Ambitiöst paddeltest
den 30 mars 2007 (paddlar), 24 kommentarer
I senaste Padling (3-2006) presenteras resultatet av en stor paddeltest (pdf 648 kb) med 33 olika paddlar. Testen är ambitiöst upplagd och bedömer/mäter och poängsätter: känslan under ett paddeltag, acceleration, retardation (bromstag), toppfart, verkningsgrad, wobblingstendenser, stödtag, komfort, belastning på senor och muskler, lämplighet för surf, vikt, bladyta, skaftets styvhet, paddelupplevelse och pris.
Sedan räknas totalpoängen ihop och vinnare utses, uppdelade i klassiska paddlar under 1500:-, mellan 1500 och 3000:- och över 3000:- samt vingpaddlar under respektive över 3000:-.
Det finns en del argument jag inte ställer upp på i motiveringarna – men säg den test som det inte går att kritisera – som att poängen för fart och acceleration råkar bli linjärt proportionell mot bladytan. Man paddlar alltså snabbare ju större blad man har? Så fungerar det inte i min värld (någon som är förvånad?).
Ett linjärt förhållande mellan dessa storheten förligger, så vitt jag förstår bara i två fall: 1. paddlaren har en så fundamentalt usel teknik att farten av det skälet blir en funktion av storleken på det passiva mothållet i vattnet, och 2. paddlaren är en sådan formidabel muskelknutte att han/hon förmår dra ett gigantiskt blad genom vattnet utan att frekvensen sjunker – och i båda fallen att farten ligger en bit under skrovfarten.
Att accelerationen blir bättre med stora blad är ännu mer ägnat att förvåna. Här ser jag snarare motsatsen: stora blad är som hög växel på en cykel – fungerar bra i fart men bedrövliga att accelerera med. Vingpaddlars effektivitet i hög fart genom suveränt grepp i vattnet är odiskutabel – men av precis samma skäl är acceleration är inte vingpaddelns styrka.
Men testen havererar totalt för mig när jag upptäcker att en grönlandspaddel har smugit sig in i den klassiska gruppen – och till min förvåning läser att toppfarten med denna är 5,2 knop – testets lägsta siffra. När samma testpaddlare når 6,1 knop med Biltemas orange plastpaddel för 179:- (som får bottenpoäng för wobbling) drar jag öronen åt mig. När grönlandspaddeln fortsättningsvis får bottenpoäng även för acceleration, stödtag och lämplighet för surf är det bara att förpassa tidningen till pappersinsamlingen.
En tiding som ”seriöst” testar en paddel som de uppenbarligen inte anar hur man använder, förtjänar inte att bli trodda på resten av bedömningarna heller. Att sedan den grönlandspaddel de testar är tillfälligt lånad av en redaktionen närstående paddlare som byggt den själv på en kurs i paddelbygge, kan möjligen förklara att den inte passat alla i testgruppen – men inte stärker det förtroendet för testet och testarna. Om man nu ville ha med en grönlandspaddel, kunde man inte lånat en av Martin Nissen till exempel?
Med tanke på den storm som Gordon Brown orsakade i USA med sitt lite tanklösa yttrande om att grönlandspaddlar wobblar, kan nog ansvarige utgivaren vara glad att Padling den utkommer på ett litet perifert språk.
Den som på jakt efter en prisvärd standardpaddel eller vingpaddel kan säkert få viss hjälp av även den här testen – men en god portion kritiskt tänkande rekommenderas för att sortera bland poängen och slutsatserna. Och framför allt: läs hela texten, inte bara slutpoängen...