Visa varukorgen
Design & Illustration

Surfski för stripbygge...

Spindrift – surfski i trästrip

Min surfski i trä har varit på väg länge. Det började med Havsracern. Som namnet visar var den tänkt att vara en mycket snabb havsracer med långfärdpotential. Idén kom från Alaska och den var klar på ritbordet under våren 2006.

Havsracer

Jag började bygga under sommaren, men mycket annat kom emellan: ovanligt många designuppdrag samtidigt som önskemålen om kurser och föreläsningar tog fart (den halvfärdiga havsracern fick hänga med som åskådningsmaterial när jag pratade kajak och bygge).

Andra behöll fokuset bättre och beställda ritningar blev till kajaker – knappt 50 stycken hittills – som visade sig fungera precis som tänkt: ranka, hypersnabba och sjösäkra – ibland även i oväntade sammanhang. Några exempel: här, här, här och här.

Det kom propåer från kommersiella aktörer om uppdragsdesign. Först ut var Nordic kayaks som efter några framgångrika multisportkajaker (Rocket och Rocket plus), planerade en surfski för nordiska vatten. Det numera rätt dammiga havsracerskrovet blev en provbänk för surfskilösningar. Efter många vändor mellan ritbordet och ett nybyggt testskrov blev det till slut Fusion.

Det började komma frågor om en surfskiritning för hemmabygge – på vilka jag svarade att ”jodå, det är på gång...” (hade jag fått en tia för var gång jag sagt det... ;-)

Seabird Designs önskade en serie surfskis. Det blev Wave, som efter en relativt kort utvecklingsprocess kunde hitta ut i butikerna.

Tre nya surfskis för Nordic Kayaks hamnade därefter på listan. De är dock utvecklade främst av Fredrik Lindström, med mig som bollplank i diskussioner om hydrodynamiska detaljer och för lite estetisk formgivning.

Fler frågor om inte den där träsurfskin var klar snart ;-)

Roar Berge tröttnade på att vänta, konverterade en havsracer till en surfski.

Jan-Olof Karlsson i Dingle erbjöd sig att bygga en prototyp från den nästan färdiga ritningen jag hade i datorn, så jag justerade måtten för att passa Jan-Olof och han satte igång.

Ett nytt företag hörde av sig med en idé som jag själv funderat mycket på: lite kortare surfski för "vanlig" användning på tur eller långfärd med det bästa från båda!

För en dryg vecka sedan gjorde Alexandre Marcotte i Kanada (byggde en Black Pearl för ett par år sedan) en formell beställning – och jag kände mig tvungen att skjuta andra uppdrag och deadlines åt sidan och få den där ritningen färdig.

Så här är nu äntligen, efter sex år, en surfski för stripbygge! Den är tänkt som en ”mellan-ski” – inte en elitski och inte en ren nybörjarski. Kan byggas med underliggande roder för tävling/motion eller akterhängt för turpaddling. Måtten är 608x48 cm och längden kan som vanligt justeras under bygget: på ritningen finns anvisningar för längder mellan 576 och 640 cm. Kan förses med luckor för den som vill kunna packa. Sittbrunnen är inte helt lätt att bygga, men tre förslag finns på ritningen: stripbyggd, formad skumsits eller laminerad glasfiber/kolfiber.

Spindrift 2 – surfski in wood

På ritbordet finns också en kortare och bredare version. Den kommer om sisådär sex år... (just joking ;-) (hoppas jag ;-)

Någon riktigt vässad elitski kommer däremot inte som byggritning. Det är en alltför smal och specialiserad genre. Vill du tävla i elitklass? Köp en Nordic Kayaks Nitro (som är riktigt vass), eller någon av de andra i översta toppen.

Havsracer eller surfski?

Vad är då skillnaden mellan Havsracern och Spindrift? Eller mer allmänt – vad skiljer generellt en surfski från en havsracer eller multisportkajak?

