Visa varukorgen
Design & Illustration

Referenser:

Böcker om båtbygge kan du köpa från Wooden Boat.

En beskrivning i text och bild av en justerbar skädda finns här och här .

...och en till: Blue Heron.

En snygg sits i trä i Leif Karlssons mycket välbyggda Nanoq. Se till bara att formen är utprovad och rätt - det är inte så lätt att ändra i efterhand.

Mina sitsar är betydligt enklare, en till rätt form slipad skumskiva klädd med liggunderlag: tämligen ambitiös i min Hunter eller minimalistiskt enkel men mycket funktionell i Black Pearl.

Tips och råd för kajakbygge

ytbehandla insidan | sittbrunn | däck/sittbrunn | ribba däck | sarg/fläns | fotstöd | limma ihop skrov och däck | knästöd | skädda/roder | luckordäckslayout

Ytbehandla insidan:

Insidan behandlas på samma sätt som utsidan – med ett par undantag. Ersätt det mesta av slipningen med kraftiga tag med en välslipad rund sickel. Hoppa över tredje epoxyskiktet. En lätt vävstruktur i ytan eliminerar en stor del av slipjobbet (genom att träytan inte behöver vara lika jämn) och fungerar dessutom som halkskydd i den färdiga kanoten.

Ytbehandla insidan så snart utsidan är klar. Att ta en paus i bygget med ensidigt glasfiberlaminat leder ofta till formförändringar i skrovet och stora problem att få skrov och däck att passa ihop. Är en paus ändå nödvändig skall spantmallarna sitta kvar under tiden.

I kajaken är naturligtvis kraven på ytan betydligt lägre på insidan – utom kanske för den synliga delen i sittbrunnen. Se bara till att det inte finns några nivåskillnader mellan ribborna där det kan bli luftfickor under väven.

Väven lägger du lättast i korta bitar tvärskepps med början precis akter om innerstäven i förskeppet. Det är lättare att hantera flera mindre bitar på tvären än en lång från för till akter och risken för spänningar och blåsor är mindre. I ändskeppen är det enklast att lägga triangelformade småbitar på ömse sidor om innerstäven och en smal remsa över själva innerstäven – andra metoder brukar ge rynkor, veck, blåsor och luftfickor.

Dubblera väven i främre delen av det som skall bli sittbrunnen - där du sätter fötterna vid i- och urstigning. Häll epoxy längs botten och arbeta ut den. Var mycket försiktig när du arbetar epoxyn upp mot relingen – råkar du dra med väven bara en tiondels millimeter lyfter den till stora blåsor så fort du vänder ryggen till! Många byggare har lyckats bra med en korthårig mohairroller eller en skumroller till detta medan andra har fått problem med apelsinskalstruktur och luftbubblor efter rollern (eftersläta i så fall med en gummiskrapa). Jag har också provat att grundstryka med epoxi och sedan lägga i en tvärskeppsvåd i taget och släta ut med händerna (handskarna!) Det var svårt att helt få ut vecken (ett par fick jag skära upp och släta ut) men fördelen var att väven satt ganska fast när det blev dags att eftersläta med gummiskrapan.

Uppstår veck som inte går att släta ut kan du först prova med att skära i vecket med ett rakblad (vinkelrätt mot ribborna så att det inte uppstår en försvagning i skrovet) och sedan släta ut väven. Måste du skära längs ribborna bör du fylla i med en ny vävbit för att behålla tvärskeppsstyrkan. Återstår det blåsor och veck som inte låter sig slätas ut så här, är det bäst att lämna dem tills vidare. När epoxin härdat skär du bort dem och ersätter med ny väv.

Var mycket noggrann med att inte överskottsepoxi rinner ner och blir en onödig barlast i botten av skrovet. Det är ett av de sämsta skälen till en onödigt tung kajak. Det finns dessutom risk att väven flyter upp i epoxin och kanske slipas bort i den fortsatta slipningen.

Skräddarsy sittbrunnen

När du bygger sittbrunnssargen finns all anledning att lägga lite energi på att utforma den efter din egen anatomi och önskemål. Vid långturer tillbringar man åtskilliga timmar om dagen där. Det är inte kul att vakna varje morgon med stela muskler, eller att behöva sträcka på benen en gång i timmen för att inte få kramp i dem.

Sittbrunnens storlek

Det finns huvudsakligen två varianter på storlek – antingen är den så liten som möjligt eller så stor att den är lätt att komma i och ur utan att balansera på akterdäck.

Det förra innebär storlekar kring 53x38 cm. Knäna hamnar då under däcket och kontakten kropp/kajak blir mycket bra. Det lilla hålet gör det lättare att hålla sittbrunnen torr och minskar risken att vatten blir stående i kapellet. På vintern blir det varmare i kajaken med mindre exponerad kapellyta. Många tycker att sittställningen blir bekvämare när inte knäna skaver mot sargkanten och man inte är låst till ett par fixerade knä/lårstöd. Nackdelen är att i och urstigning blir lite knepigare, och man måste sitta på akterdäcket och glida ner med raka ben med paddeln som stöd i vattnet. Men man lär sig tekniken snabbt och det finns inga nackdelar därefter. (se även information om sittbrunnsstorlek )

Stor sittbrunn brukar vara kring 80x40 och innebär att det är lätt att kliva i och ur – man sätter sig direkt på sitsen och lyfter sedan in benen. De flesta nackdelarna finns det bot för. Ett par välplacerade knästöd förbättrat kontorllen över kajaken och underlättar roll. En bit liggunderlag i kapellet hindrar att det trycks ner av vatten eller kyler. Däremot är det svårt att få ett stort kapell lika tätt som ett litet.

Oavsett vilken storlek du föredrar skall du sitta med ryggen minst 10 cm från sargens akterkant.

De flesta kajaker har numera stort sittbrunnshål med knästöd – en välfungerande kompromiss som tillfredställer de flesta. Men bygger du en kajak för avancerad paddling har en liten sittbrunn många fördelar.

Vill du finlira med måtten, kan du bygga en enkla sittbrunnsdummy att testa dimensionerna i. En bit spånskiva med utsågat hål, fäst i rätt höjd och lutning på ett par brädor. Prova att du kan lyfta ur knäna om du vill ha en stor sittbrunnsöppning, eller att du kan glida upp på akterdäck om du vill ha en liten. Passa på att mäta ut var du behöver ha ett fotstöd (glöm inte 10 cm marginal bakom ryggen!).

När du sedan ritar upp sittbrunnsformen tänk på att runda den hela vägen – inga raka partier som kan ge dålig kontakt med kapellets gummiband.

Knästöden provar du enklast ut på plats när kajaken är färdig. Beskrivning finns längre ner på sidan.

Däck och sittbrunn:

Sätt tillbaka spantenSåga ut däckslinjen på formspanten och sätt tillbaka dem i båten på rätt ställe. Fixera dem med en tunn spik genom relingen. Tejpa relingskanten och ovankanten på formspanten så att inte däcket limmas fast av misstag.

Sedan finns två varianter: antingen att göra sittbrunnssargen på en separat mall (utsågad i tjock spånskiva, 22 mm), montera den på plats på formspanten och passa in däcksribborna efterhand mot sargen (med fördelen att sargen kan göras klar i förväg och spara tid vid däcksbygget), eller att ribba däcket som en helhet, såga ut sittbrunnshålet och bygga sargen på plats. Båda metoderna fungerar alldeles utmärkt. Mina kajaker från de senaste åren har alla sarg laminerad i glas- och kolfiber och byggd direkt i det färdig ribbade däcket.

Bygger du sargen i det färdiga däcket kan det vara en bra idé att montera en dummy (utsågad i tjock spånskiva) på sittbrunnens plats. Det underlättar att få däcksribborna att ansluta snyggt till den kommande sittbrunnssargen. Dummyn (eller den färdiga sargen) monteras på spantmallarna och mäts in noga. Oftast kommer den att sitta över två mallar. Gör du en så liten sittbrunn att den bara får stöd på en spantmall, får du improvisera – ett par stödribbor i för- och akterkant, en extra spantmall eller något liknande.

