Design & Illustration

Ribba skrovet 1

Innerstävarna fästs mot byggjiggen, eventuellt även mot närmsta spantmall. Börja sedan med en kölribba som häftas mot spantmallarna och fälls in och limmas i ett urtag i innerstävarna. Därefter häftas relingsribborna på plats och limmas mot innerstävarna.

Dessa tre ribbor stabiliserar mallar och stävar inför den fortsatta ribbningen. På kajaker med skarpa slag (tydligt vinkel mellan botten och sidor) kan det vara lämpligt att också lägga ett par slagribbor från början.

Kolla noga att relings- köl- och eventuella slagribbor ligger snyggt och jämnt - inga knyckar eller ojämnheter - innan skrovet ribbas klart…

| Tillbaka |

Kommentarer

Hej Björn

Jag undrar om ska man låta stävprofilen sitta kvar i skrovet efter att man tagit bort spantmallarna? Eller tar man bort allt inuti den efter att man är klar?

Med vänlig hälsning, Björn

Hej Björn

Ursäkta sent svar, en liten kortsemester kom emellan. Du kan antingen låta stävprofilen bli en del av skrovet (naturligtvis beroende på hur du utformat den), eller ta bort den (helt eller delvis) när insidan är klar att lamineras.

Tar du bort stävprofilen kan det vara en bra idé att lägga ett par extra remsor glasfiber ute i stävarna, som förstärkning.

Tack för svar! Idag börjar det riktigt roliga, ribbningen.

/Björn

Hej Björn. Har du någon speciell teknik för skarvningen av relingsribban på bilden? Ligger skarvarna omlott på bilden?

På bilden är relingsribban bara tillfälligt ditsatt för att kolla att allt ser bra ut innan jag börjar med själva ribbningen.

Relingsribban är sedan skarvad med en ca 7-8 cm bit ribba som stöd bakom skarven (skarvbiten kan tas bort när skrovet är klart).

Övriga ribbor skarvas på plats: ribborna läggs omlott, och sågas med en tunn ryggsåg i lätt vinkel (4-5 grader beroende på sågbladets tjocklek) så att de passar ihop så gott som osynligt när sågbladet tas bort – lim i skarven och ett par häftklammer i angränsande ribbor.

Skriv en kommentar