Den enda helt säkra skillnaden är de olika sittbrunnslösningarna. Man sitter i en kajak men på en surfski. Eller mer korrekt: i kajaken sitter man skyddad med däck och kapell, medan man i surfskin sitter i en öppen balja. För övrigt finns det crossover-farkoster i båda kategorierna: havskajaker som lånat manöverbarhet från surfskis och surfskis med havskajakernas lite lugnare rörelsemönster. Det är lätt att se vad som är vad, men det kan bli hur komplicerat som helst när man försöker definiera det i ord.

Surfskis utvecklades urpsrungligen för att paddlas snabbt i grov medsjö, och att utnyttja surfen maximalt för att nå extrema toppfarter. För att hålla position och kurs i de stora vågorna krävdes extrem manöverbarhet – för att behålla kontrollen behövdes att stort precisionsmanövrerat roder. Förskeppet blev högt för att inte dyka i de gigantiska vågorna i de områden där det började: Hawaii, Sydafrika, Californien, Australien – medan akterskeppet ofta var en ganska tunn lång ”svans”. Förskeppet blev djupt och smalt med lateralplancentrum långt fram för att balansera det stora rodret, medan akterskeppet blev grunt och brett för att hindra skrovet att sätta sig i farter nära eller över den teoretiska skrovfarten. Surfskis blev främst elitredskap för tuffa havstävlingar i oskyddade hav. Efterhand har det kommit allt fler surfskis som passar ”vanliga” paddlare med havskajakambitioner.

Havskajaker har generellt utvecklats mot bättre kursstabilitet, snarare än stor manöverbarhet. Det innebär att konstruktören offrat lite manöverbarhet för att kajaken skall gå lugnt och behagligt på långa distanser – nysningssäker styrning för att prata bilspråk. Därmed går också en del av precisionsstyrningen förlorad. Den som försökt surfa på diagonalen i branta vågor vet vad jag menar. Sådant kräver en surfski. Efterhand har det kommit kortare havskajaker med svängd köllinje och mycket bra manöveregenskaper.

En titt på linjerna visar en del skillnader. Havsracern är mera symmetrisk, med LCB, LCF och CLA ganska nära varandra, vilket indikerar ett skrov som rör sig mjukt och förutsägbart i vattnet (Lateral Center of Boyancy är volymcentrum i undervattenskroppen eller egentligen i den vattenvolym som skrovet deplacerar – när Center of Gravity, CG, ligger rakt ovanför LCB är skrovet i jämvikt. Lateral Center of Floatation är flytplanets geometriska centrum, runt vilket skrovet gungar som en gungbräda och Center of Lateral Area är undervattenskroppens geometriska centrum sett från sidan). Sitsen är placerad lite akter om gircentrum, vilket ger styrbarhet utan att vara beroende av rodret (för att prata återigen bilspråk är havsracern aningen understyrd). Köllinjen är rakare vilket ger mer kursstabilitet. Kajakdäcket med sittbrunnssarg och kapell håller vatten ute och havsracern kan därför byggas med lägre profil för mindre vindkänslighet. Av samma skäl kan fribordet midskepps vara en hel del lägre för att tillåta en lägre paddelföring som passar långturer.

Sea Racer and Spindrift – lines

Surfskins djupa förskepp placerar CLA längre fram, där det balanserar det stora rodret för maximal men kontrollerad styrverkan. Sittpositionen finns ungefär i skrovets gircentrum, vilket tillsammans med den krökta köllinjen ger ett livligt skrov. Jämfört med havsracern är surfskin aningen överstyrd – en förutsättning för den snabba precisionsstyrningen i branta vågfronter. När farten närmar sig skrovfart blir den neutralstyrd eftersom även gircentrum flyttas i fart.

