Uppfunnen: ny kajakpaddel
den 20 juni 2011 (paddel), 12 kommentarer
Det finns en ny sorts paddel i USA, kallad Gullwing (måsvinge). Uppfinnaren har konstaterat att de paddlar som finns tillgängliga är rätt otillräckliga för sitt syfte. "Why dig when you can glide" – med Gullwing glider man fram där vi andra stackare med vingpaddlar, plattpaddlar och grönlandspaddlar får nöja oss med att gräva lite ineffektivt i vattnet.
Nu har jag inte provat Gullwing och har därför inte en aning om den lever upp till uppfinnarens entusiasm, eller bara är ännu en pretentiös lösning på ett problem som inte finns.
Det här är lite dubbelt. Å en sidan uppfinns en massa märkligheter när det går upp för kreativa men lata personer att det krävs en del träning innan man paddlar som Oscar Chalupsky och rollar som Dubside – därav ett stort behov av genvägs-prylar. Å andra sidan är lättja en av de viktigaste drivkrafterna bakom många viktiga framsteg.
När det gäller Gullwing finns också ett medicinskt behov bakom utvecklingen – ett axelproblem som gjort det svårt att använda vanliga paddlar. Men vi är ganska många som paddlar på rätt skapligt trots småskavanker i axlar och rygg – för att vi tagit oss tid att lära oss använda redskapen riktigt.
Men när uppfinnaren inte har tillräcklig insikt, åker inte sällan barnet ut med badvattnet. Ett mindre problem får sin lösning, men uppfinningen fungerar inte längre i sitt sammanhang.
Titta in på Google Patents, sök på kayak eller paddling för en stunds surrealistisk förströelse. Patentkatalogen är full av fantastiska idéer, kläckta av folk som aldrig kommit på hur man använder en paddel, och därför på största allvar tar sitt ansvar för att hjälpa oss andra stackare i vår andliga och lekamliga nöd i våra primitiva, besvärliga, obekväma och osäkra farkoster och undermåliga redskap.
Jag tycker till exempel att crankshaftpaddel från Werner löser ett tämligen litet problem – underlättar för folk som inte lärt sig slappna av i händerna utan håller krampaktigt i skaftet – men också ökar vikt och kostnad.
Men hur håller uppfinnaren av den här paddeln (patent nr: 4673361)?
Och kan man gissa att uppfinnaren av den här paddeln har lite problem att få kajaken att gå rakt fram (patent nr: 5364296)
Den här uppfinnaren har enligt patentansökan tyckt sig behöva en tredje hand för att kunna styra en bångstyrig paddel (patent nr: 7581996):
Här är en en "biomekaniskt korrekt paddelapparat" för den som inte lyckats hålla händerna i styr alls (patent: 7264521):
En klurigt integrerad helhetslösning av en uppfinnare som råkade ha glömt flottörerna hemma när olyckan var framme (patent nr: 11470217):
Men vilka problem den dubbelskaftade kajakpaddeln med roterande handtag löser (och för vem?) undandrar sig mitt bedömande (patent: 5851132):
...å eftersom det finns paddlar med inbyggd backspegel, paddlar med lanternor inbyggda ute i bladspetsarna, batteridrivet värmeskaft för vinterbruk och en hel del andra fullständigt otroliga paddelförbättrande kompletteringar blir säkert patent 6632111 en ren välsignelse – tänk att slippa hålla den tunga paddeln själv:
Vem har inte alltid drömt om en en-arms-paddel (patent: 7311573)?
Hade paddlaren på bilden varit enarmad, hade jag förstått idén...
Så här i efterhand förstår jag inte hur hur jag klarat alla dessa år utan en bricka, med hållare för läskburk, hamburgerlåda och kamera/telefon fastbultad framför sittbrunnen (patent: 6755145). Ivägen vid paddling? Ja kanske, men det handlar ju om att prioritera! Notera paddelhållaren som efter ett antal paddelturer med läsk och hamburgare förmodligen får närkontakt med solar plexus:
...så här långt in i patenteriet börjar nästan patent nr 5481997 kännas som en befrielse – kajak med jetdrift! Finis malorum:
Nu är det kanske lite elakt mot Gullwing att i samma notis titta på befängda uppfinningar – skulle det visa sig att vi alla paddlar Gullwing om några år lär jag få äta upp detta ;-)
Att jag reagerar negativt kanske mest handlar om att grundlösa påståenden i marknadsföringen avskräcker (som att man med Gullwing glider fram, medan man med andra paddlar bara gräver i vattnet). Påståenden som så uppenbart kolliderar med sunt förnuft och erfarenhet innebär en välförtjänt tokstämpel och att prylarna ifråga förpassas till kuriosakabinettet – som till exempel Tim Ingram (som jag skrivit om tidigare), vars aggressiva reklamskrävlande inte nog kan uppskattas av konkurrenterna, och Yoav Rosen, som kryddar sina säljtexter med lite väl många "bäst i världen" och "världens enda..." för att tas på allvar.