjare nära stranden i stiltje. Skönt att utvecklingen går framåt och att perspektivet vidgas. Fördelen med den relativt flata botten är att kajaken blir lättmanövrerad, och med de vertikala friborden att skillnaden i stabiliteten mellan olastad och lastad kajak blir liten. Därmed kanske vi småningom kan slippa forumdiskussioner om barlast i kajaker som är för ranka olastade för att vara användbara.
Personligen tycker jag det är kul att det som numera kallas "high performance touring kayaks" och liknande är rätt nära mitt gamla designideal – skrovformen är ungefär densamma, bredden har minskat till 50-55 cm från äldre kajakers 60 cm. Jag var lite i otakt med trenderna för 15 år sedan, men ligger ganska rätt nu. Fortfarande ritar jag lite lägre däck och (för egen del i alla fall) och mindre sittbrunnar, men det kanske kommer det också...
Till vänster Tiderace Xplore, i mitten min Nomad och till höger en representant för de svenska skärgårdskajaker av typ Åland, VKV m fl som dominerade den svenska kajakmarknaden under flera decennier (min Alert).
Så en kommentar från en yrkesskadad webbdesigner (den som inte tycker webbdesign är spännande hoppar förslagsvis över hela det här stycket): Tiderace har en funktionellt bra sajt med viktig och intressant information lättillgänglig och tydlig. Kul är att det finns bilder från designfasen (spant- och linjeritningar) och från prototypbyggena (träribbor på spant). Det är en öppenhet jag tror benhårt på för framtiden. Kunskap skall vara fri. Alltför många företag ägnar sig åt att med alla medel (juridiska knep) bevaka sina gamla skapelser i stället för att utvecklas med sina kunder och samhället (skiv- och filmbranschen som ett alltmer patetiskt exempel). Under huven på Tideraces sajt råder däremot gammal tabellayout, hårdkodade style-taggar mm (för dig som inte är hemma i webbdesignslang, innebär det att koden har fastnat i 1990-talets kodpraxis: onödigt mycket kod, onödigt långsam, onödigt krånglig att uppdatera, onödigt kräsen med webbläsare – men i praktiken ingenting som behöver besvära de flesta användare, just nu i alla fall). Sämre är det ställt med Rockpools sajt: förutom gammal tabellayout ligger all formattering hårdkodad (har webbmakaren inte hört talas om formatmallar?) och solkas dessutom av Flashanimationer här och var som man (med stigande irritation) får klicka sig förbi eller vänta ut för att komma till informationen. Men även Rockpool visar konstruktionen av träpluggen i sitt fotogalleri. Kul att se.
Men min slutsats: två riktigt trevliga kajaker, välbyggda med genomtänkta konstruktionslösningar och tilltalande egenskaper – bland de allra bästa. Jag hade riktigt roligt idag. Prova dem!
Uppdatering 31 december 2007
Leif stod såklart på bryggan med kameran. Här är några bilder från provturen. Klicka på dem för att förstora.