Sea Racer and Spindrift – lines

Spantritningarna visar att surfskin är högre och bredare än havsracern. Men skillnaden i volym och lastkapacitet är inte så stor som det kan ge intryck av – havsracerns högre PC (volymfördelningskoefficient) innebär att volymen är mer jämnt fördelad längs skrovet, medan den i surfskin är mer koncentrerad midskepps. Det innebär i sin tur att havsracern bör vinna på plattvatten och i småvågor (lägre friktion och vågbildningsmotstånd), men att surfskin genom bättre rörlighet tar hem segern när sjön går lite högre (mindre turbulens och säkrare manövrering).

Sea Racer and Spindrift – stations

Nollspanten ser rätt olika ut, vilket beror på att jag velat optimera havsracerns initialstabilitet i förhållande till det smala skrovet (43 cm). De skarpa slagen midskepps ger också lite styrverkan när kajaken lutas, vilket ytterligare minskar beroendet av rodret (genom att man har knäna under däck eller mot ett knästöd kan man luta och kanta kajaken tämligen komfortabelt). Surfskin däremot är bredare (48 cm) och jag har istället valt att minimera turbulens och friktion genom en ellipsformad spantform under vattenlinjen.

Designprocessen

Till viss del beror formen också på att två olika beräkningssystem har använts. De ger med automatik lite olika resultat. För Havsracern använde jag Bearboat, Robert Livingstones kajakdesignprogram. Det har som främsta fördel att vektorerna för spanten hänger i vattenlinjen, vilket gör det möjligt för programmet att automatiskt minimera den våta ytan och därmed friktionen för de mått och begränsningar man programmerar in. Det sparar mycket tid, men betyder också att spantlinjen under och ovanför vattenlinjen inte riktigt hänger ihop – vilket medför en hel del extrajobb efteråt för att få linjerna som man vill och att spantformer som bygger på en kontinuerlig kurvfunktion i hela skrovet kan vara svåra eller omöjliga att få till utan mycket manuellt efterarbete.

För surfskin använde jag Ross Leidys KayakFoundry, som är en utveckling ur BearBoat, men med den viktiga skillnaden att vektorerna hänger i relingen istället för i vattenlinjen. Det innebär praktisk att det är lättare att få snygga linjer direkt i programmet, men också att programmet inte kan minimera den våta ytan. Det får alltså göras manuellt, baserad på erfarenhet och massor av småjusteringar med åtföljande titt i datafloden av beräknade värden. En ytterligare nackdel för mig är att KayakFoundry bara fungerar i Windows. Jag får alltså köra det virtualiserat i Parallels i Macen – fungerar men är lite slöare än riktiga Mac-program.

De här båda programmen är enkla att använda och fungerar utmärkt på sin nivå, men priset för enkelheten är att de innehåller mycket begränsningar i vad som kan göras. Därför lyfter jag i båda fallen över programmens linjeritningar till Illustrator och finslipar linjerna både funktionellt och estetiskt. Lite omständigt sätt att jobba måhända, men alternativen är professionella fartygsdesignprogram i 3D CAD, som dels kostar skjortan och dels kräver hundratals timmars utbildning för den som inte har jobbat med CAD/CAM tidigare. Och ont om tid har jag ju gott om...

Spindrift

Namnet då? Spindrift är det vita skum som blåser av vågtopparna i hårt väder.

Spindrift – logo

Kommentarer

VERY exciting news! Paddlers have been looking for a commercially-designed surf ski for years. I'll be sure to add it on the next update to my webpage.

Thanks Dan. As I mentioned there have been requests ;-)

Vilken trevlig nyhet! :) Ser fram emot att se lite träskidor i surfskisverige!

Superkul! Jag är dock för otålig för att bygga själv. Är det ok att använda bilder från dig på bloggen? Jag länkar givetvis enligt dina önskemål. Ha det gott! Peter

Peter, som alltid är allt material på sajten fritt att använda: bilder, text, diagram etc – i utbyte mot länk och angivande av upphovsman.

