Visa varukorgen
Design & Illustration

Referenser

Jag visade lite grönlandsrollar på KajakEvents kajakmässa i Malmö i maj 2008. Här är en 18 minuters video från tillfället.

Qajak Usa´s sajt finns en hel rad med videosnuttar av rollar och andra manövrar.

Cherri Perry och Turner Wilson är duktiga rollpedagoger – här på en ny vidoe från Cackle-TV – mycket imponerande och njutbart.

Lika god pedagog är Helen Wilson – här med en instruktionsvideo på Youtube.

Mer inspiration: Ann-Kristin Skinlo och Alison Sigethy som får alla rollar att se drömlikt vackra och harmoniska ut.

Ännu fler rollvideoklipp finns på WaldenQayaqSociety´s sajt

Peter Unolds sajt innehåller en hel del videosnuttar med rollar och andra manövrar, liksom Århus kajakklubb.

Några riktigt bra böcker om traditionell roll:
Eastern Arctic Kayaks av John Heath och E Arima, innehåller grundliga beskrivningar av alla de rollar som ingår i grönländska mästerskapstävlingar.

Building The Greenland Kayak av Christopher Cunningham, innehåller en bra beskrivning av standardrollen och några till.

The Bombproof Roll and beyond av Paul Dutky är skriven främst för forspaddlare men innehåller många bra råd för den som vill gå vidare till handrollar, rollar med framåtlutning etc – dessutom en hel del bra resonemang kring en "bombproof"-attityd.

Rolla på grönländska

En grönländsk roll ligger nära det kinesiska begreppet Li som lite förenklat handlar om minsta motståndets lag. Li finns till exempel i vatten som flyter runt ett hinder, en flock flyende antiloper på savannen, ett fiskstim i en ström, i mönstren som bildas när snö driver med vinden eller i sandflykt vid en oskyddad kust. Det handlar om ansträngningslös elegans, om att följa med naturkrafterna istället för att kämpa emot dem – om att använda tyngdkraften för att komma ner i vattnet, rörelseenergin för att  komma upp på andra sidan och flytkraften för att glida in på akterdäck. Göra utan att göra, enligt Tao.

Där en vanlig västerländsk roll övervinner tyngdkraften med en kraftfull paddelmanöver, utförd med timing, motorisk precision och styrka, utnyttjar en grönländsk roll istället tyngdkraft, flytkraft och rörelseenergi och når samma resultat utan konfrontation eller ansträngning.

Det handlar om effektivitet i sin renaste form – att nå ett resultat utan att slösa energi och tid på skenproblem eller pretentiös uppvisning.

En grönländsk standardroll (Kinnguffik Paarlallugu på grönländska) är energisnål och pålitlig. Det här är min version av hur en sådan går till (min egen tolkning efter att ha läst John Heath, tittat på "Rolling with Maligiaq" och diverse filmsnuttar på Qajaqusa och för övrigt provat mig fram). Bilderna visar en ovinklad grönlandspaddel, men principen fungerar även med en vinklad storbladig paddel – dock inte riktigt lika smidigt.

UtgångspositionUtgångsposition

Utgångsställningen är precis som för en vanlig pawlata – paddeln längs sidan (den sida man kapsejsar på) – ena handen nära bladspetsen, den andra ca en halvmeter in på paddeln. På bilderna rollar jag alltså moturs – dyker på vänstersidan, kommer upp på högersidan.

(Edi Pawlata var en österikisk forspaddlare som 1927 kom på hur man rollar efter att ha läst bl a Fridtiof Nansens böcker om Grönland. Han insåg dock inte att man på Grönland rollar upp med kroppsmotorik utan antog att det handlade om att dra sig upp med hjälp av paddeln och rå styrka – en praxis som fortfarande dominerar i många sammanhang.)

KapsejsaKapsejsa

Kapsejsa åt vänster och böj dig framåt mot vänster reling med pannan så nära däcket du kan. Paddeln ligger fast mot däck under hela nergången.

