News archive
News from May 2006
Monday, May 29, 2006, 0 comments
"Det har inte blivit av att skicka bild från sjösättningen, tänkte att jag skulle ta bättre bilder men så blev det inte. Sjösatte i april och nu har jag kompletterat med hemslöjdad paddel modell Grönland och en tuiliq.
Kanoten fungerar fint, väger 20 kg. Det var kul att bygga och jag slarvade kanske lite väl mycket så jag fick göra om insidan eftersom det blev alldeles för mycket blåsor.
Tack för bra ritning och inspirerande hemsida. Hälsningar
Göran Ekström
Aspnäset, Tystberga"
Read full post
Monday, May 29, 2006, 0 comments
"Började att bygga kajak i höstas tillsammans med en god vän (Sten Westerström). Vi har under vintern byggt och byggt och nu har jag provpaddlat min Thule här hemma i Bohuslän.
Bifogar några bilder där du kan se hur "din" ritning blev i verkligheten. Jag har lärt mig mycket under bygget och är inte riktigt nöjd med resultatet. Nästa bygge kommer att bli bättre, men jag får se vad det kan bli.
Jag är dock MYCKET nöjd med kajaken och dess egenskaper, vilket är din förtjänst. Jag är inte liten, - lång och alldeles för tung, men vilken bekväm, stabil och lätthanterlig kajak (med roder!).
Tack för en bra modell, råd och dåd
Hälsar
Janne Nilsson
Tanumshede, Bohuslän"
Read full post
Sunday, May 28, 2006 (kajakträff, kurser), 7 comments
Hemma igen efter helgens träff i Nytäppet. Vädret har i stort varit till belåtenhet - fredag eftermiddag och lördag med sol och söndagen med skurar, lite kyligt om kvällarna med annars behagligt. Antalet tältande ute på Östra Bokö är svårt att uppskatta beroende på att folk kom och gick hela tiden – men ett trettiotal i genomsnitt är nog en rimlig gissning. Till detta kom ett stort gäng sysselsatta med certifiering (Nordisk instruktörslicens), men de föredrog att bo för sig själva på fastlandet nära bilarna. Lite synd, kan tyckas, att splittra deltagarna på det viset. Vi är ju alla där för att paddla och avståndet till Östra Bokö är bara en dryg kilometer.
Read full post
Wednesday, May 24, 2006, 0 comments
Till helgen är det kajakträff i Nytäppet i västra Blekinge. Jag kommer att under lördagen prata om grönlandpaddling, och även visa paddelteknik, stödtag och rollar. Det finns möjlighet för lite individuell instruktion också i mån av tid och tillfälle.
Jag kommer att prata om grönlandskajaker, vad det finns för för- och nackkdelar med att de ser ut som de gör, lite om konstruktion och bygge. Om grönlandspaddlar och om utrustning och klädsel. Paddling med traditionell paddel: om att få ut maximal fart och manöverkapacitet ur en smal, ovinklad paddel. Om säkerhet: en helt annan attityd och strategi än i våra västerländska kajaker. Om effektiva stödtag och de mjuka, långsamma och ansträngningslösa rollar som är typiska för Grönland.
Read full post
Wednesday, May 24, 2006, 0 comments
Som jag skrivit om tidigare, forskas det runt om i världen på biokompositer - biologiska polymermaterial armerade med växtfiber. En artikel i Ny Teknik beskriver nya metoder att använda epoxiliknande polymerer av mjölksyrajäst majs tillsammans med linfibrer eller cellulosafibrer (modifierade med molekyler från Tamarind eller björknäver), till gröna kompositmaterial. Bilindustrin är föregångare, men biologiska kajaker hägrar... (Tack Ola för tipset!)
Read full post
Wednesday, May 24, 2006 (trädgård), 9 comments
Det var några månader sedan som det drösade ner mängder med vitt över bil och trädgård. Men den här gången är det lyckligtvis inte vädrets makter som bär skulden utan bara ett gammalt äppelträd (och det går väl an med blommor – men vänta tills i september, då är det äppelmos på biltaket!).