Själva sargen/flänsen kan byggas på många olika sätt. Här är några förslag:

  1. Vertikal strip Vertikalstrippad sarg

    Passar till alla däck, lättbyggd, men tar lite tid att pussla ihop. Såga ut sittbrunnshålets form - från ritningen eller efter egna mått - i tjock spånskiva. Tejpa kanten. Häfta småbitar av bordläggningsribba (6-8 cm långa) stående runt kanten. Pensla på epoxy. Tag bort häftorna, slipa, lägg på väv/epoxy. Montera sargen på formspanten i kajaken.
    Ett alternativ är att häfta ribborna på plats direkt i det utsågade hålet i däcket (Ulf Johansson gör det snyggare än de flesta).

  2. PlywoodsargPlywoodsarg:

    Passar kajaker med plant eller V-format däck. Mycket lättbyggd sarg som var vanlig förr. Såga ut sargen i plywood i symmetriska halvor till ca 16-18 mm tjocklek (t ex 2x9 mm eller 4x4 mm). Sargen bör vara 15-18 mm bred och limmas direkt på plats på däcket.

  3. Laminerad sarg:

    Passar alla kajeker. Kräver tillgång på fanér. Mycket elegant. Bygg en form av träklotsar på en spånskiva. På denna lamineras (limmas) sedan flera lager tunn fanér (mahogny, gran, furu etc). Den färdiga tjockleken bör vara 4-5 mm. Skarven läggs lämpligen framme i spetsen mot en vertikal list, som sitter kvar i den färdiga sargen. Flänsen kan sedan vara laminerad av ett antal smalare fanerremsor eller en plywoodtopp.

  4. Basad sargBasad sarg:

    Passar alla kajaker. Det klassiska sättet att bygga sarg. Bygg en form på samma sätt som för den laminerade sargen. Utgångsmaterialet är mahogny eller ask, sågad och hyvlad till ca 2200x100x4 mm. Ånga eller koka (basa) virket tills det blir mjukt, böj det snabbt runt formen, fixera med tvingar och låt det sitta tills det är helt torrt. Limma en vertikal list i förkanten av sargen.

  5. Försänkt sarg:

    För den här sargkonstruktionen bygger du däcket helt klart först och sågar upp sittbrunnshålet.

    Skär av skummaterial (styrofoam, polyester- eller uretanskum el likn) ut en ring som limmas runt hålmarkeringen (några mm utanför markeringen). Ringen kan vara ca 15-20 mm hög och ca 60 mm bred. Runda och fasa profilen som på bilden med sandpapper. Fäst den mot däcket med dubbelhäftande tejp eller snickarlim.

    Bygg sedan upp med glasfiberremsor och epoxi över formen – det behövs 12-14 lager 160 grams väv för tillräcklig styrka. Ett alternativ är att börja med en kolfiberlager, därefter 8-9 glasfiberlager, ytterligare ett kolfiber och på toppen ett glasfiberlager (det översta glasfiberlagret är till för att slipa i så man inte förstör kolfiberytan – slipad kolfiber ser ut som ett lager sot!).

    Med en överhandsfräs och med det utsågade hålet som styrning fräser du från ovansidan bort virket över kanalen (se till att hålets kanter är jämns så att fräsen inte kopierar eventuella ojämnheter til sargens ytterkant). Gräv bort skumformen och slipa rent med sandpapper. Runda kanterna med sandpapper eller med en hålkälsfräs.

    Om bara glasfiber används kan det bli snyggt att måla både sarg och kanal.

Ett lite enklare alternativ är att montera skumformen på ovansidan av däcket och bygga en uppstående sarg.

På mina senaste kajaker är akterskottet välvt och anslutet till sargen. Det blir en mycket komfortabel sittställning med flera fördelar: bekväm bakåtlutning vid rollar, minskad vattenvolym i sittbrunnen efter en wet exit och mycket lätt att tömma sittbrunnen. Ett sådant skott kan lamineras på en enkel skumform.

Ribba däcket

Börja ribba däcket med en noga injusterad centrumribba – viktigt för symmetrin. Vill du snobba kan mittribban vara av mahogny, körsbär eller annat trevligt träslag. Sedan fortsätter du med en ribba som följer relingen. Såga till den i ändarna så att den ansluter till mittribban (mittfisken) på samma sätt som du formade de sista ribborna på botten. Fortsätt in mot mitten. Precis som på botten limmar du ingenting förrän du är klar med hela däcket.

Fär de allra flesta kajakmodeller är det lämpligt att inte försöka lägga ribborna i en längd från för till akter. Det resulterar ofta i en ful puckel framför sittbrunnen och en lika ful grop bakom. Kapa ribborna någonstans i den blivande sittbrunnen, så blir det både enklare och snyggare.

Några byggare har fäst däcksribborna med smältlim mot formspanten istället för att häfta – och sluppit klammerhål i däcket. Vill du försöka, bör du tejpa spanten med silvertape - packtejp eller maskeringstejp håller inte för värmen från smältlimmet. Att limma ribborna en i taget och hålla dem på plats med tejp eller limklämmor ger bättre resultat, men ökar byggtiden rejält.

Mot sittbrunnssargen sågar du till ribborna med så god passform som möjligt. Behövs det kan du sätta en häftklammer genom sargen och in i ändträet på ribban för att fixera den.

För kajaker med valdäck – Smart, Kavat, Nomad, Njord, Frej med flera – behövs ett par smala ribbor i övergången mellan däck och skrov. Ritningen visar hur.

Tag bort alla häftor, slipa och ytbehandla på samma sätt som utsidan av skrovet.

Sittbrunnssargens fläns

Har du ribbat sargen med vertikal ribb är det dags att fundera på fläns nu. Även den kan naturligtvis åstadkommas på en mängd olika sätt – med hjälp av ribbor, plywood, fanér, laminerad av tunna strips eller i glas- och/eller kolfiber. En enkel variant är att såga ut den i två halvor ur 4 mm mahogny-, björk- eller furuplywood. För att kapellet skall sitta på plats och hålla tätt bör flänsen sticka ut minst 15 mm över sargkanten (gärna 20 mm med nylon- eller aquathermkapell).

Men först skall sargkanten kapas till rätt höjd. Kommer du att paddla huvudsakligen med kapellet på plats bör sargen vara ganska låg (rekommenderas) - ca 15 mm i akterkant i akterkant och sidor och upp till 20-25 i förkant. En låg kant skvätter mindre och är inte ivägen för paddeln vid låg paddelföring. Den som däremot paddlar mest i lugna vatten och inte alltid använder kapell kan med fördel höja sargen till 40-50 mm för att minska risken att tillfälliga svallvågor letar sig över kanten. Rita ut din valda höjd +3 mm i säkerhetsmarginal på utsidan av sargen. Såga av längs linjen. Titta nu noga på sargen från alla håll. Ser den jämn och snygg ut? Slipa annars överkanten tills du är nöjd.

Lägg en bit plywood – den blivande flänsen – över hålet och rita längs ytterkanten av sargen (har du byggt sargen på en separat mall kan du använda denna som form även för flänsen). Rita sedan en linje 20 mm utanför den första. Gör du sargen i två halvor går det inte åt så mycket plywood. Såga ut flänsen och prova den på plats. Ser det bra ut kan du limma dit den. När epoxyn härdat slipar du innerkanten jämn och rundar den till ca 4 mm radie. Jämna och runda ytterkanten. Spackla hålkäl mellan däck, sarg och fläns (flänsen måste tåla hård belastning när kapellet tas av och på och i samband med räddningsaktioner till havs). Spackla med tjock epoxy och forma med t ex en glasspinne. Lägg in två remsor glasfiber i epoxy som armering. Ett snabbt och elegant sätt att åstadkomma en bra hålkäl är att trycka in en sträng tjock epoxy och två epoxyindränkta glasfiberremsor under flänsen och över det hela kränga en smal cykelslang (racingslang). Till sist pumpar man upp slangen så att den pressar ut epoxyn till en snygg och jämn hålkäl. Lägg lite plast (en sönderklippt bärkasse) mellan väven och slangen så att den inte limmas fast.

