News archive
News from January 2006
Saturday, January 28, 2006 (eskimåsväng, paddling, vinter), 7 comments
Med ett mail från Samuel Eketorp fanns härliga bilder från vår tur i Lommabukten i onsdags. Av bilderna framgår både för- och nackdelar med en liten behändig vattentät kamera (i det här fallet Pentax Optio).
Read full post
Saturday, January 28, 2006, 4 comments
Under ett par vintermånader är det tillåtet att gå iland i sälreservatet Måkläppen söder om Falsterbohalvön. Måkläppen var tidigare en ö men sanddrift på grund av strömmar har sedan ett antal år kopplat ihop reveln med fastlandet.
Read full post
Thursday, January 26, 2006, 2 comments
Paddeltur i ett stilla Öresund igår. Temperaturkurvan tog ett tillfälligt skutt upp mot nollstrecket och en blek sol kunde då och då anas bakom molntäcket. Istäcket längs stranden hade på sina ställen brutits upp av dyningen och på sina ställen blivit porös under snön, så det var ganska besvärligt att ta sig ut till kanten - men i den extremt långgrunda Lommabukten, där vattendjupet 50 meter från stranden fortfarande inte är mer än ett par decimeter blir det inte speciellt dramatiskt. Men det var svårt att använda isdubbar - de drog sönder den porösa isen.
Utanför iskanten fick vi ta oss igenom bälten av drivis och issörja men sedan: kristallklart spegelblankt vatten, grönskimrande av reflexer från den ljusa bottensanden, horisonten gömd i ett lätt dis och en nästan sakral känsla av ljus, rymd och tystnad, när snön på stränderna dämpar civilisationens ljudkulisser. Med på turen var Samuel Eketorp, på säsongspremiär i ny torrdräkt, nyfiken på Njord och på grönlandspaddlar - och medförande vattentät kamera (det kommer förhoppningsvis som omväxling lite paddlingsbilder).
Det blev en kort tur söderut mot Alnarps Fälad, medan Samuel kände på kursstabilitet, manöverbarhet mm och jag rollade lite då och då. Det som de flesta blir mest imponerade av med Njord - beteendet i sjögång - kunde naturligtvis inte testas. På återvägen hittade vi råkar i istäcket som förde lite närmare stranden - en underlig upplevelse med fast, vit och hård bottenis och 10 cm paddelbart vatten ovanpå.
Jag har sagt det förr: sommarturer i all ära, men bra vinterturer är svårslagna...
Read full post
Wednesday, January 25, 2006, 6 comments
Black Pearl har varit en sväng i källaren för nya däckslinor. När jag byggde kajaken fick den "tillfälliga" däckslinor - överblivna från ett tidigare bygge. De har suttit i två år nu (alltför välfungerande provisorier är ett elände), men nu äntligen fick jag tummarna loss.
Read full post
Sunday, January 22, 2006, 0 comments
The Royal Ontario Museum har satt ihop en trevlig on-line utställning över arktiska skinnkajaker, redskap och jaktmetoder. Mycket bilder av kajaker, genuina modeller, redskap och prydnadsföremål och en hel del filmsnuttar ger en bra bild av de kanadensiska inuiternas jakt från kajaker.
Read full post
Saturday, January 21, 2006, 1 comments
...och med snöskottningen överstökad, en kopp te och Orhan Pamuks "Snow" - en briljant skriven och oupphörligen fascinerande bok. Rekommenderas. Paddlingen får anstå tills i morgon då det finns chans till sol, sex-sju minusgrader och bara svag ostlig vind...
Read full post
Thursday, January 19, 2006, 4 comments
Diskussionen om nya havsracern har satt fart på internet - 1108 unika besökare under gårdagen. Det gamla rekordet är från 31 augusti och var på 1014 unika besökare.
datum |
hits |
files |
pages |
sites |
KBytes |
18/1 |
25935 (6.08%) |
20324 (6.04%) |
7501 (6.17%) |
1108 (6.87%) |
200014 (6.13%) |
Read full post
Thursday, January 19, 2006, 1 comments
Intresserad av Grönländska skinnkajaker? I ett tämligen nyutkommet arbete presenterar Martin Nissen fakta om de originalkajaker som finns runt om i Norden - de man känner till i alla fall - tillsammans med deras historia och hur de har påverkat moderna tiders kajaker och kajakprylar. De flesta nya uppfinningar är naturligtvis egentligen återupptäckter: bogserlinor, skäddor, paddelflottörer, kapell, roder, pumpar, sea-wings mm.
Martin följer spåren 4400 år bakåt i tiden, diskuterar hur och när kajaker har dykt upp i Europa och Norden och spårar kajaker som funnits gömda här och var i okända samlingar - mycket av det helt nytt för mig.
Texten är på danska, med ett engelskt abstrakt, mycket bilder, kajakdatatabeller och en utförlig referenslista, 41 sidor A4.
Häftet kan beställas direkt från
mot tryckkostnad och frakt (ca hundralappen).