Read full post
Wednesday, May 24, 2006, 2 comments
Blå bandet låter sig utmanas i annan än kajaker. Louise Rosenquists val av farkost borde väl tilltala dem som tycker att kajaker är för ranka och trånga. Lycka till, Louise...
Read full post
Tuesday, May 23, 2006 (Black Pearl, Sjösättning), 0 comments
Från Kristian Wessman kom en kort rapport och ett par bilder. Om hans Black Pearl måhända inte riktigt gör skäl för namnet vad kulören anbelangar, så gör det det desto tydligare genom grafiken - absolut en pärla med piratassociationer.
"Tack för Black Pearlen. Den blev fin på alla vis. Jag måste byta ut hela familjens glasfiberkajaker mot trä. Börjar med min frus i vinter. (Vet inte ännu vilken det blir, kanske Isfjorden.)"
Tack
Kristian
Read full post
Sunday, May 21, 2006, 1 comments
Sjösatte norr om Vikhög för en kort tur söderut mot Löddenäs innan lite avslutande rollövningar i Salviken. Tid fanns inte för en längre tur, annars hade kanske Malmö Kanotklubbs begivenhet för dagen lockat - en civiliserad tur i god fart söderut till Höllviken (ca 28 km) med middag på lokal därstädes och hempaddling för de ambitiösa och transport med bil för övriga.
Jag hann inte mer än strax söder om Vikhögs hamn innan jag
jag såg en lång rad kajaker på väg norrut från Löddenäs. MKK så klart! Inga andra klubbar eller organisationer i regionen kan mönstra nio paddlare för en tur i det vädret så tidigt på säsongen. Det visade sig att med den förväntade vädersituationen (10-13 m/s väst, ökande till 13-18 under eftermiddagen) i kombination med deltagande av ett par ganska orutinerade paddlare hade turledaren ställt in Höllvikenturen till förmån för en tur i Lödde Å och en liten sväng ut i havet.
Öresund är ett litet vatten!
Väderprognosen kom på skam. Det blev aldrig mer än svag till måttlig vind och gammal halvmeterhög dyning - vid grundflaken utanför Vikhög och i strömmarna runt Barsebäck ett par decimeter högre och lite brantare, vilket räckte för att sätta krokben för en av deltagarna. Närmaste paddlare genomförde en standardräddning och så var ordningen återställd.
Det blev ingen rollövning (bara ett par rollar i farten). Tiden räckte inte. I gengäld blev det trevligt sällskap en stund på havet och en trivsamt social fikapaus söder om Barsebäcks hamn innan jag fick bryta och dra mig hemåt.
Uppdatering: Så här står det på MKK:s sajt.
Read full post
Tuesday, May 16, 2006, 0 comments
Robert Reinsson, vars kavatbygge gått att följa via hans byggdagbok under vintern, har nu sjösatt och fått en första provtur. Läs mer om hur den avlöpte på Roberts blog.
"Då var mitt bygge i sjön och jag kunde hålla mig till att den var 100% klar!
Tack för en föredömlig ritning och byggbeskrivning samt snabb support när så har behövts.
Jag har lagt 160 timmar, inklusive min test-Pagaj i al. Vikten stannade på, för mig förnöjsamma 19kg. Den är byggd i gran med dekor i Teak, ställbar skedda, nedfällda träluckor och ställbart fotstöd av egen design. Första intrycket i vattnet var stabilt och den kändes lättpaddlad och fin i sjön. Utan skeddan så kändes den väldigt girig och svår att hålla på kurs, troligen en övningssak, men med skeddan nere så satt aktern fast bra! Justeringen av fotstöd och skedda fungerade som tänkt, sitsen kändes ok och svankstödet gav stöd, så gott d et nu går att stötta en stel pinne. Nästa tur blir nog lite mer avslappnad.
Pagajen var också ett positivt inslag, den hade bra grepp, trots sina smala blad (8cm) och det var bekvämt med den låga armföringen. Om några övningstimmar så kanske det går som det skall och tekniken kan komma, det är väl bara att nöta på och lästa teori om vart annat.