Lägg dubbel glasfiber även på ovansidan av flänsen och ner över insidan av sargen. Lyft av däcket, vänd det och behandla undersidan på samma sätt som insidan av skrovet. Dubblera väven runt om sittbrunnshålet. Dubblera väven ca 40 cm bakom sittbrunnen (eftersom man ibland sätter sig där i samband med räddningsaktioner eller vid i- och urstigning om man har litet sittbrunnshål). Lägg dubbla glasfiberremsor över kanten mellan däcket och sargen.

Fotstöd:

Fotstödet är bra att planera/bygga innan däcket limmas på plats – det kan vara svårt att komma åt sedan. De måste sitta på precis rätt avstånd för att fungera – det skall finnas plats att räta ut benen helt men du skall ändå ha trampdynor och tår mot fot-stödet när knäna trycks mot däcket eller knästöden. Det måste vara mycket stabilt – vid kraftpaddling och paddling i grov sjögång kan belastningen bli stor.

Är det bara du som skallanvända kajaken är det bäst att kombinera förliga skottet och fotstödet – ttll exempel en 10 mm skumskiva med ett fotstöd i 12 mm trä limmat mot de översta 10-12 cm. I en kajak utan skott kan fotstödet varas en träskiva, ca 15 mm tjock och 12 cm hög, limmad mot undersidan av däcket (förstärkt med glasfiberremsor). Rätta placeringen av fotstödet finner du om du sitter på golvet med ryggen mot väggen och fötterna vinklade 90º upp. Mät avståndet mellan vägg och fotblad och lägg till 10 cm. Detta blir nu avståndet från sargens akterkant till fotstödets akterkant. Såga ut fotstödet enligt ritningen och limma fast det.

Vill du däremot ha ett justerbart fotstöd är det enklast att köpa färdiga aluminiumskenor med flyttbara fotplattor (finns från de flesta kajakförsäljare). Alternativt kan du experimentera med ribbor med sågade spår för fotstödet. Tänk bara på att fotstödet måste tåla ganska hård belastning när paddeltekniken förfinats så långt att kroppens alla muskler utnyttjas. Det får inte heller vara ivägen vid packning om du bygger utan luckor.

Rodermanövrering

För eventuell rodermanövrering är VKV:s gamla typ av roderok bra, därför att det då finns ett rejält fotstöd att arbeta mot. Av samma skäl ogillar jag keepers – dels kan man inte använda benen i paddlingen utan att kajaken jazzar med aktern, vilket för mig leder till kramp i benen vid längre paddlingar (förmodligen till stor del en vanesak – men faktum kvarstår att de som har keepers generellt har ett i samband med långturer irriterande behov att gå iland och sträcka på benen lite väl ofta) och dels är de flesta keepers så små (för att underlätta packning i kajaker utan skott) att det finns en risk att man missar med foten (antagligen också en vanesak) i ett stressigt ögonblick med ett högt stöd i en brytande våg.

Pedaler trivs jag inte heller med – visserligen kan man ta spjärn med fötterna med det är bara hälarna som har stöd. Det känns som att cykla med pedalerna på hälarna istället för på trampdynan (vadmusklerna förblir omotionerade och brukar göra sig påminda efter ett tag).

I en kajak utan luckor måste fotstöd/roderreglage antingen vara lätt löstagbart eller sitta så högt att det går att skjuta in packning under. För paddlingen är det ingen nackdel med ett högt placerat fotstöd. Precis som vid cykling används vadmusklerna bättre med trampdynan på fotstödet än om fotstödet hamnar mot hålfoten eller hälen.

Roderoket är stökigt att plocka i och ur vid lastning – där får keepers en pluspoäng. Men eftersom man tillbringar betydligt mer tid paddlande än packande och att kvalitetsaspekten väger tyngre under paddlingen så hade jag valt roderok. Jag tycker också det är viktigt att rodret går att lyfta upp på akterdäck i samband med landningar mm.

Ett alternativ är surfskipedaler: enklast i form av en tunn plywoodskiva med utsågade pedalblad (alternativt en laminerad skiva kolfiber). De får fördelen av att vara återfjädrande så att rodrets nollställs om man släpper pedalerna.

Däcksbeslag

Det finns färdiga linbeslag att köpa och mängder med tips på internet om hur man kan tillverka egna. Det här är min favorit: nersänkta i däcket, enormt starka och snabbt och enkelt byggda.

Limma ihop däck och skrov

Lägg däcket tillbaka på rätt håll på båten. Fäst på några ställen med tejp och kontrollera noga att passformen är perfekt. Det uppstår ibland spänningar under limningen av sittbrunnen. Ibland kan tejpen behöva kompletteras med en packrem eller ett tillfälligt stag mellan relingarna.

Är formen rejält fel (kan uppstå om det går för lång tid mellan ytbehandling på insida och utsida eller om temperaturen eller luftfuktigheten ändrat mycket innan ytbehandlingen blivit symmetrisk) är det bara våld som gäller. Spännband, träkilar, invändiga stag - vad som helst som kan tvinga ihop skrov och däck. Du kan ta i hur mycket som helst – det håller (och skulle det inte göra det – vad har du att förlora?). I extrema fall kan det vara nödvändigt att sätta tillbaka spanten, dra spännband runt varje spant och laminera glasfiber från reling till reling mellan spanten för att stabilisera formen. Även om du behöver ta i ordentligt har detta ingen betydelse för styrkan i den färdiga kajaken.

När allting stämmer blandar du en omgång ganska tjockflytande epoxy (blandad med slipdamm eller mikrofiber). Lyft däcket några cm med mellanlägg och lägg en sträng lim på relingskanten. Lägg tillbaka däcket och fäst med Limning av skrov-däck klammer, tunna spik eller armerad packtejp tills epoxyn härdat. Torka omedelbart bort överflödig epoxy i skarven (på insidan slätas den ut med fingret (plasthandske!).

När epoxyn härdat slipas fogen jämn och rundas till 6-7 mm radie. Klipp glasfiberremsor, ca 5 cm breda (eller använd färdiga remsor på rulle), och lägg över skarven så att den första går 3 cm ner på skrovet och 2 cm upp på däck och den andra går 2 cm ner på skrovet och 3 cm upp på däck. Pensla med ren epoxy. Förstärk hela skarven på detta sätt.

Slipa och pensla på ny epoxy tills skarven har samma finish som resten av skrovet. Förstärk sedan skarven på insidan på samma sätt så långt du når från sittbrunnen (eller hålen i däcket om du bygger med luckor).

Så här går det lättast. Lägg kanoten på sidan. Klipp till meterlånga remsor, rulla ihop dem och doppa dem i epoxy. Börja så långt akterut du når och med handen (plasthandske!) rulla ut remsan längs skarven och jämna till. Sedan börjar du förifrån att rulla ut nästa remsa och låter dem överlappa i mitten. (Det finns ingen anledning att försöka manövrera ut remsor längre ut i stävarna än så här. Påfrestningen på skarven blir mindre ju längre från sittbrunnen man kommer och ju smalare kanoten blir). När epoxyn härdat jämnar du till skarven med grovt sandpapper.

Knästöd

enkla men välfungerande knästödHar du stor sittbrunn behävs knästöd. Dessa provar du enklast ut på plats när kajaken är färdig. Sätt dig i kajaken, fäst tillfälliga knästöd i plywood med limklämmor eller skruvtvingar och prova så att du dels har bra stöd för knäna och nedre delen av låret (viktigt!) men också bekvämt kan lyfta ur benen vid sidan av stödet. Kan du forma dem så att du kan jobba med benen mellan knästöden vid kraftpaddling är det en fördel (med ordentlig vridning i midjan går det bra även om utrymmet mellan knästöden är litet).

När du har hittat rätt läge på knästöden är det dags att forma kontaktytan. Du bör du ha stöd för ca 15 cm av benet ovanför knäet för att inte trycket skall hamna på knäskålen. När du är nöjd limmar du dit stödet och polstrar det med liggunderlag eller självhäftande neopren.