(Fördelen med framåtpositionen är att rotationen inte bromsas under nergången utan man snurrar förbi vertikalläget och upp mot ytan på andra sidan. Det innebär också mindre vattentryck i näsan eftersom man kommer närmare vattenytan och att risken att slå i botten minskar – det går att rolla i 40 cm vatten med den här ställningen – 45 cm om kajaken är lastad.)




Upp-och-nerUpp-och-ner

Med pannan mot däck susar man förbi upp-och-ner-läget snabbt och flyter upp på lovartsidan. Är vattnet grunt skyddas huvudet om man håller pannan mot däcket medan flytvästen skyddar ryggen. Bara om man gjort fel (rest överkroppen eller börjat vifta med paddeln för tidigt) stannar man mitt under kajaken och måste aktivt söka sig upp till ytan.

(I strömt vatten eller om man råkar rolla åt fel håll i hård vind kan man behöva aktivt söka sig mot ytan med eller utan hjälp av paddeln. Enklast är alltid att rolla med vattenrörelserna – kapsejsa på läsidan och rolla upp på lovartsidan.)




Upp till ytanUpp till ytan

Med stöd i kajaken, sträck dig upp mot vattenytan vinkelrätt mot kajaken. Med lite vighet och ett inte alltför högt fribord (relingshöjd) kan man få näsan över ytan. Håll kvar paddeln längs sidan med en hand vid vardera axeln och handflatorna uppåt.

(Under resten av rollen rör du inte paddeln från detta läge. En bredbladig paddel måste vinklas rätt för att skapa lyftkraft, men en grönlandspaddel genererar lyft även när den ligger platt mot vattnet. Flytvästen och flytkraften i överkropp och huvud bidrar till att positionen är stabil – du ramlar inte ner under vatten igen. Ju längre ut från kajaken du får huvud och axlar desto bättre flytkraft)

Vrid upp kajakenVrid upp kajaken

Nu vrider du upp kajaken på rätt köl genom att böja ryggen bakåt, sträcka ut vänster ben och pressa höger knä uppåt, samtidigt som du glider med överkroppen akteröver mot akterdäcket. Fortfarande rör du inte paddeln aktivt – den flyter bara med längs vattenytan.

(Ju mer av huvud och axlar du har i vattnet desto bättre flytkraft och ju smidigare går rollen. Det fungerar på samma sätt som när man flyter på rygg i samband med simning – så länge bakhuvudet är djupt i vattnet går det bra, men lyfter man huvudet sjunker man.)

Glid in över akterdäckGlid in över akterdäck

När kajaken börjar närma sig normalläget bidrar den till flytkraften och det blir lätt att glida in över akterdäcket med överkroppen.

(Lättast är det naturligtvis med grönlandskajaker med lågt akterdäck och så liten volym att däcket trycks ner av överkroppens tyngd, men med lite tryck med paddeln fungerar det bra även på kajaker med högre däck.)



Hitta balansenHitta balansen

Rollen är i praktiken färdig när du ligger platt på akterdäck. Fortfarande är paddeln kvar i sitt läge med en hand vid vardera axeln.










Res dig uppRes dig upp

När du känner att kajaken är i balans reser du dig upp och fäller ner armarna mot däcket. Paddeln hamnar då i position för ett lågt stöd – kan behövas om det går sjögång...

Ofta sätter jag mig upp direkt när överkroppen är ur vattnet och stabiliserar med ett lågt stöd och ett kort paddelsvep framåt – inte lika elegant men snabbt och välfungerande..

I praktiken finns inte dessa steg. Man rollar med en enda sammanhängande mjuk rörelse. Det är bara när man lär sig rolla som stegen kan underlätta förståelsen av rörelsen – och kanske om man börjar missa rollar på grund av att man slarvar.

Summering

Som jag hoppas framgår, är detta en roll som görs nästan uteslutande med kroppen – paddeln är bara ett lätt stöd mot ytan. Inga moment kräver ansträngning, styrka eller timing. Det är en roll som fungerar även om man är utröttad efter en tävling eller efter långvarigt jobb i grov sjö.

Den går att göra extremt långsamt genom att paddel, flytväst och huvud/axlar ger bra flytkraft medan överkroppen vrids bakåt mot akterdäcket. När man fått motoriken att fungera, har man också grunden för en handroll.