En fantastisk upplevelse i en fantastisk kajak, en fantastisk kväll, den 16 maj 2006.
Efter det här så känns det inspirerande att gå loss på Isfjorden när hösten kommer. Jag har lärt mig massor som kommer att göra det bygget mycket enklare och säkerligen bättre på flera punkter.
Åter igen tack för en fantastisk resa."
Med vänlig hälsning
Robert Reinsson
Almunge - Uppsala
Read full post
Tuesday, May 16, 2006, 6 comments
Det blev tre korta turer under förra veckan, längs kusten utanför Lomma-Bjärred-Barsebäck. Lite motion, knappt två mil fram och tillbaka plus en del rollande – nu är det ju varmt och skönt i vattnet(!).
Jag återvände till Salviken mellan Vikhög och Barsebäck för rollövningarna. Det är en perfekt plats för det ändamålet. En grund vik, inte mer än två meter djup som mest, helt utan stenar, med vit fin sandbotten som i solen färgar vattnet azurblått. Som extra bonus är det fem meter mellan bilen och sjösättningen. Bränningszonen är mycket lång längs den långgrunda stranden men närheten till Danmark innebär att vågorna aldrig blir mer än 70-80 cm – tämligen beskedliga surfar alltså.
Jag kom en bit ytterligare på vägen mot en fungerande roll med framåtlutning, när jag för första gången lyckades rolla upp åt "fel" håll. Det kom efter upptäckten att om jag vrider ansiktet neråt i vattnet samtidigt som jag börjar glida in över däck är det mycket lättare att vrida upp kajaken. Egentligen självklart men av någon anledning har jag inte gjort det tidigare med just den rollen.
I söndags blåste det rätt bra, 12-13 m/s, vilket gav tillfälle för lite rollande i brytande sjö på grunt vatten. Nu vet jag ungefär hur djupt vatten som behövs för att rolla i halvmeterhög sjö utan att skrubba flytvästen mot botten.
Read full post
Friday, May 12, 2006, 6 comments
Här är ett förslag till en säkerhetsstrategi. Listan ser naturligtvis olika ut för olika personer. Det här är min variant. Den som av någon anledning inte vill eller kan lära sig rolla får naturligtvis hoppa direkt från steg 2 till steg 6 eller 7.
- Steg 1 - första försvaret - är naturligtvis att hålla balansen. Främst gör man detta med kroppsmotorik - man ser helt enkelt till att hålla tyngdpunkten ovanför sittytan och att med avslappnade rörelser följa med i sjön. Träna genom att lägga ifrån dig paddeln och handpaddla - först i lugnt vatten, sedan i vågor.
- Steg 2 - är snabba stödtag med paddeln när man genom eget slarv eller vattnets opålitlighet råkat få tyngdpunkten utanför sittytan. Dessa är främst stöttningar och låga stöd, men kan undantagsvis vara även höga stödtag. De stoppar en begynnande kapsejsning så snabbt att bara ett lätt tryck behövs för att man skall behålla balansen.
- Steg 3 - är höga eller låga stödtag när man hamnat med överkroppen i vattenytan. Träna att tippa omväxlande åt höger och vänster och dra dig upp direkt med ett högt stöd. Öva gärna varenda gång du paddlar - blixtsnabbt ner i vattnet och upp igen. Träna även i vind och vågor. Efterhand tar det bara en sekund att doppa nacken, och sannolikheten att du skall slå runt okontrollerat blir minimal. Ett högt stöd, som det vanligtvis lärs ut hos oss innebär att överkroppen är ovanför vattenyten och man håller sig uppe med en mycket kraftfull rörelse med paddeln. Den grönländska metoden är enklare och mera skonsam mot paddel och axlar - man går ner med axlarna i vattnet och flyter på rygg utan belastning i paddeln, och går upp med överkroppen in över akterdäck. Även det låga stödet kan vid behov omvandlas till ett djupt stöd - sculling on the chest. Det innebär att du kapsejsar med ansiktet ner i vattnet och håller dig på plats på ytan med hjälp av paddeln. Gå sedan upp framåtlutad över fördäck och dra paddeln in över däcket. Lite svårare än att ligga på akterdäck men nyttigt att kunna för att stoppa en kapsejsning.