Stöden på bilden är enkla men fungerar utmärkt, men naturligtvis kan man göra dem snyggare: utskurna i massiv trä eller laminerade över en rundad form (till exempel en flaska). Men grundprincipen är sund – prova ut dem på plats så att de verkligen fungerar. Många köpekajaker passar uselt för dem som inte råkar ha exakt samma benlängd som konstruktören.

Skädda/roder

Kajakens kursstabilitet styrs till stor del av akterns utformning – antingen av skrovets form eller med en pålimmad fast skädda. Finns en fast skädda på ritningen innebär det att kajaken sannolikt inte fungerar speciellt väl utan denna skädda.

En fast skädda är alltid en kompromiss – den fungerar optimalt bara under vissa kombinationer av fart, vind- och vindstyrka. Oftast återstår lite upplovning som får kompenseras med paddelteknik. Men med merparten av kursproblemen eliminerade fungerar det ofta bra och är en enkel lösning. De av mina kajaker som är ritade med fasta skäddor har normalt ett kraftigt språng som gör att skäddan kan sitta så att den inte tar i marken när kajaken ligger på platt mark. Därför är den ganska bäl skyddad även vid grundstötningar.

En justerbar skädda är bättre men mer komplicerad att bygga och att sköta. Den kan justeras så att kajaken är neutralstyrd oavsett fart och vind. Placeringen är en kompromiss – längre föröver är den mera effektiv i surf (ingen risk att den hänger i luften bakom vågen) men inkräktar på packutrymmet, och motsatsen för en skädda placerad långt bak. Eftersom jag gillar små och lätthanterade kajaker brukar jag sätta skäddan långt bak och accepterar att den någon enstaka gång kan hamna i luften. För att montera en skädda långt bak kan man utan problem kapa en bit av innerstäven (skäddboxen gör samma nytta).

Fast skädda

skäddans ungefärliga formBäst är att limma på den fasta skäddan när skrovet är ytbehandling (glasfiber/epoxy) är klar men innan det lackas. Då kan skäddan slitas loss vid en olyckshändelse utan att ytbehandlingen under skadas.

Måtten tar du från linjeritningen. Formen är inte kritisk, men ritningen ger ett välfungerande alternativ. Såga ut den ur plywood. Jag använder 9 eller 12 mm plywood som jag tunnar till ca 4 mm i underkant. Det går även bra att använda 6 eller 4 mm plywood, men räkna då med att limma dit en ny skädda då och då om du inte är väldigt rädd om den. Hyvla och slipa den strömlinjeformad (förkanten skall vara rund och akterkanten uttunnad till spetsform) och limma den på plats med tjock epoxy. Var noga med att sikta in den korrekt. Säkra den med maskeringstape tills epoxyn härdat.

Justerbar skädda

En justerbar skädda kan antingen vara en köpt skädda/skäddbox (finns från flera kajaktillverkare) eller byggas från anvisningar på ritningen eller pdf-filen här eller någon av alla de skäddkonstruktioner som kan hittas på internet. Min skiss visar en enkel konstruktion med få delar: en plywoodskädda, en lina och en bit gummilina – pålitlig, lätthanterad och lättreparerad om det skulle hända något. Men en del gillar inte att manövreringen sker synligt uppe på däck. Det finns mängder av sätt att komplicera och försköna…

Skäddan görs av plywood – gärna 12 mm som formas hydrodynamiskt rätt (NACA-profil – rundad förkant, tunn akterkant). Bra är att såga lätthål och fylla dessa med uretan- eller polyesterskum. Alltihop kläs sedan med ett par lager glas- eller kolfiber. Skäddboxen kan göras i tunn plywood – 4 mm räcker väl – med formbitar runt kanterna. Ett par lager glasfiber på insidorna skyddar mot slitage.

Skäddboxens passform bör vara ganska bra för att inte ge onödig turbulens. En till två millimeter på var sida om skäddan är tillräcklig marginal. Ett tips är att sätta tunna ”brickor” utskurna ur liggunderlag på båda sidor om skäddan. Det innebär dels att friktionen kommer där den skall (vid skäddan istället för i linor eller vajer) och dels att den blir tyst (inget klonkande i vågorna).

En enklare men välfungerande skädda,som deesutom kan eftermonteras på en färdig kajak är denna (här på Rune Eurenius' Hunter).

enkel skädda att eftermontera

Sedan återstår bara den slutliga ytbehandlingen, som finns beskriven efter kanadensaravsnittet – och några utrustningsdetaljer som du bygger efter skisserna i ritningssatsen eller efter eget huvud - handtag, sits, svankstöd, däcksbeslag och paddel.

Roder

Rodret är det mest sofistikerade (i ordets ursprungliga betydelse; förkonstlade) sättet att styra en kajak. Rodret dök upp på kajaker i samband med att den moderna tävlingskajaken utvecklades.

Konstruktörerna jagade snabbhet och offrade många andra kvaliteter – manöverbarhet, vakningsförmåga, sjösäkerhet, förmåga att hålla vattnet utanför relingen m.m. Ett roder blev enda möjligheten att hålla fartmonstret på rätt kurs och slätvatten blev den naturliga tävlingsplatsen.

Precis som inom andra sporter (segling och bilsport t.ex.) dröjde det inte länge förrän racingpåhitten var standardutrustning även på vanliga kajaker. Och ur detta kom naturligtvis en generation paddlare som inte längre kunde hantera sin kajak utan roder – och ett gäng konstruktörer som inte kunde eller ville rita lätthanterade kajaker.

Oavsett min tämligen njugga inställning till roder (och andra komplikationer) finns några situationer när ett roder är precis rätt medicin. Kajaker som är svåra att svänga – beroende på stor längd, rak köllinje och/eller utdragna stävar med liten volym – är en sådan (fast den som är road av kajakakrobatik kan svänga genom att luta kajaken istället).

Tvåmanskajaker går att klara för ett väl samtränat och tekniskt skickligt par, men för de allra flesta är rodret en synnerligen stor hjälp. Som nämnts ovan är preferens för vingpaddel också ett tungt vägande skäl för roder. En kajak med hjälpsegel manövreras bäst med roder. Surfskiskroven bygger helt på att ett effektivt roder tar över både kurshållning och styrning.

Ett underliggande roder är bäst om man bara ser till girfunktionen. Det jobbar i relativt ostört vatten, undersidan av skrovet styr vattnet över roderbladet och det klarar sig därför med liten yta och därmed liten friktion. Allra bäst är om det finns en fast skädda framför rodret – det minskar turbulensen vid stora roderyrslag. Men den stora nackdelen är naturligtvis att rodret sitter fullständigt oskyddad och gör kajaken hopplös att hantera på grunt vatten i allt utom stiltje.

Akterhängt roder

Akterhängt roder

Släprodret behöver större yta för att fungera och skapar mycket mer turbulens men är genom sin tålighet det enda vettiga alternativet för en tur- eller långfärdskajak. Men se till att rodret går att fälla upp helt ur vattnet – helst skall det kunna parkeras på akterdäck. Roder som i ”uppfällt” läge släpar i vattnet är rena skämtet – de är lika mycket ivägen vid backning som när de är nerfällda, de skapar friktion och turbulens oavsett läge.

När man köper eller bygger ett roder finns flera saker att tänka på: Rodret måste vara starkt nog att tåla grundstötningar, kollisioner, överbrytande sjö mm. Det måste vara lätt att serva – går det till exempel att byta roderbladet ute på en obebodd kobbe? Är det lätt att byta en trasig lina?

Styrfunktionen bör gå att kombinera med ett fast fotstöd – med bara pedaler eller rorpinne är det svårt att undvika att pumpa rodret när man tar i med paddeln. Och som sagt, helst ett parkeringsläge uppe på akterdäck när det inte behövs.

Integralroder för motions-och tävlingskajaker

Integralroder

Ett integralroder innebär mindre friktion och turbulens än andra typer av roder och är bättre skyddat mot skada. Ritningen ovan är en skiss – jag har ännu inte byggt något sådant roder. Förmodligen kommer oförutsedda problem att dyka upp under byggets gång. Ritningen avser Jehu och är i skala 1:2. Den kan lätt anpassas till andra kajaker.

