Visa varukorgen
Design & Illustration

Information om lokal och verktyg

enhetsomvandlare | verktyg

Lokal

Båtar kan byggas och har byggts i källare och på vindar, i garage och på balkonger, i hobbyrum, i vardagsrum och på stranden.

En bra lokal måste uppfylla några grundkrav. Den måste vara stor nog för att du skall kunna röra dig runt båten med material och verktyg. Dörren eller fönstret måste vara stora nog för att den färdiga båten skall kunna lyftas ut. Mät noga – mer än en båtbyggare kan berätta hårresande historier om genanta misstag. Du måste också ha bra ljus och eluttag som klarar de elverktyg du planerar att använda. En torr och varm bygglokal förenklar mycket – men det går att bygga i ett partytält i trädgården under sommaren om det är vad som står till buds.

Vintertid behövs någon form av uppvärmning. Epoxy kräver värme för att härda. Ner till 13-14° brukar det fungera hyfsat om man värmer träytorna med en värmefläkt och håller epoxyn vid ca 20-25°. Epoxyn härdar tillräckligt under natten för att det skall gå att fortsätta dagen efter. Vid lägre temperaturer tar härdningen för lång tid för att medge planerat byggande. Epoxyn blir seg och tränger inte in i träet tillräckligt. Det bildas också restprodukter på ytan vid härdning i låg temperatur – en smetig, fet hinna som försämrar vidhäftningen av nästa skikt. Processen kallas karbonatisering och innebär att aminerna i epoxin reagerar med luften koldioxid till aminkarbonat. Problemet uppstår främst vid ytbehandlingen och löses enklast med en lätt avslipning innan nästa strykning, eller om detta inte går (sandpappret sätts igen) genom att epoxyytan tvättas med vatten och tvättmedel innan nästa skikt appliceras. Jobbar man vått i vått uppstår normalt inga sådana problem.

Man kan bygga båt vintertid i en ouppvärmd lokal men det kräver då en hel del påhittighet. En lätt presenning över båten och en kupévärmare ger värme nog att limma kring 0°. En rad med 60 W glödlampor fastsatta under båten på byggjiggen eller ett par infravärmare fungerar också bra. Några värmeljus i en plåtburk kan bidra. Tänk bara på att alla uppvärmningsanordningar är potentiellt brandfarliga.

Ibland ställs man inför problem med olika enhetssystem – engelska vikter, längder, volymer etc. Här finns hjälpmedel för att underlätta.

Omvandling mellan enheter

Här kan du räkna om mellan olika enhetssystem (längd, vikt, volym, temp etc).

Verktyg

Det behövs inte många verktyg men se till att de du har är bra. Dåliga verktyg leder bara till dåligt träarbete, dåligt humör, plåster på fingrarna och slöseri med tid.

  • Handcirkelsåg för att såga upp bordläggningsribbor. (Går att hyra om du inte har eller kan låna). Alternativt kan ett snickeri för en rimlig slant såga upp det du behöver.
  • Sticksåg (elektrisk eller handsåg) för att såga ut spantmallar och stävar m.m.
  • Häftpistol som klarar 14 mm klammer, för att hålla ribborna på plats medan epoxyn härdar.
  • Borrmaskin med borrsats och sliprondell.
  • Hyvel, som liksom övriga eggverktyg skall vara vass för att vara till någon glädje (Paul Sellers har många bra youtubesnuttar om att med enkla medel hålla eggverktygen rakbladsvassa).
  • Sickel, ett underskattat verktyg som är ett idealiskt alternativ till sandpapper, framför allt för att bearbeta epoxi
  • Stämjärn
  • Hobbykniv
  • vass sax eller rullkniv för glasfiber
  • Skruvtvingar och limklämmor (ju fler desto bättre – speciellt för att limma relingen på en kanadensare).
  • Tumstock eller måttband.
  • Vinkelhake.
  • Skruvmejsel.
  • Hammare
  • Fintandad ryggsåg (bäst är en japansåg)
  • Diverse: Spik, skruv, sandpapper, penslar, fernissa, muggar att blanda epoxy i (avklippta mjölkförpackningar fungerar utmärkt) m.m.

