News archive
News from October 2006
Sunday, October 22, 2006, 2 comments
Onsdagen den 1:a november kl 18.30 är det dags för ett konstituerande möte i Qajaq Sverige, för att välja styrelse och fastställa stadgar. Adress är Marmorgatan bakom Södersjukhuset i Stockholm (förbi vändplanen och upp mot kapellet) – ingången markerad med en väl synlig qajaq (för ytterligare information kontakta qajaq.se )
Alla blivande medlemmar är välkomna.
Read full post
Sunday, October 22, 2006, 0 comments
"Hej! Vi har nu våra Isfjordar färdiga och sjösatta. Skroven är byggda i gran och däcket är huvudsakligen gjort i al, utom de mörka partierna som är gjorda i mahognybetsad gran som har fällts in enligt den metod som visas på nedanstående länk.
http://www.oneoceankayaks.com/Wshophtm/Shop7a.htm
Skroven är sedan målade i en mörkbrun nyans som stämmer hysat med däcksfärgen. Kajakerna har packluckor och skott men ingen skädda varken fast eller ställbar. Sittbrunnssargen är laminerad i epoxiväv och kolfiberväv enligt Ulf Johanssons metod . Vi har bara paddlat kajakerna ett par gånger men är nöjda med dem så här långt.
Jag skickar med lite bilder från de första turena.
Mvh
Ulf Holgersson och Janne Runbom
Nässjö"
Read full post
Sunday, October 15, 2006, 7 comments
Global warming eller inte –– ganska fantastiskt att sitta och solbada bland stenblocken söder om brofästet efter ett skönt bad i mitten av oktober, en vecka efter den traditionella brittsommaren . Sol från en molnfri himmel, svag medvind söderut till Bunkeflo och kav lugnt och gassigt varmt nedanför Lernacken. Vad mer kan man begära?
På hemvägen ökande vinden till 6-7 m/s nordlig och bjöd på lite motstånd för musklerna. En snabb genomgång av lite rollar vid Bo01 fick som vanligt avsluta söndagsturen.
Av någon anledning blev det bara Sören och jag idag och paddlad sträcka ungefär 18 km.
Read full post
Thursday, October 12, 2006, 6 comments
En ny kajakbok är på gång i England. För ovanlighetens skull är det inte en bok för nybörjare och de som kommit en liten bit på vägen – utan en bok som vänder sig direkt till dem som redan är duktiga paddlare med mångårig erfarenhet. Författare är Gordon Brown som från sitt Skyak Adventures på skotska ön Skye under många år arbetat med att utveckla paddling och pedagogik i samarbete med BCU .
En intervju (podradio ) med Gordon Brown har redan orsakat en livlig debatt på Qajaqusa , där det utifrån en kommentar om grönlandspaddlar och grönländarnas val av material, spekuleras vilt om huruvida det skall tolkas som ett avståndstagande eller inte, och i så fall om en sådan åsikt är representativ för hela BCU. Frågan om var BCU och ACA står när det gäller grönlandspaddling brukar generera en ström av kommentarer – ungefär som estlandskajaker och VKV-kajaker gör på Utsidans forum.
Mitt intryck av Gordon Browns bok placerar den omgående högt på önskelistan. Han verkar ha funderat och provat sig fram längre och djupare än vad jag kan påminna mig ha hört eller läst någonstans tidigare. Skotska övärlden är ju också ett ställe där det finns inspiration för en eftertänksam och kreativ paddlare, och underlag för avancerade tankar och metoder – med atlantdyning, malströmmar, tidvatten mm.
Sea Kayak släpps i mitten av november i England...
Read full post
Thursday, October 12, 2006, 9 comments
Igår stoppade jag ner kameran i nätfickan på flytvästen och filmade en roll - mest för att se vad kameran kan i en sådan situation. Resultatet blev värre än jag väntat mig - trots att nätet bara är ett par millimeter från linsen syns det tydligt, och kameran gör lite försök att fokusera på det istället för på omgivningen. Men med ett annat sätt att fästa kameran kanske det kan bli något - stativ på däck eller pannband?
Olympusen tar Quicktime-format i filmläget, vilket går bra att lägga ut på webben som det är - även de flesta PC har quicktime plugin (och finns det inte är det bara att ladda ner den utan kostnad). Men för att göra det ännu enklare (både för mig och användaren) konverterade jag filmen till Flash och bifogar en enkel spelare i flimsnutten. Det innebär att den går att titta på i alla datorer, att filen bara blir en tredjedel så stor, att den kan spelas upp utan att först ladda ner hela filen - bara buffringen av filen tar en liten stund i början - och att koden följer webstandard. Jag vet att detta går att åstadkomma på flera andra sätt, men det här verkade vara en bra lösning.