Read full post
Tuesday, January 17, 2006, 19 comments
Det här projektet har legat i datorn från och till under lite drygt ett år – tagits fram och putsats på då och då. Bland annat har jag gjort en stor mängd datorkörningar av fart och stabilitetsdata, letat efter sätt att öka farten utan att förlora alltför mycket stabilitet. Det har inneburit att jag vridit och vänt på alla parametrar, testat både rimliga och orimliga idéer – och sakta men säkert fått ner både friktion och vågbildningsmotstånd till lägre värden än jag någonsin fått förut, samtidigt som jag lyckats hålla stabiliteten uppe något så när (för att vara en tämligen extrem racer). Initialstabiliteten ligger nu bara något under Black Pearl och slutstyvheten är ungefär densamma, vilket känns väldigt bra för en kajak som är 41 cm bred i vattenlinjen! Samtidigt är den våta ytan bara strax under 2 kvadratmeter, vilket också känns rätt för en 6 m lång kajak.
Read full post
Monday, January 16, 2006, 7 comments
Inspirerad av Martin Leonard III och hans Arctic Cheetah har jag börjar skissa på en havsracer för tävlingar och turer med lätt packning. Den kommer att bli mycket smal och lång (dock inte riktigt så extrem som Cheetah – modet svek där): 598x42 cm och utformad med minimal liten våt yta, mycket hög PC (0,62) och avsevärd bärighet långt ut i ändskeppen för att klara grov havssjö.
Read full post
Monday, January 16, 2006 (Black Pearl), 3 comments
Ett mail från Magnus Åström i Stockholm om en spännande version av Black Pearl - en traditionell ribb-och-duk-kajak. För ett år sedan kom Freya Hoffmeister lilla rollkajak till på samma sätt - byggd som en Tom Yost folder men utifrån Black Pearl-ritningen för att på ett enkelt sätt få rätt storlek och proportioner:
"Hej Björn,
Tänkte bara lämna en liten rapport om min ribb-och dukversion av Black Pearl, om det nu kan intressera trots att det inte blir en stripkajak!
Som framgår av bilden så är träarbetet är nästan klart, och det har gått betydligt snabbare än jag vågade hoppas. I princip är det bara kölribba, slagribbor och lite småpill som fattas innan det är dags för dukning. Färg har jag inte bestämt ännu, det beror lite på vad jag får tag på för material. Hittar jag någon passande vit nylonväv blir den vit (som blir halvtransparent med opigmenterad fernisssa på, det är nog nyhetens behag men jag tycker det är kul om stommen får synas lite), annars får den bli svart.
Ett märkligt men roligt sammanträffande: Sten E Karlsson håller till i samma lokal och förutom att vara mentor åt oss andra bygger han på en ny kajak -- en replik av Black Pearls förlaga, alltså fig. 208 i Chapelle/Adney. Man kan alltså säga att vi i någon mån bygger "samma" båt! Vi har redan talat om att vi borde ha "släktträff" i sommar: Stens original, din stripbyggda omtolkning, och min ribb-och-dukversion av din!"
Vänliga hälsningar,
Magnus Åström
Stockholm
Read full post
Sunday, January 15, 2006, 2 comments
Ordningen är återställd - idag var vi fyra på söndagsturen. Svag sydostlig vind, dis med antydan till blå himmel rakt upp, temperatur kring nollan och härlig paddling. Det blev en tur till Brofästet och tillbaka, men en väl tilltagen fikapaus vid Lernacken (fikapauser är viktiga!). Ungefär halvannan mil blev det och naturligtvis lite rollande här och där på vägen.
Ett par nya vantar hade det blivit till turen. I dykshopen hittade jag dessa i 5 mm neopren, lätt förböjda och med refflad ovansida som genom sin elasticitet ytterligare underlättar att hålla om paddeln. Dragkedjan på ovansidan innebär att de är lättare att ta på än andra dykarvantar jag provat och de håller rimligt tätt för snabba rollar. De är kanske inte de varmaste jag provat, men mer än nog för enstaka minusgrader. Jag får återkomma med tester i lägre temperaturer. Tills vidare kan jag varmt rekommendera dem för grönlandspaddlare som inte kan ha poogies fastsittande på paddeln. Fabrikat är jag osäker på - det enda beteckning jag hittar är "Water-proof, Sweden".
Trefingervantar är betydligt varmare än vanliga fingervantar och har fördelen att medge viss motorik för att till exempel kränga på kapellet, knäppa en jacka
Read full post
Sunday, January 15, 2006, 0 comments
Det kom ett mail från Grant Glazer down under:
Hi Björn
After 6 months of playing around in the workshelter I have managed to launch "Kekeno" (Maori for fur seal) today. Final outfitted weight of 18kg, it is made from Paulownia, Western Red Cedar, 200gm cloth and West System 207. The hull design wasn't touched but to suit my personal preferences I lowered the deck by a maximum of 5cm, fitted an ocean cockpit and added a rolling recess. The hatches are copied from Jay Babina's Flush Hatches (didn't leak a drop despite 1hr rolling), and the rudder is CF over ply.