Tänkt arbetsgång: Bygg rodret när skrovet är klart och ytbehandlat in- och utvändigt, men innan däcket läggs på. Rita roderkonturen på skrovet och såga efter den horisontella linjen fram till axelcentrum. Markera cirkelradien på botten och såga med ett smalt sticksågblad i rätt vinkel. Såga ut plywoodtoppen till rodret med rätt diameter i förkant. Montera den tillfälligt på plats. Tejpa eller häfta en tunn kartong eller plastbit som form runt förkanten. Tag bort plywoodtoppen igen och lägg ett par glasfiberremsor i epoxi på insidan av formen, tejpa kanten på toppen, sätt tillbaka de och låt härda. Bygg upp på insidan med ytterligare 4-5 lager glasfiber. Sätt i träklotsen för axeln och limma toppen på plats.

Såga till och limma in motsvarande plywoodbit skrovet. Ytbehandla alla trä- och plywoodbitar. Fixera rodret på plats (eventuellt med ett par tillfälliga skruvar genom plywoodbitarna), lägg ett par skikt plast (t ex plastfickor) över rodrets förkant och med detta som form plasta upp skrovets innerform.

Limma en stödklots för roderaxeln i skrovet. Borra sedan exakt lodrätt genom stödklots och roder. För ned en roderaxel, lossa skruvarna och kontrollera att rodret kan röras fritt. Slipa annars ytorna.

Borra upp hålet i stödklotsen och limma fast röret (rugga först ytan med grovt sandpapper). Borra hål för låsdubben (kan vara t ex en 2,5 mm mässingsstång) i axeln och genom rodret. Fila en styrtapp på axelns övre ända. Såga ut ett roderok i aluminium eller mässing. Borra och fila ut ett spår för styrtappen och ett hål för fjädersprinten.

Fyll rodret med uretanskum – borra hål i plywooden (ca 20 mm Ø) och spruta in vätskan. Skär bort överflödet när den expanderat färdigt.

Bygg däcket med en inspektionslucka över roderarrangemanget. Montera rodret så här: Håll rodret på plats med en nylonbricka över axelhålet. För ner axeln och knacka in låsdubben. Montera roderoket och lås med fjädersprinten. Montera styrlinoma och stäng luckan.

Luckor

Enklare kajaker (t ex Kavat, Smart) kan byggas utan luckor och skott – enklare, billigare och mer pålitligt. Men när kajakerna blir med utvecklade och mångsidigt användbara bör de ha både luckor och skott. Skall kajaken kunna rollas blir akterdäcket så lågt att det aktra lastutrymmet blir oåtkomligt genom sittbrunnen, mer krävande användning än korta turer hemmavid kräver säkerheten av täta skott, och effektiv långfärd underlättas av man inte behöver rota fram packningen genom sittbrunnshålet med hjälp av snören och paddel.

Enklast är att montera färdigköpta lucksystem (t ex Kajaksports lätta plast/gummiluckor). De är täta, enkla att hantera och lätta att öppna/stänga. De är aningen tyngre än luckor utsågade i däcket, och kanske inte lika snygga (om man inte väljer att se dem som konstrasterande designelement mot det ljusa träet ;-) 

Platsbyggda luckor görs genom att man monterar balkar på undersidan av det som skall bli luckan och sedan sågar ut den. I hålet monterar man en sarg – laminerad på plast eller enklare i plywood – och på sargen en tätningslist. Björn Welin har en snygg lösning.

Här finns mer om luckmontage.

Däckslayout

Däckslayout är till stor del en fråga om tycke och smak, användning, ambition mm. Vissa allmänna krav bör dock vara uppfyllda.

1. Det skall gå att fästa karta/sjökort och kompass.

2. Det bör finnas linor runt däckskanten för att underlätta vid räddningsmanövrer – en våt kajak i sjögång är hal som en ål.

3. Beslag på däcket bör sticka upp så lite som möjligt och vara mjukt rundade – dels för att det inte skall skvätta om dem , dels för att man inte skall skära eller skrapa sig på dem i samband med räddningar.

4. Eventuell lucka på fördäck bör vara nerfälld i däcket – annars blir man duschad i motsjö

5. Det bör finnas gummilinor för lättåtkomlig däckslast (extrapaddel, regnjacka, paddelflottör, pump , nödraketer, dricksflaska, kniv etc) inom räckhåll.

6. Undvik stävbeslag i form av en repögla. Om kajaken snurrar i bränning kan den som håller klämmas fast med allvarliga skador som följd. Ett trähandtag i en kort lina är säkrare. Även korsade linor i fören fungerar bra – gillas dock inte av brittiska BCU ;-) 

Karta/sjökort

Med sittbrunn i måttlig storlek kan sjökortet fästas framför sittbrunnen. Tre tvärgående gummilinor håller en kartficka i A3-storlek. Är sittbrunnen stor hamnar sjökortet för långt fram – bättre kan då vara att fästa kartfickan i kapellet (limma eller sy fast fästpunkter).

Kompass

Den vanligaste kajakkompassen, Silva 70 (eller någon av ”the look-alikes” från konkurrenterna) monteras normalt ganska långt fram på däcket för att synas utan att man behöver sänka blicken (någon enstaka paddlare kan råka ut för sjösjuka om han eller hon behöver flytta blicken mellan horisonten och kompassen). Nackdelen är att man inte når den för handpejling eller för att plocka bort den i samband med räddningar.

Mindre kompasser (t ex Sestrel Clearsight eller Suunto Orca) kan monteras nära sittbrunnen för att vara lätt tillgängliga.

Här är några idéer.

Beslag

Sätter du handtag i stävarna måste de förankras rejält. Förr eller senare lyfter någon den fullastade kajaken där. Långa skruvar (maximal längd utan att gå genom) ner i innerstäven är minimum. Det allra bästa är att borra för stora hål och fylla dessa med epoxi som får härda. Därefter borrar du hål i epoxin, gängar och monterar stävbeslaget med maskinbult.

Linfästena kan göras på många sätt. Bara fantasin begränsar. Enklast är att köpa färdiga beslag från VKV eller någon annan tillverkare, men roligare är att göra själv. Här är några varianter.

Deck hardwareSvarvade träpärlor i bok eller björk kan köpas i hobby- eller leksaksaffärer, eller beställas från t ex Panduro Hobby.

Se till att det inte finns några vassa bultar eller muttrar på undersidan av däcket där du skall ha knäna.

Ett par andra varianter:

Deck hardwareDeck hardware
Nersänkta beslagNylonband

Lätta och eleganta linbeslag

Från Henrik Maroske i USA kommer den här idén till beslag. Jag har testat på mitt senaste bygge och tycker att de är bättre än allt annat jag provat – snabba att bygga, låga och eleganta och urstarka.

Deck hardwareGör så här: Borra två 10 mm hål ca 25 mm från varandra. för varje beslag

 

 

Deck hardware

Skär till 10 cm bitar plastslang (oarmerad PVC-slang) med 10 mm ytterdiameter och trä in styv lina i slangbitarna (för att hålla formen på dem när de böjs).

 

 

 

Deck hardware

Trä in slangbitarna i hålen i däcket. Lägg in ett antal (6-8 st) bitar glasfiberväv (ca 10x10 cm) genom slangöglan. Dra ner slangen till däcket och släta ut glasfibern mot däcket.

 

 

 

 

Deck hardware

Arbeta in riktligt med epoxi i väven. Lägg ytterligare 3-4 bitar glasfiber över hela det blivande beslaget, arbeta in epoxi och jämna till. Några remsor maskeringstejp över alltihop kan hjälpa till att hålla formen så att inte epoxin rinner ut på däcket.

 

 

 

Deck hardware

Slipa rent och vänd däcket. Drag ut linan. Skär av ena slangänden jäms med däcket och drag med en tång ut slangen. Bråkar slangstumpen, kan det hjälpa att blåsa lite varmluft med en hårtork för att mjuka upp den.

 

Deck hardware

Pensla försiktigt epoxi på ändträet i hålet. Beslaget är färdigt.