- Steg 4 är att rolla upp om inte stödtagen räcker för att stoppa kapsejsningen vid ytan eller om man väljer att utnyttja rotationen för en hel roll istället för att dra sig upp med ett högt stöd. En roll bör vara rimligt säker åt båda hållen (blåser det kan du inte välja sida). Vilken sorts roll du väljer spelar ingen roll, bara den fungerar även i ett trängt läge. Om du av någon anledning misslyckas med att rolla, bör du kunna dra dig upp till ytan med hjälp av paddeln eller med simtag och begära assistans från en paddelkollega - stävräddning till exempel, eller i sista hand, hjälp att klättra upp i kajaken och tömma den.
- Steg 5 är roll-och-reentry om rollen av någon anledning misslyckas och du måste dra dig ut ur kajaken. Men gör ingen wet-exit i första taget. Kanske kan du dra dig upp till ytan för att ta ett andetag i väntan på att kompisen kommer fram, eller sätta på en paddelflottör om du har den lätt åtkomligt på akterdäck. För i samma ögonblick du drar loss kapellet förvandlar du kapsejdsningen till en betydligt mer omfattande incident, som involverar problem med instabilitet på grund av vatten i sittbrunnen, behovet att länspumpa och att du blir blöt och kall. För en re-entry och roll tar du tag i sittbrunnssargen med båda händerna och med paddeln vid bortre sargkanten. Luta kajaken mot dig, flyt in med benen i sittbrunnen, dra dig ner på sitsen och rolla upp. Kan du handrolla, kan du sätta paddeln under däckslinorna och koncentrera dig på rollen.
- Steg 6 är kamraträddning av någon sort. Hjälp av en kompis är det snabbaste och säkraste sättet att ta sig upp i kajaken efter en wet exit, och innebär normalt också att kajaken är tömd på vatten när man klättrar upp. Kompisen kan också stabilisera kajaken medan man tar på kapell, länsar ut det sista vattnet, eventuellt tar på förstärkningsplagg om man blivit avkyld mm.
- Steg 7 är uppgång med hjälp av lös räddningsutrustning - paddelflottör eller ponton (-er). Om ingenting av det ovan listade fungerar och man är ensam ute, är det dags att plocka fram hjälpmedlen. Bäst är enkla och väl förberedda lösningar - paddelflottör färdig att använda på akterdäck, förberedda fästen för paddel på däck eller i kajaksidan, lättåtkomliga, uppblåsta pontoner med enkla fastsättningsanordningar. Ju större vågor, ju kallare vatten och ju fler prylar som skall pusslas ihop desto svårare är det att få det att fungera. Viktigt är att metoder och pinaler är testade under någorlunda realistiska förhållanden. I lugna förhållanden kan den som känner sig säker klättra upp i kajaken utan hjälp, antingen från sidan eller över aktern. Men går det sjö är chanserna att lyckas så små att det knappast är mödan värt att försöka - bättre att plocka fram flottören.
- Steg 8 - simma iland med kajaken som flythjälp. När allt är provat och du fortfarande ligger i vattnet bredvid en vattenfylld kajak, återstår ingenting annat än att simma mot närmaste land med kajaken som flythjälp. Lämna inte kajaken - det är den bästa flythjälp du har, och kajaken är lättare för sjöräddningen att hitta än en ensam person i vattnet. Tar orken slut kan du trä in ena armen under däckslinorna och ha viss chans att överleva även medvetslös.
Read full post
Sunday, May 7, 2006, 1 comments
Rune Eurenius i Göteborg har nyligen sjösatt en ny Kavat med tillhörande grönlandspaddel. Provturen blev en lång tur till havs. Rapport och bilder på sjösättningssidan...