The design more then lived up to expectations. The first thing I noticed was the speed of the kayak, my normal touring speed has now gone from an average of 7km per hour to 8.5km. The Najad carves a turn better then any other kayak I've paddled and despite it being a calm day it breezed through the occasional 20knt gusts with out any noticeable weather cocking even with the rudder up. The kayak also rolls well and I could do my all my GP rolls without a problem. Unfortunately I could only find boat wakes to surf today but it handled them well.
Thanks for producing such a fantastic design. It will be a great touring kayak, exactly what I wanted.
Cheers
Grant
Read full post
Saturday, January 14, 2006, 7 comments
Som en del kanske redan sett finns det numera googleannonser på min nyhetssida. Det var ett inte helt lätt beslut, taget med viss vånda. Jag är i grunden emot alla former av marknadsföring, som jag ser som en sorts pretentiös påflugenhet. Jag tycker att inköp skall baseras på köparens behov eller önskemål - inte säljarens.
Men jag har också länge grunnat på någon möjlighet att finansiera de fasta kostnaderna för websajten - domän och hostingkostnader - men inte hittat något vettigt sätt. Micropayments (innebär att man vid uppkoppling betalar några ören per sida via någon form av autogiro) och någon form av prenumeration, känns inte tilltalande - information bör vara gratis och lätttillgängligt. En del amerikanska sajter har en donationslänk - ofta en Paypal-länk där man kan föra över en valfri summa. Men medan finansiering genom donationer är en vanlig metod i USA ( bland annat genom förmånliga skatteregler), tror jag att det för svenskar skulle kännas ovant att visa uppskattning den vägen.
Återstår alltså annonser. GoogleAds är ett av de mera tilltalande alternativen - kan utformas med relativt liten "störfaktor" och är relaterade till sidans innehåll. Det senare gynnar naturligtvis både annonsören, sajtens administratör och besökaren.
Nu blir det en testperiod ett tag framöver för att se om detta ger så mycket att det motiverar "intrånget".
Jag ser fram mot en diskussion om annonsernas vara eller inte - och det resonemang som ligger till grund för dem.
Read full post
Sunday, January 8, 2006, 6 comments
Äntligen, efter snart två veckor utan paddling och med svår abstinens, fick jag tummarna loss. Även denna söndag var det folktomt på klubben så jag sjösatte vid stranden i Lomma istället.
Read full post
Saturday, January 7, 2006, 0 comments
...hittade via Kayak Journal en ny kajakblog om bygge och mycket annat. Det är Andrew Elizaga, som har hörts en del i Qajaqusa och även skrivit för MASIK och som nu alltså börjar även i egen regi...
Read full post
Saturday, January 7, 2006, 0 comments
Jag har räknat fram stabilitetskurvor för mina kajaker. De finns åtkomliga från en länk direkt efter specifikationerna för respektive kajak.
Read full post
Friday, January 6, 2006 (kajaker, Petruskajak), 2 comments
Jag fick ett mail med några bilder från Petrus Johansson (med Petrus Kajak igår – bland annat den här läckra bilden av kajakförvaring.
Petrus har byggt en hel rad med kajaker och kanadensare – ett par Isfjord, Kavat, Smart, Alert/2, Caribou och är nu igång med två Njord och när de är klara, en Thule/2.
Read full post
Friday, January 6, 2006, 13 comments
Efter min notis härom dagen om Bryan Hansels fart-vikt-spekulationer kommenterade Henri Högberg:"det handlar inte om att komma snabbast möjligt mellan punkt A och punkt B...Nej vi som paddlar för den storartade kontakten med vatten och natur, som söker frid och tystnad och tid för tankarnas svall, vi ser inte saken som Hansel..."
Och visst håller jag med om att det viktiga är upplevelsen. Men samtidigt känner jag djup fascination och sympati för vad Martin Leonard III håller på med.
Read full post
Thursday, January 5, 2006, 1 comments
Ja, slappna av – det är inte julmaten jag pratar om utan kajaker och packning. Jag hittade en artikel av Bryan Hansel om kajakvikt och dess potentiella nackdelar.
Han har roat sig med att lägga in några kajaker i John Winters KAPER (det hydrodynamiska beräkningsprogram som många konstruktörer, liksom t ex Sea Kayaker i sina tester, använder). Genom att ändra deplacementet (vikten av kajak, paddlare och packning) har han kunnat beräkna friktionen som en följd av deplacementet.
Read full post
Tuesday, January 3, 2006, 1 comments
Missade du Svante Lysén i radio igår - om intuition och lyckan att paddla kajak mitt i vintern? Då går det i repris ett par gånger (natten mot torsdag kl. 01.20 och lördag kl. 18.15) - men det går också att lyssna på eller ladda ner här: http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/index.asp?ProgramID=1054
Read full post