Blog Action Day
den 15 oktober 2007, 13 kommentarer
Idag är det Blog Action Day. Blogg va för nåt?
Jo, den 15 oktober varje år kommer tiotusentals bloggar med många miljoner läsare runt om i världen att gemensamt lyfta fram ett angeläget ämne - inte för att predika någon speciell åsikt utan bara att lyfta fram det så att det syns och diskuteras.
I år är det miljön som står på agendan och enligt senaste uppdateringen är 15 587 bloggar med ca 12 507 942 läsare involverade.
Kajaker och paddling kan tyckas vara tacksam utgångspunkt, jämfört med de som bloggar om till exempel mode eller stadsjeepar. Och visst är det så. Totalt sett ligger vi rätt bra till.
Minimal miljöpåverkan
Att ta sig fram med muskelkraft är naturligtvis optimalt ur miljösynpunkt. Bränslet är visserligen mat som kan produceras på mer eller mindre miljövänliga sätt, men i jämförelse med att elda upp petroleum, står vi oss rätt bra.
Men vatten och lagom fart är ett bra recept även om det skulle involvera petroleumprodukter: enligt en transportekonomisk jämförelse för några år sedan kan man frakta 1 ton gods 160 mil med båt för samma mängd energi som tåget drar på 40 mil och en lastbil på 1 mil. Flyget var inte med i jämförelsen men hade förmodligen knappt lämnat startbanan på den dosen. Hur kommer det sig då att alltmer gods går med lastbil och inte med tåg och båt?
Bil- och båtfolk klagar ofta över det höga bensinpriset – men om man lyfter blicken över sin egen horisont ett litet tag, är problemet nog det motsatta. Sten E Karlsson sa under en sådan diskussion: tänk att det inte ens kostar en tia att transportera ett och ett halvt ton stål metall och plast en hel mil! Det är så billigt att vägarna är fulla av bilar med bara en person i - så billigt att industrierna föredrar att ha sitt lager rullande på vägarna istället för att bygga en lagerlokal. Så billigt att vi maniskt eldar upp jordens oljelager i bilar och hus, istället för att hushålla med dem för att ha råvaror för framtida material, mediciner etc. Den sista festen…
Kajaker och miljö
Kajaker med sin låga vikt drar relativt lite råvaror och klarar sig därför hyfsat i en miljöjämförelse.
Allra bäst är skin-on-frame-kajaker (eller faltkajaker) som byggts med bomull eller linväv och med linoljefärg (inte riktigt lika bra om väven är nylon eller polyester och tvåkomponentsfärg). De är helt komposterbara.
Därnäst kommer träkajaker, trots laminatet av epoxy in- och utvändigt. Men epoxy är dels lite mindre skadligt för miljön än polyester eftersom polymeriseringsgraden är lägre och dels innehåller en träkajak betydligt mindre epoxy än en glasfiberkajak poly- eller vinylester.
Sedan kommer polyetenkajaker. Polyeten är en lågraffinerad plast med relativt liten energiåtgång vid tillverkningen – och den kan återvinnas eller eldas upp utan allvarligare konsekvenser.
Glasfiberkajaker kommer högre upp på listan därför att polyester är en högt utvecklad plast som drar mycket energi och orsakar otrevliga utsläpp under tillverkningen. Vidare går det inte att återvinna en glasfiberkajak. Ännu sämre blir det om det ingår aramider som till exempel Kevlar i konstruktionen.
Hur bygger vi kajaker när oljan är slut eller för dyr?
Det mest närliggande är naturligtvis att vi kollektivt övergår till skin-on-frame-kajaker. Men det finns även annat runt hörnet. På många håll pågår forskning för att hitta naturliga ersättningsmaterial. Biologiska polymermaterial armerade med växtfiber verkar vara framtiden.
Framtiden - majs, lin och björknäver.
En fransk ingenjör publicerade för något år sedan en intressant avhandling om att ersätta glasfiber med lin – lika starkt, en hel del lättare och biologiskt nedbrytbart. Istället för petrokemiska polymerer (poly- eller vinylester, eller epoxy) hittade han ett sätt att polymerisera stärkelse. Med dessa beståndsdelar byggde han en komposterbar kajak med samma egenskaper som en glasfiber/polyesterkajak, bara lite lättare. Han anser vidare att tekniken är klar att användas, men priset är ännu för högt för industriell produktion. Det behövs lite efterfrågan för att produktionen skall komma igång så att priset kan börja sjunka. Discovery Channel hade tidigare en filmsnutt om kajaken, men den är tyvärr borttagen.
En artikel i Ny Teknik beskriver nya metoder att använda epoxiliknande polymerer av mjölksyrajäst majs tillsammans med lin- eller cellulosafibrer (modifierade med molekyler från Tamarind eller björknäver), till gröna kompositmaterial. Bilindustrin är föregångare, men biologiska kajaker hägrar
…eller varför inte papper?
Ett nygammalt alternativ skulle kunna vara papper. Under en period i slutet av 1800-talet byggde man både båtar och kanoter av papper – lager på lager som impregnerades med linolja. Resultatet blev både lättare och styvare än tidens träbåtar. Problemet är kanske att dagens papper håller alldeles för låg kvalitet. Det enda som duger skulle vara konstpapper gjort av linnelump – och det är dyrt! Men tänk om alternativen är ännu dyrare...
Apropå papper på nya sätt kom följande länkar från Rickard Kohlström: Design Force med ett nytt spännande pappersbaserat material och till artiklar i Ny Teknik och Dagens Industri.