Read full post
Sunday, May 7, 2006, 0 comments
"Så var det äntligen dags att sjösätta min Kavat. Jag har inte räknat arbetstimmar, men har arbetat med den på lediga stunder sedan mitten på oktober. Inga större problem har uppstått under arbetets gång. Detta naturligtvis tack vare den föredömliga byggbeskrivningen.
Tanken var en liten provrunda efter jobbet men det blev paddling tills solen gick i havet. En mycket angenäm upplevelse. När jag väl paddlat en stund, upplevde jag kajaken som mycket stabil. Som nybörjare var det en överraskning hur påtagligt den infällbara skäddan påverkar kajakens egenskaper. Skäddaboxen är av genomgående typ, byggd med hjälp av skissen i byggbeskrivningen. Skäddan jag har tillverkat av ett 2 mm kolfiberlaminat. Arrangemanget fungerar helt problemfritt.
Jag byggde också en grönlandspaddel till kostnaden för en "kortregel" á 30 kronor. Paddeln kändes en aning bångstyrig under vattnet och jag tror jag slipat bladen för tunna och platta. Skall göra ett nytt försök. Sedan får jag väl prova en europeisk paddel också för jämförelsens skull.
Kajaken väger 17,5 kg, varav ungefär 11,5 kg är profilfrästa gran- och mahognyribbor från Haveriet. Granribbor har jag använt även till sarg och fläns. Det var ett tidsödande jobb att passa in de ca 200 bitarna, men jag tycker resultatet blev bra.
Jag ser fram emot nästa kajakbygge och väljer gärna en dina konstruktioner. Hunter är väldigt tilltalande, men jag får väl lära mig paddla till att börja med.
Bifogar några bilder från premiären vid Björlanda Kile, Gbg"
Rune Eurénius
Göteborg
Read full post
Saturday, May 6, 2006, 4 comments
Sten E Karlsson har just sjösatt sin nya SOF (skin-on-frame).
Förlaga har varit fig. 208 i Adney/Chapelle: The Bark Canoes and Skin Boats of North America – det viss säga samma kajak som jag baserat min Black Pearl på. Det är en östgrönländsk kajak (felaktigt kallad sydgrönländsk i Chapelles text), lång och smal och med kraftigt utfallande sidor. Relingen är relativt rak med en antydan till s-form i stäven (som jag dock rätade ut när jag ritade Black Pearl – jag är inte så förtjust i slokande stävar). Botten är ett mycket flackt V, ett par grader på sin höjd.
Stens kajak är byggd traditionellt med trästomme och målad väv. Jag kan tänka mig att den roterat flitigt runt sin längdaxel under kajakdagarna på Sjöhistoriska Museet i helgen. Bilder: Magnus Åström.
Read full post
Friday, May 5, 2006, 0 comments
Hos Erik Arnström finns nu en lista över tider på Rönne-Å-rännet. Ove Emanuelsson har sammanställt och även räknat fram tider korrigerade efter ålderskoefficient enligt veterancupens nya regler. Så egentligen paddlade jag betydligt fortare än jag gjorde. Eller...
Uppdatering: Det verkar som om Eriks länk inte funkar. Här är en alternativ länk (excel-ark från Kanotförbundet).
Read full post
Friday, May 5, 2006, 4 comments
Till helgen blir det en rejält trångt i almanackan för den ambitiöse: Kajakdagarna på Sjöhistoriska museet i Stockholm och Friluftsmässa, Fair Enough, på GetOut i Bodafors.
Kajakdagarna lockar bland annat med grönlandsuppvisning: Sten E Karlsson m fl visar nybyggda skin-on-frame-kajaker, rollar dem på alla upptänkliga vis och berättar om sitt deltagande i Grönlandsmästerskapen och Magnus Åström visar ett pågående SOF-bygge. Vidare kan man lyssna på Barbro Lindman om sin ensampaddling längs norska kusten. Brunnsvikens kanotklubb ordnar ett minisprintcup – 100-metersspurt i entypskajaker. Många utställare visar kajaker och tillbehör och möjlighet finns naturligtvis att testa kajaker.