900 Euros. Wow! Great design but is that correct?

Ooops! No, the figure was transferred automatically from the swedish text/currency. My mistake. € 108 is the correct figure. Thanks for pointing it out...

Impressive craft and an interesting explanation about its development.

Kayak Foundry may have been written for Windows, but it runs perfectly in Linux using WINE.

Then I guess it will run equally well on Mac OS – and in contrast to Parallels it is free.

But Parallels is not a very expensive application, and it is quite satisfactory with KayakFoundry – I believe the slower performance I referred to is not the application itself, but because my computer runs a backup frequently when I have Parallels, KayakFoundry, Illustrator and Photoshop up and running simultaneosly...

Hej Björn!

Först och främst måste jag berömma dig för otroligt envetet och bra arbete med både kajaker och denna sajt. Har länge tänkt bygga en egen men ännu inte hittat lämplig lokal.

Väntade också på en ny moderna form av kajak. Havsracern var en bra utgångspunkt. För ett år sedan upptäckte jag att det fanns något som kallas Surfski. Äntligen!

Och jag slog till och köpte en NK Breeze vilken jag är mycket nöjd med.

Vad skiljer din Spindrift med Breezen?

De ser rätt lika ut. Vore kul att höra dina ord.

Och sittbrunnen till Spindrift: finns formar att få tag på? Du skulle nog få många fler att bygga trälådor om just sittbrunnen fanns mer eller mindre färdig att få tag på. Jag t ex.

Tack Jacob. Det finns en del yttre skillnader som är lätta att se och märka: Breeze en större kajak: 455 liter totalvolym mot Spindrifts 381 och 120 kg deplacement mot Spindrifts 106. Vidare ligger flyt- och jämviktscentrum längre föröver i Breeze vilket ger lite mer attack i styrning och kontroll och mer typiskt "surfskibeteende" i vågor, medan Spindrift har en liten aning av havskajakers lugn i rörelserna. Volymfördelningskoefficienten (Pc eller Cp beroende på språk ;-) är aningen högre i Breeze (0,58 mot 0,55) vilket ger aningen högre toppfart, men den skillnaden äts upp av att Spindrift är lite smalare och har mindre våt yta (2,05 mot 2,15 kvadratmeter på konstruktionsvattenlinjen). Vidare är skillnaden i total- och vattenlinjebredd större hos Breeze, vilket ger mer racingegenskaper olastad och lugna långfärdegenskaper med last. Skillnaden lastad-olastad är mindre tydlig i Spindrift – vilket som är bäst är en smaksak.

Men sedan finns också mer svårfångade skillnader: Breeze är på sätt och vis mer en surfski med stort S. Fredrik på Nordic Kayaks som stått för merparten av skrovutvecklingen är duktig surfskipaddlare och har jobbat mycket med små subtila detaljer i prestandaprofilen – vilket innebär att Breeze i grunden är en elitsurfski som blivit lite bredare och kortare och därför passar även rätt ovana paddlare. Men klorna finns kvar! Spindrift är mer en ”standardsurfski” i mittfåran – bra på det mesta men utan att glänsa i någon speciell egenskap. Mindre topp och mer bredd. Jag räknar med att Spindrift kommer att kunna locka en del övertygade havskajakpaddlare att intressera sig för surfskikonceptet.

Det finns inga formar till sittbrunnen. Men det är inte omöjligt att till exempel Petrus i Tranås småningom tar fram en snygg sittbrunn i kolfiber till försäljning ;-)

Under tiden tycker jag den bästa metoden är att grovsåga fyra 10 cm markskivor i polyesterskum, limma ihop dem, och med hjälp av skålkniv och grovt sandpapper gräva fram en bekväm sittställning – och till sist med den som form laminera en lätt, snygg och bekväm sittbrunnsbalja i glasfiber/kolfiber. På det sättet behåller man samma fördel som kajakbygge generellt innebär – en individuellt anpassad sittställning med (förhoppningsvis) överlägsen komfort.