 

 

Fler ideer 

Fler idéer finns på "Tips från byggare" och på "downloadsidan".

Dekaler

Vill du göra egna dekaler till kajaken eller kanadensaren är det detta en fungerande metod.

1. Rita eller texta din dekal (med tusch, spritpenna eller i datorn). Skriv ut den.

2. Kopiera över dekalen på ett tunt japanpapper (s.k. rispapper). För att kunna köras i kopiatorn måste japanpappret klistras upp på ett tjockare kopierpapper (ca 80 grams) – en tunn sträng papperslim längst ut i kanten. (jag har provat att använda utskriften från skrivaren direkt men aldrig lyckats – texten flyter ut i epoxin. Däremot klarar sig den värmehärdade utskriften från kopiatorer).

3. En lätt dusch fixativ minskar risken för missöden.

4. Klipp ut dekalerna med några millimeters marginal (japanpappret blir osynligt under epoxin).

Bästa platsen för dekaler är under glasfiberskiktet. Där är de helt skyddade för slitage.

5. När däcket är färdigslipat, lägger du ut dekalerna på rätt plats.

6. Dutta försiktigt på epoxi – pensla inte!

7. Låt epoxin härda över natten.

8. Sickla eller slipa föriktigt så att det inte finns kvar ojämnheter i den härdade epoxin.

9. Fortsätt ytbehandlingen efter beskrivningen

Alternativ kan vara att skära (eller fräsa) ut namnet med en vass kniv i träytan och fylla med färgad epoxi (epoxi och pigment) eller att fälla in en symbol i mörkt träfanér i granevirket. De mest ambitiösa jag sett i kategoorin "too much" var en amerikansk byggare som hade snidat ut sin namnteckning i däcket, fyllt det med pulveriserad turkos (halvädelstenen) och bredvid fällt in en delfin, utsågad i tunn silverplåt En annan fällde in en örn i pärlemorintarsia. Ytterligare en som jobbat hårt var den som bytt ut en ribba vid relingen mot en limmad á la greque-bård i buxbom och valnöt – förmodligen stod den listen för mer än halva byggtiden!

Många byggare har lagt in sin namnteckning, eventuellt tillsammans med texten “byggd av” eller “built by”.

Eller ett kanotnamn – modellnamnet eller något man döpt kanoten till...

På min Nomad sitter dessa båda dekaler.

Dekaler

“Björn Thomasson Design” är konstruerad i dator och sitter på däcket längst ut i för- och akterskeppet.

 

 

 

 

 

 

Dekaler

“Nomad” handtextades med en bambupenna och tusch direkt på ett japanpapper, och sitter i kajakens längsriktning på ömse sidor om sittbrunnens framkant.
(Fler dekaler finns på sajten)

 

 

  1. 1. Lättbyggd sittbrunnssarg

    Så här kan en enkel sittbrunnssarg byggas (bilderna är från prototypbygget av Black Pearl) Klistra skumbitar (15 eller 20 mm tjock polyester- eller uretanskum) som en form runt sittbrunnshålet. Forma innerkanten till en mjuk rundning med sandpapper. Klä ytan med maskeringstejt (för att det ska gå lätt att ta bort skumformen). Börja laminera glas- eller kolfiberväv i korta bitar – antingen ungefär 12 lager glasfiber eller kolfiber underst och näst överst med 9 lager glasfiber däremellan (det är så jag bruka…

  2. 2. Nersänkt sittbrunnssarg, Njord 2005

    När jag byggde prototypen till min Njord 2005, testade jag en för mig ny variant av sittbrunnssarg – en platsbyggd nersänkt kolfibersarg. Eftersom jag fått en hel del frågor genom åren om hur man bygger den, finns här lite bilder från processen (notera att det är ett snabbt prototypbygge, utan mycket möda lagd finish!) Men själva konstruktionen blev så bra att det är min huvudsakliga rekommendation numera – och så bra att prototypen fortfarande är min favoritkajak för långfärd. Jag har många gånger tänkt b…

Kommentarer

I like to buy a skeg complete direclly from you. What are the shipping options, what are the shipping prices. Is it possible to send it by an ordinary post parcel.

I shall install it in a self made wooden strip kayak which is still under construction (The deck and hull are still open. The kayak will be covered by epoxy and fiberglass. What adhesive do you suggest for connecting the skeg box to the hull. Can you send me such adhessive

Thanks

Hej Björn

Jag läser att det är en dum idé att ta en paus efter glasfibern lagts på utsidan, men ej ännu på insidan. Enligt min tidsplanering ser det ut att bli några dagars (5 dagar) uppehåll då utsidan är klar tills det att jag kan börja med insidan. Finns det något sätt jag kan förhindra att skrovet ändrar form? tex genom att inte lyfta av kajaken från formspant eller liknande?

Du kan inte hindra formförsändringar, eftersom de beror på att det delvis oskyddade trävirket rör sig i samband med fukt- och temperaturändringar. De enskilda ribborna rör sig tangentiellt (bredden ändras), och med en sida fixerad med glasfibern får du en "bimetall-effekt" så att krökningen på skrovet blir större eller mindre.

I viss mån kan man styra processen – högre luftfuktighet (lägre temperatur) utvidgar virket och tenderar att vidga skrovet, medan lägre fuktighet (högre temperatur) drar ihop skrovet.

Kan du hålla de omgivande faktorerna någorlunda stabila är risken för formförändringar minimal (en eller ett par centimeters fel blir det så gott som alltid, men de spelar ingen roll för bygget).

Har man haft riktigt otur med vädret och det slår på decimeter, blir det en del extra jobb (kan hända om man tar en olämplig paus under ett vinterbygge och fortsätter till sommaren)! Då kan man behöva sätta tillbaka spanten och försiktigt – en centimeter i taget – med spännband dra skrovet rätt, alternativt sätta i spanten vinklade och vrida dem rätt så att de pressar ut skrovet till rätt form. Därefter laminera väv mellan spanten och när epoxyn härdat, laminera med remsor där spanten suttit.

Lämna skrovet på spanten om du behöver pausa – det finns en liten aning plasticitet i laminatet (trä/epoxy/glasfiber), som innebär att en del av deformationen kan kan absorberas i materialet, istället för att allt tas ut uppe vid relingen.

Hej Bjørn

Hvilke skummaterialer anbefaler du til sædde (sitts) og skot ? Hvordan e din vurdering af at lave et primitfodstøtte som kan jusres ved et varierende antal skumplader... ?

VH

Jens (Isfjordsbygger)

Det finns många olika fabrikat av skum, så det är svårt att komma med generella rekommendationer. Det viktiga är att skummet är porförslutet – dvs gasbubblor inneslutna i ett homogent material – och inte frigolit och liknande (plastpopcorn).

http://www.thomassondesign.com/bygga/materialfakta/distansmaterial

Hej Björn!

Jag har en liten tanke kring skott och lucksarger till mitt BP bygge. Går det att arbeta med uretanskum i burkform som sprayas ut på plats och sedan slipas till den form som önskas (och själklart behandlas med epoxy+glasfiber) ? Kan vara bra ff vid akterskottet så det blir ett med ryggstöd/sits tänkte jag. Eller är jag helt ute och cyklar (gillar att cykla:-))?

Det bör fungera, men jag fick lite problem med densitet/homogenitet med burkskum (testade några gånger med sitsar). Sprickor, håligheter, ojämn fyllning (såg ut som ett levain-bröd inuti) gjorde att det blev så mycket efterarbete, att jag la ner projektet.

Men med bättre handlag och kanske mer tålamod, tycker jag att det bör kunna fungera. Finns bara ett sätt att ta reda på det ;-)

Hej!

Jag ska precis göra sittbrunnssarg på min bp. Jag kommer att köra med glasfiber över en skumform. Har läst att många lägger glasfibern "vått i vått", betyder det att jag kan lägga alla tio lager i ett race utan att låta det härda emellan?

Tack!

/Ola

Det kan göras på många sätt med jag föredrar att låta de två första lagren härda för att ett fast underlag att laminera de övriga mot. Vidare brukar jag slipa innan det är dags för topplagren: ett kolfiberlager för utseendet och ett glasfiberlager som skydd för kolfibern.