Verktyg som inte är nödvändiga men som kan underlätta

  • Bandslip
  • Handöverfräs (för relingarna på kanadensaren)
  • Vinkelslip med gummirondell och grov fiberslipskiva för att snabbt få bort härdad epoxy, grovforma trästycken etc. Bra också till paddeltillverkning.

Enligt gammal tradition skall det också finnas en bekväm stol i ett hörn av verkstaden. I anglosaxiska länder kallas den ”a moaning chair” – i den sitter man och hämtar sig efter de värsta misstagen. Det är naturligtvis också tillåtet att sitta och beundra resultatet av arbetet. En liten stund då och då i stolen kan kanske också avstyra den vanligaste amatörtabben – att påbörja en uppgift innan man riktigt vet hur den skall slutföras.

« Föregående sida 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa sida »

Kommentarer

Hei!

Jeg har problemer med å finne stiftepistol for brede nok klammer (14mm) Har du noen tips til meg hvor jeg kan få tak i det? På forhånd takk.

Mvh

Erik Fredrikstad

Vi använder Rapid R33 häftpistol den klarar 14 mm klammer och har de tunna klammerna som ger lite mindre hål i kajaken.

mvh Petrus

Av mig obekant anledning försvann två kommentarer här igår: mitt svar där jag länkade till en rekommenderad häftpistol och ett inköpsställe, och den ursprunglige frågarens svar på detta.

Vad som hänt vet jag inte än – webbhotellets server eller min programvara? Om någon annan saknar sin kommentar, skriv en ny eller hör av er.

Jag byggde en kajak för många år sedan med vad jag tror var en rapid r33 och 14mm klammrar. Kommer ihåg att dom inte ville sitta kvar riktigt i spånsskivorna och att man fick sätta ganska många tätt ihop ibland för att tvinga listerna på plats. Lurar på att bygga en ny kajak så jag behöver också köpa en häftpistol. Jag såg att rapid r34 använder breda klammrar. Kan det trots dom större hålen dom efterlämnar ändå vara värt att köpa den? Kan den möjligen hjälpa mot ovanstående problem? En tanke är att dom bredare klammrarna är svårare att dra ur efter limmning ? Är det 33:an som gäller?

Jag brukar använda klamrar med den kraftigare tråden – har också haft problem med hållkraften med de smalare i spånskivespant. Alternativt kan du använda plywoodspant och tunntrådig klammer. Det fungerar också.

Hur funka det att bygga efter gammal teknik? före man använde el-verktyg

Går precis lika bra – och eftersom det är kul att bygga blir glädjen mer långvarig...

Hej!

Jag har en tryckluftsdriven klammerpistol som skjuter 10,8mm breda och 16mm höga klammer med en wiretjocklek på 1,2mm. Kan den funka eller ska man handla sig en manuell rapid r33 enl ovan?

// Marcus

Den bör fungera utmärkt. Lite stora hål kanske för dem som är kinkiga med träutseendet, men praktiskt och effektivt.

Toppen. Tänker mig ändå en helt lackad kajak så de kommer inte synas några hål när jag ger mig ut på premiärtur! :D

// Marcus

Fundering runt hälftpistol: min häftpistol verkar vara lite för stark, den slår in klamrarna så att ovankanten på klamern är i nivå med ytan av ribban. Inser att det kan bli väldigt pillitg att dra ut klamrarna men påverkar detta även hållfastheten på kajaken?

Jag kommer att måla, så jag spacklar igen hålen och intryckningarna innan jag lägger första lagret glasfiber.

Hej Per ibland går det att ställa ner fjäderkraften på häftpistolen annars kan man lägga något emellan klammern och ribban tex emballageband eller en faner bit lite pyssligt men det är det att spackla också. Kan också hjälpa med längre klammer men du kanske redan använder 14 mm.

/Petrus

Jag insåg att det skulle bli oändligt med jobb att antingen använda mellanläg eller att spackla så jag köpte en ny häftpistol med ställbart slag.

https://www.rapid.com/sv-se/products/rapid-alu953-kraftoptimerad-h%C3%A4ftpistol_5000516

Idag fick jag hälften av bordläggningen till skrovet på plats, ca 1000klammrar gick det åt, det hade varit en omöjligt uppgift med mellanlägg eller skulle blivit en total spackling av hela skrovet att fylla alla märken.

Skriv en kommentar