Visa varukorgen
Design & Illustration

Thule2 - Ralph Merriman

Ralph´s new Thule2

Jag fick ett mail och några bilder från USA:

"Hi Bjorn:

I launched my Thule 2 double yesterday and it is a complete success. I am attaching a few pictures.

A few particulars: Western red cedar, 3/16 inch thick strips. Glass is tight weave S-glass. The rudder I made from carbon fiber following plans from One Ocean Kayaks. Cockpit rims are also carbon fiber. After problems with getting good hatch closure on my last boat I decided to go with Valley Canoe hatch covers. Seats I carved from minicell foam in imitation of the excellent seats that Joe Greenley (Redfish Kayak) sells.

Carbon rudder

This is my first boat with a rudder. As I did not want to lose my solid foot braces I used the 'Smart Track' foot controls. These along with the VCP hatches added a bit of weight, but the result is still not too bad. I estimate a bit over 60 pounds, maybe 65. Length is 21 feet 3 inches.

The boat paddles well and is all I had hoped for. I wanted a boat that is not a barge, where the paddlers can get a decent stroke. Stability is comfortable. We had no problems on our first paddle. Doubles have a different feel than I am used to, but that aside we quickly became comfortable with the boat. It was breezy (whitecaps) and we got to test the boat at all points relative to the waves.

Plus, I love the way it looks. I am sure that it will attract a lot of attention. Thanks for the great design!"

Ralph Merriman
Lynnwood, Washington

Kommentarer

Ville bara tipsa om en artikel om nya arkeologiska rön rörande Grönlands historia och en tidigare aleutbesläktad befolkning där. DN-vetenskap.

Det där såg jag på dansk TV i förrgår, en upphetsad dansk arkeolog visade upp en plastpåse med hår som varit fruset i 3 000 år. Alltså, så här är det enligt dna-kollet: de FÖRSTA inbyggarna på Grönland var ättlingar eller har samma dna som inbyggarna på Aleutiska öarna; den där strimman av öar som ligger i bågform söder om Alaska.

Amerikanerna förflyttade ett antal aleutier (öarna, liksom Alaska var ryskt från början) när de utförde kärnvapenprov där.

De nuvarande innuiterna på Grönland har, vad jag förstår, ingen anknytning till de aleutiska folken. Har jag fel här, så skriv en rad.

Jag är lite förvånad över upphetsningen i media. Som jag fattat det är detta bara ett ytterligare stöd för den historieskrivning som sedan länge är allmänt vedertagen bland arkeologer och etnologer – sålunda har jag återgivit detta scenario på sajten i flera år: http://www.thomassondesign.com/lasa-om/kajakhistoria

Jag gluttade litet grand på det du skrivit - mycket! - men i det fallet som nämnts ovan handlar det om dna och inte om kajaktyper eller verktyg eller ngt liknande. Men allt ljus på dig, Björn!

Själv är jag förvånad över arkeologers oerhört rigida inställning, i varje fall i Sverige. Ett dna-prov på ben från människor från en jägarkultur på söda Öland slog fast att detta folk kom österifrån och inte alls hade ngt med den samtida bofasta kulturen med djur att göra. Reportern ställde frågan till en arkeolog av facket som utbrast: "Men så kan det inte vara! Absolut inte!"

Eller de roande slutraderna från forskare i Kalmar som - fast det var en nyhet redan på 1990-talet förstås - menar att kristendomen kan dateras bakåt 500 år till. Alltså inte 1000-talet och Ansgar utan 500-talet med tanke på de intensiva kontakterna utåt. Slutraden alltså av forskaren: "en nyhet som säkert kommer att skapa vånda särskilt bland arekologer!"

Säkert var de första kyrkorna stavkyrkor och som bekant håller inte trä lika länge som sten.

Jag sitter och funderar om Mars-landargänget kände vånda...

"men i det fallet som nämnts ovan handlar det om dna och inte om kajaktyper eller verktyg eller ngt liknande".

Ja skriverierna just nu kanske handlar om dna - men vad det egentligen handlar om är att dna-analysen styrker de teorier som arkeologer och etnologer varit överens om ganska länge på basis av utgrävningsresultat - och som jag ger en kort resumé av på den referande sidan.

Ja Björn, då borde ju verkligen arkeologer jubla - två flugor på smällen! D v s om arkeologer kan jubla...

Jag har träffat sådana som kan...

Kors i taket!

En tur i Helge å i helgen, de stora vattnen verkade för jobbiga. Vacker grönska, efter en lerig landstigning en vacker äng, en konsertsal där näktergalar sjöng hela natten, svanar tutade och en gök hoade. En fin sen lördag och tidig söndagmorgon. Mkt trevligt prat om allt möjligt, mat och dryck.

Strax innan avfärden ett möte med Mats A som tillsammans med gamle färdkamraten Lars G byggt en tvåsitsig baidarka att användas i tävlingssammanhang. Ett under av skönhet och konsekvens. Dessutom på hans biltak, Mats A:s träbaidarka efter ett amerikanskt recept där enbart akterdelen fångade min uppmärksamhet. Faktiskt kan jag fortfarande inte fatta att man av limmade träribbor kan åstadkomma en sak som jag tidigare bara trott att duk kan uppvisa. Jag trodde först att Mats A var en ekvilibristisk snickare när det vid vidare samtal visade sig att hans profession var någonting helt annat och mer skrivbordsmässigt.

Jag hoppas verkligen att Mats lägger ut bilder på de här farkosterna, det vore Björns sajt värd.

Dessutom pratade Mats om en annan variant av roll där paddeln pekar rakt ner. Jag gick in på den bilagda sajten men lyckades inte få igång spelet. Men vad jag förstår är den det enklaste av enkelt. Kanske du Björn sett denna amerikanska variant?

Scullingrollar finns av tre slag: horisontell sculling med paddeln på däck eller med paddeln under botten och vertikal sculling. Den första och den sista är tämligen enkla, den med paddeln under botten har jag hittills gått bet på (och knäckt en paddel under försöken).

Vid vertikal sculling placerar man paddeln rakt ner i vattnet och kapsejsar över paddeln, paddlar sig sedan upp med en scullingrörelse med paddeln på samma sida man kapsejade mot, och med kroppen framåtlutad över fördäcket. Anledningen till att jag inte visar den på videosnutten är att den kräver ett vattendjup på två och en halv meter - lite mer än den dryga metern Malmö kanal bjöd på där inne vid kanten där jag rollade.

Vid horisontell sculling med paddeln på däck kapsejsar man och går varvet runt med en scullingrörelse och paddeln stödd mot däcket - bladen vrids till stående när man kapsejsar så att de inte bromsar mot ytan. Även här går man upp framåtlutad. Rollen kan göras med paddeln extended eller med vanlig fattning. Även denna kräver mer än meterdjupt vatten (med vanlig fattning - annars mer)

Båda varianterna är en logisk fortsättning på sculling on the chest och stormroll - samma kroppsmotorik vid uppgången.

Skriv en kommentar