Hej!

Jag har precis vänt på kajakskrovet efter lamineringen och funderar som bäst på vad jag skall göra med innerstävarna. Det verkar pilligt att komma åt att slipa och laminera innsidan av skrovet där det kilar ihop sig med innerstäven (Nanoq:en har ju ganska långa och smala för och akterskepp). Funderar på om det kan underlätta att antingen reducera innerstävens höjd mha stämjärn alt. såga till träkilar som bygger lika mycket höjd som innerstäven och limma dessa på plats med epoxy. Alternativt, har du något bra tips på hur man kommer åt att slipa där?

Mvh, Olof

Det finns flera sätt: spackla hålkäl på båda sidor om innerstäven med lättviktsfiller för att det skall bli lättare att lägga glasfiberväv (träkilar fungerar förstås också, men känns kanske lite mera omständigt), eller att ta bort så mycket av innerstäven man kommer åt (en del byggare förbereder med att såga spår i innerstäven innan den monteras). En s.k. woodcutterklinga i en vinkelslip gör processen kort med innerstäven, men är inte helt riskfri att använda (det är praktiken en kedjesågsklinga i cirkelform!). Men jag har gjort det vid två tillfällen.

Lättast är annars att använda remsor av väv, som trycks in vid sidorna av stäven, plus en remsa över själva stäven – så behöver man inte blanda de stora vävbitarna i krångelt runt stäven.

Det låter i alla fall som om den del av innerstäven, som inte har kontakt med skrovet, inte har någon funktion längre och då känns det mest lockande att avlägsna den så långt det går. Har tillgång till en multimaster som kanske kan fungera bra för det ändamålet. Tack för vägledningen! /Olof

Innerstäven behövs egentligen bara under ribbningen av skrovet. Du kan lugnt multimastra bort allt som inte är i kontakt med skrovribborna. Lägg sedan ett par remsor glasfiberväv längs det som blir kvar, som en liten extra förstärkning.

Hej Björn, jag läste stycket om försänkt sarg. Och det känns inte som att bilden och texten stämmer överens. Bilden känns för mej logisk men texten om att inte ha hålet färdigt innan får ja inte ihop...

Mvh Gustav.

Hej Björn!

Fråga 1 - Ribbar just nu däcket på min (eller min frus) Frej och funderar på packluckor. Känner mig inte hemma med att göra försänkning med en epoxiram. Går det att få till med ribbor/plywood istället?

Fråga 2 - Funkar det att ha svankstöd, liknande som på Kavat, även i en Frej?Jag förstår tanken att Frej ska vara lättrollad. Men jag tror inte att varken jag eller min fru kommer så långt i vår paddlingskonst. Då finns det möjlighet till lite packning bakom svankstödet, och därmed kanske slopa bakre packluckan.

Gustav: Jag vet inte riktigt vad du menar. Men eftersom byggmanualen beskriver flera olika sätt att bygga sarg, får du anpassa arbetsgången efter den variant du valt och efter vilken kajak du bygger.

När jag skulle kolla en gång till så såg ja att det var andra bilder och märkte att du har olika bilder när det står på svenska och engelska. Jag har bara sett dom svenska bilderna förut och sågat ut hålet i rätt storlek. Som jag fattar det så fäster man glasfibern en bit in på undersidan och böjer upp den en bit in på ovan sidan. har jag fattar rätt? Fungerar de lika bra?

Mvh Gustav.

Svante: Det går att göra alltig med trästrip – det tar bara lite längre tid (Ulf Johansson är specialist på sådant!).

Kajaken måste ha skott och luckor både fram och bak – eller inte alls (en i det avseendet osymmetrisk kajak blir farligt ohanterbar om den vattenfylls).

Du kan såklart montera ett vanligt svankstöd även i Frej, och få ett litet stuvutrymme mellan sitsen och akterskottet – med konsekvensen att det blir svårare att få ut eventuellt vatten i sittbrunnen.

Gustav: Ja, jag ser att jag inte uppdaterat bilderna i engelska versionen (tack för påpekandet!).

Jag är fortfarande lite osäker på hur du menar, men principen är att du lägger vävbitarna från undersidan, runt kanten och upp på däcket, och på det viset bygger upp tjockleken på sarg/fläns. Sedan snyggar du till insidan av hålet och använder det för att styra överhandsfräsen när du skär rent ytterkanten av sargen.

Hej igen, då låter de som att jag fattat rätt. Snygga till insidan av hålet? Behövs de, blir inte den slät och fin?

Men får fortfaramde inte ihop den svenska texten med den svenska bilden, känns som att den hör ihop med den engelska bilden.

Mvh Gustav

Jag lägger alltid lite jobb på att sittbrunnshålets insida är jämn och snygg, eftersom den blir styrlinje när flänsens utsida fräses fram – men är formen perfekt från början, behövs det såklart inte.

Ok, tack. Då känner jag mej trygg nog att bygga vidare :)

Ska nu sammanfoga skrov och däck (Smart) med 5 cm remsa som jag köpt från bhp (Tunarps levererade samma till kommande BP bygge). Är det nödvändigt med dubbla överlappande remsor på utsidan och enkel på insidan. Eller räcker det med enkel remsa på in och utsida?

Jag vet inte om det är strikt nödvändigt – har aldrig provat med annat än dubbel väv längs utsidan, och har inga vetenskapliga belägg för varken det ena eller andra. Men eftersom skarven däck-skrov utsätts för rätt stora påfrestningar i sjögång och det är snabbt och enkelt att lägga en extra remsa har jag inte sett någon anledning att snåla just där. För övrigt brukar jag lägga dubbelt även på insidan runt sittbrunnen, eftersom sittbrunnshålet utgör en försvagning i sig och jag ofta lyfter kajaken i sittbrunnssargen.

Tack för svar. Det blir dubbla remsor.

Hei!

Er man "nødt" til å forsenke sittebrønnshullet? Eller vil det fungere ved bruk å lage sargen fra dekket og opp i limte trebåter?

Arne

Nej, man väljer själv om man vill sänka sargkanten eller bygga den ovanpå däcket. På kajaker med riktigt lågt däck (Black Pearl t ex) är det olämpligt. Men annars kan det ge en del trevliga fördelar: en lägre sargkant gör det lättare att röra sig i sittbrunnen för t ex höga stöd och rollar, den sänkta kanten är ett bra stöd för låren om sittbrunnen är tillräckligt liten och det skvätter mindre av överbrytande sjö med en sänkt sargkant– och så ser det elegant ut ;-)

Hej Björn. Om jag skall måla kajaken, är det inte lättare att ribba från mitten och ut?

Är det bara för utseendet eller har det även med konstruktionen att göra?

Mvh Micke

Att ribba från relingen och in är främst en estetisk tip-of-the-hat gentemot fina svepta teakdäck på gamla yachter. Funktionellt går det precis lika bra att ribba från mittribban och utåt.

Tänk bara på att inte använda fullängdsribbor – kapa alla ribbor över det som skall bli sittbrunnen!

Jag tänkte köpa en färdig skädda och montera i mitt bygge (Njord). Vilken av av Kajaksports skäddor skulle du rekommendera. Den med eller utan fläns och av vilken anledning? https://shopcdn.textalk.se/shop/12995/art5/21535905-26e1b0-ks_skeg_pro_instruction__1_.pdf

Jag tror det är en fråga du skall maila till Petruskajak. Petrus har monterat många kajaksportskäddor av olika typer, medan jag däremot har noll praktisk erfarenhet av dem (använder konsekvent mina egna hembyggda skäddor i mina kajaker).

Hej Björn, vad rekommenderar du för material till skotten, bygger en Kavat utan packluckor.

Jag rekommenderar inga skott alls om du inte har packluckor – det skapar mörka, fuktiga och oåtkomliga utrymmen där mikroorganismer, mögel och annat kan trivas. Använd hellre flytsäckar (t ex sådana för optimistjollar) som flytkraft.

