EU-val - kan det va nåt?
den 27 maj 2009, 0 kommentarer
(Off-topic igen!) Jag har röstat i EU-valet. Det är för mig första gången - och jag gjorde det så snart vallokalerna hade öppnats för förhandsval.
Vid de tidigare tillfällena avstod jag, eftersom jag tyckte att en röst inte skulle få annan betydelse än att legitimera ett odemokratiskt system som fastnat i utvecklingen. Eftersom många uppenbarligen har samma uppfattning är det inte förvånande att valdeltagandet varit så lågt att valen borde ogiltigförklarats.
Situationen är ungefär densamma den här gången. Ett spel för galleriet. Sju riksdagspartier som trampar varandra på fötterna på samma lilla plätt någonstans i mitten av en alltmer ointressant höger-vänster-skala - för syns skull gastande om vem som har mest rätt att stå just där. Flera av dem orkar inte ens låtsa att EU-valet betyder något, och reagerar bara när nya alternativ hotar det lilla kotteriet.
Hur jag röstade är säkert ingen överraskning för dem som följt mina off-topic-funderingar (1, 2, 3, 4, 5) här på sajten (lika bra att berätta så spar jag lite jobb för FRA). Det handlar såklart om att skicka en så tydlig signal som möjligt upp i hierarkin att jag inte accepterar en upphovsrätt som hindrar en sund utveckling av kultur och utbildning och en patentsyn som hindrar nya metoder och tekniker att komma till nytta där de behövs och därmed saboterar miljöarbete, hälso- och sjukvård mm (skall immaterialrätter skydda slutna storföretag eller skall den ha sociala syften), en alltmer flagrant obalans mellan säkerhet och privatliv, en smygande avveckling av att "all offentlig makt utgår från folket", ett EU som genom Lissabonfördraget övergår från ett samarbete mellan medlemsländer till ett Europas Förenta Stater med suverän makt över medlemsländernas politik, rättsväsende, ekonomi mm, ett EU med hemliga beslutsprocesser och oavsättbara ämbetspersoner mm.
Jag röstade alltså på Piratpartiet och kryssade Amelia Andersdotter (andranamn på listan) - inte för att jag på något sätt misstror Christian Engström (förstanamn), men jag tror att signalen blir tydligare med Amelia. Hon har gjort ett mycket bra intryck i de sammanhang jag hört henne - genomtänkt, påläst, välartikulerad och med tilltalande övertygelser även i ämnen som ligger i kanten av eller utanför piratpartiets kärnfrågor (och kanske ett överraskningsmoment i ett av uppstoppade kostymer dominerat EU-parlament).
Smaka på det här till exempel (från Amelias sajt): "EU-kommissionen har valt att tolka bristen på patentansökningar i EU som att USA:s universitet är mer produktiva. Men snarare förhåller det sig så att europeiska universitet, som ofta är finansierade med offentliga medel, är mer benägna att betrakta sina resultat som “allmänt gods”. Borde det inte vara viktigare att tekniska och medicinska framsteg kommer samtiden till nytta, än att en multinationell koncern blir ännu lite rikare?
Under senaste veckan har flera tunga namn "kommit ut" som pirater: Lars Gustavsson (fantastiskt bra artikel!), Rasmus Fleischer (Copyriot), Henrik Alexandersson (årets politiska blogg 2008) plus en snabbt ökande mängd andra respektabla personer.
Nå, men är då inte en röst i EU-valet betydelselös. Nej, kanske inte den här gången. Christian Andersson (tidigare chef för Europaparlamentets kontor i Sverige) förklarar att just partier med engagerande konfliktfrågor på agendan löper mindre risk att drunkna i byråkratin (för att återanvända en gammal elakhet: enfrågepartier är bättre än nollfrågepartier).
Så gå och rösta - eller låt bli. Men oavsett vilket, gör det med eftertanke, inte av slentrian eller för att det förväntas.