Uttömmande svar - som vanligt! Tack!

Vad tror du om vikten då vad det häller din i trä?

Jag väntar mig ett ganska stort spann: den som målmedvetet söker låg vikt bör kunna hamna neråt 13 kg (se Roar Berges surfski och och Roars kommentar till Jan-Olofs surfski), medan den som bygger "som vanligt" kan landa på 18-20 kg – eller mer om man är frikostig med utrustning och extraprylar.

Björn, this is indeed exciting news. Like Dan, I have been on the lookout for some time for professionally drawn plans for a surfski. Your Spindrift appears to have about the right attributes for my own, non-competitive use inshore on the south coast of Honshu, the Japanese big island. I have a couple of projects to get finished, but I'm looking forward to having a go at the Spindrift as soon as those are cleared.

Thanks Rick, I'll be happy to ship a set of plans when you get those other projects done...

Björn, I can't now find the comment you made about it, but I seem to remember reading just last night, 29 May, your mention of thinking about designing for wood strip construction a shorter, beamier beginner's surfski, a configuration that it seems might work well also in surf or rough water for recreational paddling. Your final quip about our having to wait maybe three years, with a smiley punctuation, is the clue I remember and cannot find now.

A length of about 4.3 to just under 5 meters with concomitant beam increase sounds about right to me. Might make a good surf play-boat if given harder bilges midships so it could cut and hold on a wave face. I should think harder bilges would also aid initial stability for a beginner.

That I can't find your comment now makes me worry that you may have dropped the idea. I note in another of your news items that you've worked out a design for a Chinese-made beginner's ski for a Norwegian outfit.

I'll be watching keenly for a similar boat for wood strip construction. I have been considering another designer's stitch and glue plywood "play" kayak design, and a similar one for SOF construction, but I'd be more interested in an open cockpit model.

No, it is still there, just under the rendering of Spindrift: "A shorter and wider version will be available later – in about six years... (just joking ;-)". The post about Axis kayaks and surfskis is also still there (as are all other 1382 archived posts). I never remove any such things...

But what I am contemplating is something of approx 5.5 m, with a little more beam than the longer ski above and with a round surfski bottom. No chines this time – they would interfere with the active and direct steering and make the ski less predictable in confused waters of large waves. That would have been another kind of craft, not on my list for now...

Stability will be achieved with beam, not with chines (that actually does very little for initial stability – and what little you gain there, ist lost on secondary).

Sorry, Björn; obviously when I went back to look for it I somehow repeatedly overlooked that line of text. I actually skimmed through the article several times, looking for that sentence, before asking. I can only guess that I assumed that it was a cutline for the illustration above it.

If somehow I offended you, I sincerely apologize for that as well. That certainly was not intended, as I like what I see in your work.

The shorter, beamier, round bottomed boat you describe would be of interest, when you get to it.

...for the same reason that it is very hard to proofread your own text – you miss something the first time and then you repeat ;-)

And I am not at all offended – on the contrary, quite flattered by the interest you take in what I have to say.

When I am skimming large chunks of text in search of something I know is there, I often use the browsers page-search (cmd-F in Chrome). One remembered word is enough, the search finds all instances, saving a lot of time...

It's command-f in Safari too. Afraid I've neglected that powerful attribute of a browser for so long that I had quite forgotten about it. Thank you for reminding me.

By the way, the orange and "anthracite" color scheme you chose, and the pattern, is striking and beautiful, and it's functional in that it increases the visibility of the craft on the water. We, my wife and I, live in an area of heavy coasting and commercial fishing traffic, so visibility in a small boat is always a concern. But mostly that color scheme just looks right on those boats.

Thank you! What a clever cat I have!

Ooops" That post is in Swedish only – but I think the last photo indicates the mening.

Skriv en kommentar