Löstagbara luckor kan däremot fungera: t ex ett ringspant med tätningslist och en plywoodlucka med någon sorts låsanordning.

Bygger du med lastluckor kan du använda en 10 mm skumskiva laminerad med glasfiber som ett lätt och flexibelt skott. Gör du skott i plywood eller stripbyggt är det en bra idé att göra dem en eller ett par millimeter för små och limma dem med gummimassa, för att undvika att att stumt spant skapar en brottanvisning om du kolliderar i hög fart med en sten eller råkar tappa kajaken på stenar eller klippor.

Jag provade att göra ett linbeslag med PVC-slang idag. Utfallet blev absolut inte som väntat. Slangen vek sig på flera ställen och blev platt som en pannkaka, det skulle ha blivit mycket svårt att dra en lina genom det hålet.

Funderar på om min slang är för mjuk, vart köper man lagom styv slang?

Det är nog inget fel på slangen – vanlig transparent pvc-slang fungerar utnärkt. Men det verkar som om du missat att trä in en styv lina i slangen för att den ska hålla formen ;-)

Jag fick inte till det med PVC-slag och rep, förmodligen för att jag inte hittade något rep som var styvt nog. Däremot så gick det utmärkt att fylla slangen med sand och plugga den innan man böjer.

Jag drog också en strumpa av glasfiber över slangen, på så sätt så får jag glasfiberarmering genom hålen i däcket. Det känns som att det är just där risken för slitage är som störst.

https://sites.google.com/view/minkajak/home/luckor-roder-pedlar-beslag-etc/linfästen-och-roderlinor

Mycket bra idé – både sanden och strumpan!

Hei Björn,

Nå begynner min Njord å nærme seg ferdig, og neste punkt på listen er å lage sete og sittebrønn. Har derfor et spørsmål om støtte i korsryggen, det som på svensk kalles svankstöd.

Når jeg leser byggebeskrivningen forstår jeg ikke helt om en sånn støtte er noe du anbefaler eller ikke. I utgangspunktet tenker jeg at "less is more", og kunne derfor like å bygge kajakken uten støtte, med mindre du tenker det er en nødvendighet. Jeg har bygget med liten sittebrønnsåpning og kommer til å bruke kajakken mest til langturer.

Som du sikkert forstår av spørsmålet har jeg veldig begrenset padleerfaring, men det mangler ikke på ambisjonene :-)

Martin

Ryggstöd/svankstöd är till stor del en vanesak. Mitt ideal är ett bra stöd lågt ner så att man inte glider bakåt på sitsen men att sedan ha en mjuk kurva som ansluter till sargen – precis som på ritningen. Då sitter jag bekvämt utan att ryggstödet hindrar rörelser i sittbrunnen men ger behagligt stöd vid roll och balance brace.

Ett sådant stöd kan göras på flera sätt; antingen en helt utformad seat-bucket som i min egen Njord, eller som en seperat ryggkudde i skum som i Marius Markussens Nanoq. I min kompositversion av Frej tog jag omedelbart bort ryggbandet som var mest ivägen och ersatte det med en skumpelare, gjord av några hoplimmade lager av yogamatta jag råkade ha liggande. I min gamla Hunter byggde jag sitsen och svankstödet av skumskivor och klädde den med liggunderlag – eftersom det var en efterkonstruktion fick den delas i mindre bitar så att den gick ner i sittbrunnshålet.

Hei igjen :)

Jeg lurer på hvorfor du anbefaler to remser med glassfiber på utsiden av skjøten (skarven) mellom dekk og skrog? Holder det ikke med en stripe på utsiden?

Jag har inget faktabaserat svasr på det. Jag bara valde det från början, utifrån en känsla av att det skulle vara bra med lite extra förstärkning, dels eftersom det är svårt att få en fullgod laminering på insidan av skarven där skotten är ivägen och det är svårt att nå ut i stävarna, och dels eftersom sittbrunnshåler försvagar däcket rejält – och jag lyfter ofta mina kajaker (även lastade) i sittbrunnssargen.

Men om det verkligen är nödvändigt vet jag inte. Någon som provat?

Inom reparation av glasfiberlaminat(även träarbeten) så använder man begreppet lasklängd. För glasfiber/epoxi så uppnår man 70-80% styrka med en lask på 1:40. Dvs ett laminat med tjockleken 1mm skall fasas med 40mm (tänk spetsig triangel).

Så jag tror det är klokt att lägga en eller två remsor i skarven mellan däck och skrov när man skarvar, laminat är tvärs av i skarven utan dessa remsor.

Skall det göras korrekt så slipar man ned glasfibern i skarven med 1:40 innan man lägger remsan, men det är både svårt och förmodligen onödigt eftersom våra laminat är så tunna. På tjocka skrov är det nödvändigt om man vill att det skall bli en jämn och snygg skarv/lagning.

Jeg ser at disse amerikanske strip kajakk byggerne, bruker en remse innvendig, og en remse utvendig. De påstår det er rikelig, og at det ikke trengs to remser utvendig.

Men jeg vet jo ikke, og siden byggmanualen til Bjørn har vert grei å følge hittil, så gjorde jeg som i beskrivelsen med to remser utvendig og en remse innvendig :)

Hej.

Mitt frej bygge går sakta men säkert framåt.

Funderar på skäddan lite

Kan man göra den i 2-3mm aluminum eller är det en dålig ide?

Hampus

Hej Hampus

Det fungerar med alu-skädda, men med ett par nackdelar. Dels är en platt plåtbit sämre hydrdynamiskt än en NACA-profil och kommer därför att ge mer turbulens och tappa styrförmågan vid mindre roderutslag, och dels finns risk att du böjer plåten (en liten sidsurf på grunt vatten t ex) och sedan har en skädda som inte går att få in.

Bäst är en NACA-profil (vingform) med rundad framkant och utdragen tunn akterkant. Jag brukar göra mina skäddor av 12 mm plywood, gärna med lätthål fyllda med skum och klädda i kolfiber här är idén.

Även enklare konstruktionslösningar kan visa sig fungera bra. Jag ångrar inte ett ögonblick mitt val:

https://www.thomassondesign.com/bygga/tips-fran-byggare/enkel-skadda

Kolfiberskäddan tycks vara outslitlig och utöver byte av gummicord varje säsong kräver konstruktionen inget underhåll

Hej igen

En fundering, de står att man ska behandla ändträ med epoxi.

Det räcker bara att pensla på några gånger och man behöver inte glasfiber väv på ändträ på sittbrunssargen och luckor?

Tack för assistans

Hampus

Av praktiska skäl har jag nöjt mig med enbart epoxy på ändträet, och det har funkar bra med lite bättring men några års mellanrum.

Det praktiska skälet är att det är svårt/omöjligt att få glasfiber att ligga snyggt över en skarp kant med manuell hantering och vacuumbagging är inte lätt att arrangera på sådana ställen.

Hej

Er er ved at planlægge byg af en Frej kajak. Jeg har et ønske om at underdelen skal være rød og dækket skal være være synlig træ. Hvad vil din anbefaling være med hensyn til farvebehandling af underdelen?

Det kan göras på flera olika sätt, men jag hade nog tejpat däckssidan av relingen med maskeringstejp och målat skrovet rött, och därefter lackat hela kajaken (skrov och däck) med klarlack. Då kommer klarlacken att ge lite extra slitskydd åt skrovfärgen.

Använd tvåkomponents uretanlack: min favorit är De Ijssel, men det finns många andra bra fabrikat.

Jeg er ved at skulle ligge cockpittet på må min Fraj 533 og jeg forstår ikke beskrivelse på tegningen. Det er placeringen jeg ikke kan finde mål på og hvor jeg skal måle fra

Det finns två förslag på sittbrunnsstorlek, en liten och en stor. De finns inritade på de båda spantritningarna. Därutöver finns anvisningar på ritningarna om hur du kan justera sittbrunnsstorleken till vilka mått du vill.

Oavsett vilken storlek du väljer skall sittbrunnshålets akterkant vara 215 cm från akterstäven och sitsens akterkant skall vara minst 227 cm från akterstäven.

Skriv en kommentar