På GetOut är också programmet välfyllt med massor av utställare, kul aktiviteter (stormsimulator, paddling, klättring, sjukvård, multisport), föredrag om Sibirien (Strandbergs), Skandinavien runt (Elin Engerström) och mycket annat med paddling, klättring, fotografering.
Så vad väljer man då? Ja, för min del blir det födelsedagsfest i trädgården i Lund. Ett annat år kanske...
Read full post
Friday, May 5, 2006 (kajakträff), 0 comments
Den 25-28 maj är det kajakträff i Blekinge. Det är KajakSyd som för andra året inbjuder till kajakträff . Det börjar egentligen redan på torsdagen med en heldagskurs i avancerad räddningsteknik (räddningsteknik, rockhopping och surflandning) under ledning av Christian Persson.
På lördagen kommer jag att prata om traditionella (huvudsakligen grönländska) kajaker, paddlar, utrustning och paddelteknik och även visa teknikerna på vattnet. Exakt hur och när är inte riktigt bestämt än.
Under lördagen och söndagen (start klockan 9.00) är det instruktörsexaminering (Nordisk instruktörslicens ) och möjlighet finns att delta som elev och kanske lära sig ett och annat nytt (kostnadsfritt om man har egen kajak).
Under hela helgen finns möjlighet att provpaddla kajaker ur KajakSyds sortiment. Den som inte har egen kajak, eller möjlighet att ta med den, kan hyra hos KajakSyd (men boka i god tid).
För övrigt fungerar det som Stockenträffen med flera - mycket lite är programlagt i förväg. Aktiviteter och turer uppstår spontant och den Blekingska skärgården erbjuder massor av möjligheter. Man delar med sig av kunskaper och insikter i diskussioner och praktik i samband med turer.
Aktivitererna utgår från badplatsen i Nytäppet men campar gör man på Östra Bokö ute i skärgården.
Vi ses i Blekinge!
Read full post
Wednesday, May 3, 2006, 4 comments
Som den uppmärksamme kanske redan noterat har det tillkommit en så kallad blogroll på sidan (nedanför Google-annonserna). En blogroll är helt enkelt en rad länkar till kajaksajter med RSS-feed, som jag låter mitt RSS-program bevaka. En del av länkarna plockar jag bort ur RSS-programmet efterhand - de som uppdateras för sällan eller där uppdateringarna inte är intressanta - men här på sidan får de vara kvar som en komplett (?) lista över kajak-feeds.
Ibland letar jag efter länkar till sajter som jag varit inne på men inte hittar tillbaka till. Då finns två säkra utvägar - två Erik som tillhandahåller uppdaterade och relevanta länksamlingar: Erik Sjöstedt på kajak.nu och Erik van Woerkens på qajaq.be. Hittar man inte vad man söker där, har man förmodligen drömt alltihop...
Read full post
Wednesday, May 3, 2006, 2 comments
Kaffe på maten ute i en solgassande trädgård och en ny Paddling att bläddra i. En artikel om axelluxation – bra, även om risken inte är så stor för långfärdspaddlare är det alltid bra att informera...
Men några stycken längre ner sätter jag kaffet i vrångstrupen. ”Den vanliga eskimåsvängen som lärs ut är riskabel för axeln då man i slutet har armen bakåt-uppåt-utåtroterad”.
...armen bakåt-uppåt-utåtroterad!!!!!
Finns det verkligen någon som fortfarande år 2006 lär ut en roll där man avslutar med armen bakåt-uppåt-utåtroterad – se i så fall till att denne snarast beläggs med yrkesförbud. Det är ungefär lika korkat som att lära ut tyngdlyftning med raka ben och böjd rygg!
Rollar gör man, precis som alla andra manövrar med paddeln, med armbågarna nära kroppen och armarna i rätt kvadrant. Allt annat är aningslöst och dumt.
Se även min notis från i höstas "Var rädd om axlarna".
Read full post