Träna att rolla åt båda sidor – när det blåser kan du inte välja sida (överkroppen tvingas upp på lovartsidan när kajaken driver åt lä). I början underlättar det att rolla med öppna ögon för att ha koll på de olika momenten och se vattenytan, men efterhand är det bra att även rollträna med slutna ögon, för att lära känna rollmotoriken med musklerna. Förr eller senare kommer du att rolla i mörker eller i grumligt vatten.

Träna också gärna på grunt vatten i början. Då övar man in framåtlutningen och att snabbt leta sig upp till ytan med ansiktet. Slår paddelbladet i botten lär man sig vinkla den rätt och att inte lägga för mycket kraft i paddeln. Samtidigt kan man trycka sig upp med armen i botten om man misslyckas – sparar en del tid under inlärningen. Pannan mot fördäck är också ett behagligt läge att rolla i. Det mindre vattentrycket nära ytan och den horisontella ställningen innebär att det inte är alls lika obehagligt för slemhinnorna i näsan som att hänga med huvudet upp och ner 75 cm under ytan.

Glöm inte heller träna när det blåser. Den här rollen känns säker och enkel även i grov sjögång. Tänk bara på att alltid rolla med vågorna - gå upp på lovartssidan (försöker du göra tvärtom slutar det kanske med att du efter en stunds total förvirring går ur kajaken – och tillbringar resten av dagen med att fundera över vad som egentligen hände). Det är också spännande att upptäcka hur lätt det är att rolla under en våg – kapsejsa när vågen börjar lyfta lovartssidan av kajaken, rolla upp direkt efter vågpassagen - vattenrörelsen gör det mesta av jobbet. Bryter sjön räcker det ofta att lägga ett högt stöd på vågsidan – nästa våg rollar upp dig utan att du gör någonting.

Rolla med fullastad kajak. Det är inte svårare att rolla med långfärdslast, snarare tvärtom. Det krävs visserligen lite mer kraft för att särtta fart på rotationen, men det jobbet står tyngdkraften för. Sedan ser rörelseenergin av lasten till att det blir lättare att komma upp på kajaken igen. 

« Föregående sida 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa sida »

Kommentarer

Hej!

Besöker alltid Din hemsida med stor glädje och behållning. Idag upptäckte jag att ngn. måste ha saboterat länken "Qajak Japans trevliga sajt". När jag klickar på den kommer ja till förmedling av asiatiska kvinor!

Hälsningar

Jan

Ja, tyvärr har sajten lagts ner och domännamnet tydligen övertagits för andra ändamål. Tack för påpekandet. Jag stryker länken tills vidare och hoppas att Mr Ito återkommer med sina fina animationer.

Jag har din hemsida som inspiration det är lätt att fastna här några timmar :-) försöker lära mig rolla nu men hamnar bara upp och ned får inte upp paddeln till ytan. Vad gör jag för fel?

/ Ola

Det kan jag inte svara på utan att se vad du gör. Men följer du beskrivningen ovan kanske du kan hitta var det blir fel...

Titta även på resursfilerna i vänsterspalten där finns en del bra instruktioner.

Hej Björn!

Jag vill gärna träna på att rolla på grönländska, men har inte en passande grönlandspaddel. Hur håller jag min europapaddel, om jag i övrigt vill använde den sköna metod som du beskriver ovan? /Frida

Hej Frida

I princip gör du på precis samma sätt som är beskrivet för grönlandspaddel. Men det blir lite svårare eftersom du måste kompera bristen på flytkraft i eurobladen genom ett kraftfullt svep längs ytan och dels för att bladets välvning innebär att bladets vinkel är kritisk under svepet.

Det innebär inte att det blir svårare att rolla med en europaddel, bara att det är svårt att få det att se ut som en lugn och avspänd vattenbalett...

Så slutsatsen är egentligen att om du vill rolla på grönländska är det inte så dumt med en grönlandspaddel (snickrad, lånad, köpt... ;-)

Hej igen Björn

Jag lånade en grönlandspaddel och följde dina instruktioner och det fungerade, så roligt!

Tack för att du delar dina erfarenheter här!

Skriv en kommentar