Tragisk olycka
den 19 mars 2007 (incident, olycka), 33 kommentarer
I fredags eftermiddag inträffade en tragisk olycka i Vänerns norra skärgård. Två multisportare tog en träningsrunda med start i Räggårdsviken på sydöstra Hammarö. I samband med en överfart på ca två kilometer kapsejsar den ene och hamnar i vattnet. Trots att kamraten gjorde allt för att rädda honom, avled Jonas Rappe senare på lasarettet av sviterna från svår nerkylning.
Här är kamratens berättelse (från Nya Wermlands Tidningar):
13.00. Jag och Jonas paddlar ut från Trägårdsviken på Hammarös östkust cirka fyra kilometer från sydspetsen. Vi paddlar norrut längs den östra kanten.
Cirka 14.25. Vi har sedan cirka 13.45 paddlat öster ut längs ett band med öar där avståndet mellan öarna är cirka 100 till 500 meter. Vi kommer nu till en sträcka där avståndet från ön till nästa stora ö är cirka två kilometer. Ön heter Arnön.
Cirka 14.35. Det går dyningar och jag och Jonas tycker att allt är underbart. Vi är lediga, vi gör det vi älskar. Solen skiner och vi planerar tävlingssäsongen som är i annalkande. Då välter Jonas helt plötsligt av vad jag tror är en våg. Den slår av hans kapell och kajaken vattenfylls när Jonas försöker ta sig upp. Kajaken sjunker och Jonas tar ur en 40 liters vattensäker säck ur den sjunkande kajaken. Jonas tar tag bak i min kajak, men han tappar hela tiden greppet när jag paddlar. Till slut säger jag till att han med överkroppen ska lägga sig uppe på kajaken. Vi får upp bra fart och vi har cirka en kilometer kvar till Arnön. Då börjar Jonas bli så pass nedkyld att han inte orkar hålla sig kvar och då välter även min kajak.
Cirka 14.45. Vi båda två är nu i vattnet och Jonas får allt svårare att hålla sig kvar. Han simmar fortfarande med benen. Vi har båda våtdräkter, flytväst och Gore-Tex liknande jackor på oss.
När vi kanske har 500 meter kvar får jag hjälpa Jonas att hålla sig kvar i min kajak genom att låsa fast hans händer vid sittbrunnen.
Cirka 15.25. Vi når en kobbe vid Arnöns sydvästra spets som skiljs av mot Arnön med cirka 100 till 150 meter vatten. Jag får kämpa för att få upp Jonas på land. Lägger kajaken så att den lätt syns från luften och vattnet. Jonas svarar inte på tilltal.
15.26 Jag ringer 112 men samtalet bryts innan jag hinner berätta att jag är osäker på om ön heter Arnön eller Jäverön. 112 hör bara Jäverön cirka fem kilometer väster ut. Mitt batteri dör.
Jag har svårt att slå telefonnumret på telefonen, så efter att jag kollade Jonas springer jag i två minuter runt på ön för att få upp värmen. När jag kommer tillbaks till Jonas kollar jag med mina läppar hans kroppstemperatur på pannan, magen och fotlederna. Jag känner på pulsen: Halsen stark puls, handlederna svag puls, fötterna väldigt svag puls.
Jag vet följande: Jonas är nästan medvetslös. Jag kan inte dra upp min dragkedja, osäker på vad 112 har hört. Jag bestämmer mig för att simma de 150 meterna till Arnön. Jag får stålsätta mig för att komma över. Jag springer allt vad jag kan längs med Arnöns västra kant i cirka tio minuter tills jag kommer till en stuga, där ett par i 65-års åldern hjälper mig att ringa 112.
Jag meddelar den exakta positionen och lämnar damens telefonnummer till 112. Jag pratar med räddningschefen och dirigerar en båt till platsen. Paret skjutsar mig i bil längs en dålig skogsväg mot den sydvästra spetsen.
Jag springer ut genom skogen och när jag kommer fram ser jag att en räddningsbåt är på kobben cirka 150 meter ut från mig. Brandmännen bär över Jonas till båten och kör iväg mot Karlstad. Jag har ingen möjlighet att prata med brandmännen.
Jag får skjuts av en ambulans till Karlstad sjukhus. När jag kommer fram får jag veta att Jonas har 25 graders i kroppstemperatur och ligger på intensivvårdsavdelningen under kontrollerad kroppsuppvärmning med HLR-insats.
Kommentarer:
En olycka som denna är en tragisk påminnelse om att vintervatten är livsfarliga och kräver noggranna förberedelser och hög kompetens. Som ofta finns oklarheter i rapporteringen. Kamraten hävdar att båda hade våtdräkt (longjohns) och GoreTex-liknande jacka, medan andra källor säger att den omkomne saknade våtdräkt. De hade valt extra sjösäkra kajaker med tanke på vädret – ändå sjunker Johan Rappes kajak efter kapsejsningen. På något ställe står att vågen slog av kapellet.
Räddningsarbetet blev dramatiskt på flera sätt: batteriet i kamratens mobiltelefon tog slut i ett kritiskt läge, vilket innebar att larmcentralen hörde fel och skickade räddningsstyrkan till fel ö, fem kilometer längre bort. Felet klarades upp först när kamraten simmat iland på Arnön, letat upp bebodd stuga och lånat telefon där. Sedan hade räddningsbåten först stora problem att i den hårda vinden och sjögången ta sig iland på holmen där Johan Rappe låg, och sedan hindrade drivis den från att komma in till väntande ambulans i Karlstad.
Det är naturligtvis lätt att vara efterklok, men samtidigt viktigt att lära sig något av olyckor som händer.
Min uppfattning, tidigare redovisad i olika sammanhang, är att för avancerad vinterpaddling i oskyddade vatten bör man ha en osänkbar kajak, torrdräkt eller tuiliq och en säker roll.
Paddlar man långt från land är det lämpligt att vara minst tre tre – att i blåst och vågor ensam rädda en kapsejsad som inte helt samarbetar (rädd, nerkyld, skadad) är mycket svårt. Två som hjälps åt har betydligt större möjligheter att få upp kamraten i kajaken igen, kan hjälpas åt att bogsera med stöd och slutligen kan en rekvirera hjälp och vägleda räddningsstyrkan, medan den andra stannar kvar hos offret.
En säker roll är så viktig att jag tycker att den som inte är beredd att lära sig bör stanna iland under den kalla årstiden, eller i alla fall hålla sig mycket nära land. En paddlare som iklädd torrdräkt eller tuiliq rollar upp har inte kapsejsat – ingen wet exit, inget vatten i kajaken, inga blöta kläder, ingen nerkylning, ingen utmattning, inga konsekvenser över huvud taget. Den som rollar utsätter inte sina kamrater för riskerna med en räddningsaktion. Roll är till skillnad från alla räddningsmanövrar lätt och roligt att träna – även vintertid och i grov sjögång – och därför är chansen stor att det blir gjort. Vem tränar wet exit och kamraträddning i grov sjö vintertid?
Av samma skäl bör kajaker om vintern vara rollbara – liten sittbrunn eller knästöd, skott eller flytsäckar och tätt kapell som sitter så att det inte kan öppnas av överbrytande sjö.
Mer om olyckan:
NWT: Två elitidrottare i kajakdrama på Vänern
NWT: 36-årig multisportare avled efter kajakdrama
NWT: Multisportaren Jonas Rappe avled efter kajakdrama
Utsidan, diskussion
Uppdatering
En uppdaterad sammanställning av tillgängliga uppgifter om händelseförloppet finns nu i Kanotförbundets tidskrift Paddling nr 6 2007.