Upprop: Telia – ta FRA-lagen till domstol
den 29 november 2009 (samhälle), 9 kommentarer
2 dagar kvar
Idag är det 2 dagar kvar tills FRA får koppla in kablarna, och brevhemligheten avskaffas i Sverige.
Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera, förbättra och publicera på din blogg.
Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation. Det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår internet- och mobiltrafik.
Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, bland andra Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av svenska folket är emot FRAs avlyssning.
Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.
Telia, som den största internetoperatören har en chans att vinna goodwill genom att stå upp för demokratin.
Kommentar
Det föregående är ett upprop som publiceras på många bloggar i dagarna. Jag är allvarligt bekymrad över att svenska politiker kan anse sig ha mandat att besluta om hemlig avlyssning av sina väljare, även om det sker under press från globala finansimperier som inte vill ha sina skumraskaffärer analyserade i medier de inte själva kontrollerar och med support i lönndom av de större aktörerna inom press och etermedia som gärna ser en fortsättning på ett behagligt informationsmonopol.
Det känns riktigt otrevligt att veta att mina skattepengar används till att avlöna ett hemligt gäng avlyssnare i något undangömt bergrum, som sitter och klipper ihop rapporter som de sedan säljer till nyfikna myndigheter, samhällsinstitutioner och företag som jag sedan som samhällsmedborgare är beroende av i det dagliga livet. IB-affären m fl visar hur ofantligt klantigt sådan information har använts i Sverige - och ljuger gör man fortfarande.