Så här är resultatet: bedrövligt ur alla fotografiska avseenden, men i alla fall en test om principen funkar (kan du inte se den är jag tacksam för ett påpekande, så jag kan felsöka). En sak jag ännu inte fått att fungera är att den svarta rutan skall visa filmsnuttens första ruta - varför förstår jag inte...
För övrigt blev det en trivsam tur i det sommarlika höstväder som fortfarande envist hänger kvar - i alla fall då och då.
Kamouflerad kajak under en låg höstsol...
...och färgerna på strandvegetationen börjar dra lite åt höst.
Read full post
Monday, October 9, 2006 (länder ), 6 comments
Hm, det tycks finnas en obalans i mitt kringflackande - borde kanske snegla lite österut i fortsättningen. Eller ännu hellre nordväst...
visited 41 states (18.2%)
Create your own visited map of The World
Merparten av det röda fixades dels med sommarjobb i gymnasiet på lastskutor runt Medelhavet och västeuropa och sedan under vintern 69-70 på gamla långresefartyget Älvsnabben. Tyvärr hade jag lite otur med tajmningen: vintern 68-69 blev det en grandios och dyr klang- och jubelresa jorden runt med nuvarande kungen ombord – när jag och mina kirskamrater mönstrade på året efter var det lite ebb i kassan efter utsvävningarna och det fick bli "världsomsegling" modell mindre ;-)
Read full post
Sunday, October 8, 2006, 6 comments
Njae! Kulingen blåste av sig det värsta i natt och efter lunch idag återstod bara knappt 10 m/s och vågor mellan halvmetern och 75-80 cm - för stora för seriös träning av konstiga rollar, för små för att vara spännande.
Read full post
Sunday, October 8, 2006, 4 comments
15 m/s väst och 1,5 m vågor blev en oemotstådlig frestelse i går eftermiddag. Lommabuktens långgrunda strand bjöd på en flera hundra meter lång bränningszon som bitvis var svår att slå sig ut genom. Utanför bränningarna varierade våghöjden från cirka metern till drygt halvannan meter, med enstaka brott kanske något högre (händer inte så ofta att Turning Torso försvinner bakom vågtopparna). Eftersom Danmark ligger i vägen blir det sällan så här bra surfsjö vid skånska västkusten.
Start från stranden... | större bild
Black Pearl visade sitt grönländska påbrå och var lätthanterad och samarbetsvillig i vågorna. Skillnaden mot tunga och egensinniga högvolymkajaker är otroligt stor – de spelar helt enkelt i olika divisioner. Så länge jag höll fart på kajaken märktes inte vågorna annat än som en vertikal rörelse. Även brottsjöar smög diskret under kölen när jag paddlade i sidsjö. Låg jag däremot stilla hände det då och då att vågor fångade upp kajaken till en sidsurf på högt stöd.
Vid ett tillfälle utanför bränningszonen kom ett gäng lite högre vågor som bröt över cirka två meters djup (enligt DMI förkom vindbyar på 19 m/s runt 17-tiden när jag var ute). Med stäven i vindögat fångades kajaken upp och jag surfade baklänges i god fart in mot stranden, men jag kunde inte hålla stäven mot sjön utan hamnade tvärs på ett högt stöd och bjöds på en sidsurf över 50-60 meter. I turbulensen lossnade min extrapaddel och norsaq och jag tillbringade sista biten av surfen med bara en hand på paddeln, medan jag försökte få tag i och sätta tillbaka de andra paddlarna under linorna på fördäck. De måste alltså låsas säkrare.
Nästa gång liknande vågor kom rullande, rollade jag under dem istället för att surfa. Så enkelt!
Jag börjar också uppskatta stormrollen alltmer – inget paddelhanterande under vatten, ingen rörelse med överkroppen utan bara ett snabbt svep med händerna i lågt-stöd-ställning och upp framåtlutad med paddeln i ett lågt stöd. Fungerade perfekt både mellan och i vågfronterna.
Jag försökte ta ett par bilder ute i sjögången, men kunde inte hålla kameran stilla i brådskan mellan vågorna och det blev rörelseoskärpa och felexponeringar i stället för dramatiska vågbilder. Det här är den bästa! I högerkanten anas konturen av barsebäcksverket.
På vägen in genom blev det häftiga surfar genom hela bränningszonen. Glöm Flume-Ride och berg-och-dalbanor – det är Lomma i västlig kuling som gäller.
Kulingvarning i dag också...
Read full post
Sunday, October 1, 2006, 18 comments
Släktträff i Haverdal i södra Halland och ett högsommarväder som överraskade – både med tanke på årstiden och, kanske i ännu högre grad, efter de dystra profetior som både SMHI och DMI presenterat under veckan. Drygt 20 grader i luften, sol från en blå himmel bortsett från ett par passerande skurar, 17 grader i vattnet och en ljummen utesittarnatt.
Read full post